De Brother DCP-J1140DW levert uitstekende prestaties, maar vraagt soms om specifieke instellingen op Windows om het maximale eruit te halen.
Een multifunctionele printer heeft een duidelijke job: printen, scannen en kopiëren. Hoe minder je in de instellingen moet snuffelen, hoe beter. De Brother DCP-J1140DW (140,49 euro excl. btw) doet dat grotendeels, maar soms moet je toch in de opties duiken om een betere printkwaliteit te bekomen. Het probleem is niet dramatisch, maar we hadden liever een meer autonome printer gezien die dat allemaal zelf regelt. Wat we hier exact mee bedoelen, lees je in deze review.
Eentje voor het thuiskantoor
De Brother DCP-J1140DW is een ideale printer voor het thuiskantoor omwille van zijn compacte voetafdruk. Het toestel neemt amper plaats in op je bureau of in de kast. Het sobere, zwarte design en het gebrek aan knoppen (bijna alles gebeurt via het aanraakscherm) resulteren in een neutrale printer. Mooie printers bestaan er amper: wie een designstuk in zijn huiskamer wil installeren, is er vaak aan voor de moeite.
Zijn compacte voetafdruk betekent dat het een A4-printer is. Het gebrek aan een feeder bovenaan om meerdere documenten tegelijk te kopiëren of scannen, zorgt voor een vlakke afwerking. Wie vaak meerdere vellen moet scannen of kopiëren, kijkt beter naar de Brother DCP-J1010DW (114,84 euro excl. btw). Toegegeven, die is veel minder knapdoor zijn talrijke knoppen aan de voorkant, maar binnen het budgetgamma kan je niet alles hebben.
Wie overigens een nog goedkopere inkjetprinter wil, kan altijd naar de Brother DCP-J1050DW (106,57 euro excl. btw) kijken. Die heeft geen aanraakscherm met meer onfraaie knoppen ernaast als resultaat. Verder is dat toestel identiek aan het model dat we in deze review bespreken.
Flexibel in gebruik
Terug naar de Brother DCP-J1140DW. Ondanks de scherpe prijs krijg je wel heel wat terug waaronder draadloze connectiviteit en mobiel printen via een Brother-app op iOS of Android. Na de installatie ervan zoekt de app automatisch naar printers in het netwerk. Daarna kan je documenten, foto’s, webpagina’s, e-mails en cloudbestanden afdrukken. In de app kan je ook een aantal instellingen wijzigen zoals papierformaat, aantal kopieën, duplex, kleur en kwaliteit. Scans kan je rechtstreeks naar je telefoon doorsturen via de app. Tot slot kan je het inktvolume raadplegen. Eenvoudig en duidelijk, meer moet zo’n printerapp niet zijn.
Installatie op Windows 10 (macOS hebben we niet getest) verloopt vlot door de printer toe te voegen aan de lijst van toestellen. Je kan indien je dat wenst de hele softwaresuite van Brother downloaden. Behalve heel wat bloatware, merken we niet bepaald een voordeel tussen de standaard Windows-driverinstallatie en de softwaresuite.
In de papierlade is er ruimte voor 150 vellen en net daarboven kan je een klein klepje uitschuiven om het uitgeprinte papier op te vangen. Dat oogt initieel onvoldoende, maar in onze test kan de houder prima 40 pagina’s vasthouden zonder ze op de grond te gooien. In de doos zitten standaard inktpatronen, goed voor 200 zwart-witafdrukken en 200 kleurafdrukken.
Wisselvallig resultaat
Over de printsnelheid hebben we geen opmerkingen. De Brother DCP-J1140DW schiet snel uit stand-by wakker en na 11 seconden ligt je papier al klaar. Wanneer de printer actief is, rolt het papier er al na 6 seconden uit. Zelfs uitgebreide afdrukken in onze testsuite verteert de printer snel: 10 pagina’s afdrukken uit Microsoft Word duurt 46 seconden, een PDF-bestand van 17 pagina’s is op 69 seconden klaar.
Dat snelle resultaat heeft wel één belangrijk nadeel: de afdrukken zijn ondermaats met regelmatig strepen in de tekst waar de printer niets heeft gedrukt. Pas wanneer we in de instellingen duiken en de printkwaliteit naar ‘Best’ of 600 dpi aanpassen, krijgen we mooie kwalitatieve afdrukken. Enig nadeel: elke afdruk duurt gemiddeld drie keer langer.
