Eaton 3S 700 UPS review: het perfecte vangnet

De Eaton 3S 700 UPS levert stroom aan kritieke toestellen wanneer het net dat niet doet. Ook stroomstoten zijn geen ramp meer.

De Eaton 3S 700 FR UPS (136 euro excl. btw) houdt de kritieke infrastructuur van je kantoor recht wanneer de netstroom het laat afweten. Het toestel heeft een dubbele functie: enerzijds is het een UPS (uninterruptible power supply), anderzijds beschermt het toestellen tegen stroomstoten.

Ons testexemplaar heeft een nominaal vermogen van 700 VA / 420 watt en is voorzien van twee rijen van vier stopcontacten. Een handig icoontje bij iedere rij duidt aan wat je kan verwachten: de ene vier stopcontacten bieden enkel bescherming tegen stroomstoten, de andere vier zijn bijkomend gekoppeld aan een UPS-batterij. Wanneer de stroom uitvalt, blijven toestellen die hierop zijn aangesloten nog even werken dankzij de ingebouwde batterij.

Handig formaat

Vorig jaar gingen we aan de slag met de Eaton 3S Mini UPS: een klein en handig toestel, waarvan we vaststelden dat het vooral bedoeld is om deel uit te maken van een breder ecosysteem. Met één kleine UPS ben je weinig. De Eaton 3S 700 is niet klein, en biedt wel heel wat handige en soms levensnoodzakelijke functionaliteit op zichzelf.

We kijken eerst eens naar de stroomstootbescherming. Die zorgt ervoor dat stroomstoten de apparatuur aangesloten op de UPS niet beschadigen. Dat kan je bijvoorbeeld heel wat kopzorgen besparen bij een blikseminslag. In zo’n geval kan elektriciteit zich ook via de telecombekabeling verplaatsen en alsnog toestellen vernietigen en ook daar biedt de Eaton 3S 700 een oplossing: twee RJ11-aansluitingen vooraan laten je toe om de kabels via de stroomstootbescherming te laten lopen. De acht aanwezige stopcontacten bieden dezelfde bescherming.

De Eaton 3S 700 is natuurlijk in eerste instantie een UPS en wel één met een relatief lijvige batterij. Via vier stopcontacten kan je toestellen aansluiten waarvan je niet wil dat ze (meteen) uitvallen bij een stroomonderbreking. Denk aan een desktopcomputer, een server of een router. Wij testten het toestel in een kantooromgeving en sluiten een NAS van Synology aan, samen met de kantoorrouter. In de stroomstootbescherming stoppen we enkele andere toestellen waaronder een printer.

Installatie en aansluitingen

De installatie was best eenvoudig. De UPS voelt stevig, maar is niet overdreven zwaar. Het ding is niet heel klein, maar al bij al wel relatief compact. Wij konden ons exemplaar ergens neerzetten, maar Eaton biedt ook de nodige openingen aan de achterzijde om het toestel aan de muur op te hangen. Een meegeleverd boekje vertelt je onder andere dat je de UPS niet op z’n kant mag neerpoten. Er is maar één ding dat je fout kan doen: standaard staat de Eaton 3S 700 uitgeschakeld en werken de UPS-stopcontacten niet. Druk op de knop vooraan om de UPS te activeren. Een lampje bovenaan verklikt wanneer dat gelukt is.

Vooraan de UPS, naast de RJ11-aansluitingen, zit een USB Type-B-aansluiting. Dat is een antieke poort die je misschien kent van de printerkabels van weleer. De Eaton 3S 700 kan via die poort communiceren met compatibele toestellen. Wij sluiten de UPS via de USB-kabel aan op een gewone USB Type-A poort van de Synology-NAS.

Eaton is een grote naam in de UPS-wereld, en een NAS beschermen met een UPS is een veelvoorkomend scenario. We zijn daarom blij maar niet verrast dat het toestel van Synology de UPS uit de doos herkent. In de interface van de server zien we de laadstatus van de batterij en het geschatte aantal seconden autonomie. Wat je hier te zien krijgt, hangt natuurlijk af van het toestel waarmee je de UPS laat communiceren.

Nuttige communicatie

De USB-kabel zorgt voor één van de belangrijkste capaciteiten van je door de UPS-beschermde ecosysteem. Houdt de stroomonderbreking lang genoeg aan dat de batterij van het toestel leeg raakt, dan ziet onze NAS het einde naderen en sluit die vanzelf op een veilige manier af. Verschillende toestellen kunnen dienstdoen als UPS-server, en datzelfde signaal doorsturen naar andere toestellen.

Dat is nodig, aangezien de Eaton 3S 700 een offline UPS is. Het toestel zelf is niet aangesloten op het netwerk en kan enkel via de USB-B-poort communiceren. Gezien het formaat van dit toestel, vinden we dat geen grote hindernis.

De UPS zelf geeft een indicatie van wat er gaande is via de LED vooraan, samen met een piepsignaal. Wanneer de batterij gebruikt wordt, zal de LED groen flitsen en klinkt er iedere vijf seconden een geluidssignaal. Dat interval verandert naar twee seconden wanneer de batterij bijna leeg is. Je toestellen afsluiten is dan de boodschap. De piep is duidelijk hoorbaar.

Autonomie

Hoe lang de batterij van het toestel meegaat, hangt natuurlijk helemaal af van wat je aansluit op de UPS. Bij veeleisende toestellen zal de batterij al in een handvol minuten een kritiek punt bereiken, kies je voor een lichte server en router dan mag je op een tiental minuten of zelfs meer rekenen. In ieder geval krijg je steeds voldoende tijd om gevoelige toestellen veilig af te sluiten. Tijdens onze test haalden we meer dan twintig minuten op de lading van de UPS, met NAS, router en modem aangesloten.

In het scenario van een korte stroomonderbreking kunnen wij gewoon verder werken op een netwerkdrive op de server via het lokale netwerk, aangezien de relevante infrastructuur door de UPS actief wordt gehouden.

lees ook

Eaton 3S Mini UPS review: ééntje is geentje

De stroomstootbescherming werkt via een zekering die je eveneens vooraan het toestel kan bedienen. Deze functionaliteit hebben we voor deze review niet getest.

Eén detail hebben we nog niet vermeld: bovenaan de Eaton 3S 700 zitten twee USB Type A-poorten die 2 A aan stroom leveren. Daarmee kan je toestellen zoals je smartphone (traag) opladen. Het is ook mogelijk om een apparaat zoals een Chromecast of fotokader zo met de UPS te verbinden.

Conclusie

De Eaton 3S 700 is een ideaal vangnet voor je kritieke kantoorinfrastructuur. Een handvol belangrijke toestellen zoals een kleine server kan je van noodstroom voorzien, zodat die apparaten telkens veilig kunnen afsluiten. Zo voorkom je gegevensverlies en kan je zelfs even doorwerken bij een korte stroomonderbreking. De vier extra stopcontacten met stroomstootbescherming zijn een handige extra bonus. Je spaart er niet alleen een verdeelstekker mee uit, maar stelt kostbaar materiaal toch voor een stukje extra veilig.

De communicatie langs de USB-poort laat geavanceerde functionaliteit toe, wat voor het vooropgestelde gebruik van deze UPS helemaal handig is. Online functionaliteit ontbreekt, maar missen we niet echt. In een groter kantoor met meerdere UPS-toestellen, kan zoiets in theorie wel handig zijn. De Eaton 3S 700 is verder kwalitatief, compact en handig in gebruik. We raden dit ding aan voor ieder bedrijf met een NAS, of met werknemers die belangrijk werk op een desktop-workstation uitvoeren.

.pro’s

  • Eenvoudig in gebruik
  • Communicatie via USB
  • Extra USB-poorten bovenaan
  • Stroomstootbescherming

.contra’s

  • Oude USB-B-poort
  • Geen online-functionaliteit

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.