Het lijkt alsof Brother hier een kalibratiefout heeft gemaakt. Zelfs met de Brother softwaresuite geïnstalleerd, blijven we op het probleem botsen. Een volledige reinigingsbeurt van de printer levert geen ander resultaat op.
Extra vervelend: niet elke printopdracht heeft het probleem. Soms komt het er vlekkeloos uit. We raden echter aan om de instelling standaard op ‘Best’ te laten staan. Opvallend: wanneer je iets afdrukt uit de Windows Foto’s-applicatie, wordt er automatisch altijd de meest kwalitatieve instelling gekozen.
Zwart-wit en kleur
De Brother DCP-J1140DW kunnen we door bovenstaande opmerking categoriseren als een printer met een handleiding. Eens je deze kent, is elke printopdracht goed. Zwart-witafdrukken zijn kwalitatief uitstekend. Een tekengrootte vanaf 5 punten is prima leesbaar, vanaf 8 punten oogt het ook scherp afgelijnd. Tekst afdrukken doet deze printer zonder problemen.
Bij kleurafdrukken merk je dat dit duidelijk niet de focus is van deze printer. Vooral de gele kleur oogt veel te okerkleurig en ook rood is heel flets. Wie fotoprints wil, kan beter een online fotodienst inschakelen. Daar heb je een veel mooier resultaat. Voor PowerPoint hand-outs delibereren we de prestaties nipt geslaagd voor intern gebruik. Wie indruk wil maken op klanten of andere externen, moet in een duurder model investeren.
Het verbruik tijdens een printopdracht ligt gemiddeld op 15 watt. Stand-by zakt dat terug naar 2,8 watt, terwijl de slaapstand amper 0,6 watt verbruikt. Hiermee doet de Brother DCP-J1140DW het met voorsprong beter dan de concurrerende printermerken.
Prijs per pagina
Een scherp geprijsde printer betekent meestal dure inkt, zo werkt de printermarkt. Wat ons betreft haal je beter altijd de XL-inkt in huis wat betreft zwarte inkt. Het verschil in prijs per pagina is enorm groot, terwijl het volume dat je ermee kan printen iets meer dan het dubbele is. De prijs per pagina voor XL-inkt is competitief met andere fabrikanten binnen deze prijsklasse.
Inkt (volume) | Gemiddelde prijs per pagina |
Zwart (200 pagina’s) | 5,45 eurocent |
Kleur (200 pagina’s) | 9,83 eurocent |
Zwart XL (500 pagina’s) | 2,76 eurocent |
Kleur XL (500 pagina’s) | 8,10 eurocent |
Voor kleurafdrukken liggen de kaarten anders. XL-inkt is hier niet zoveel goedkoper en de kleurafdrukken zijn bovendien niet kwalitatief genoeg. Occasioneel gebruik is wel prima, en dan volstaat de klassieke inktcartridge. Schakel hier vaak de zwart-witoptie aan, tenzij je niet anders kan.
Conclusie
Tijdens onze testperiode waren we initieel teleurgesteld in de Brother DCP-J1140DW, tot je leert dat de standaardinstelling niet altijd de beste kwaliteit oplevert. Voor thuiswerkers die vaak kleine printopdrachten hebben (de grote print je op kantoor af), raden we aan om altijd het hoogste kwaliteitsniveau te kiezen om goede resultaten te bekomen. Wat ons betreft zou Brother dit zelf zo moeten configureren in de printer, maar dat is niet zo. Misschien dat dit in een toekomstige firmware-update nog wordt aangepast door Brother.
Leer je deze printer op een goede manier gebruiken, dan haal je heel wat waar voor je geld in huis. De Brother DCP-J1140DW (140,49 euro incl. btw) laat je toe om goedkope zwart-witafdrukken te realiseren, op voorwaarde dat je altijd voor de XL-inkt kiest. Druk je ook regelmatig in kleur af? Investeer dan liever in een duurder model om teleurstellingen te voorkomen.
.pro’s
- Kleine voetafdruk
- Goedkope zwart-witafdrukken
- Sober design
- Scherpe prijs
.contra’s
- Wisselvallige afdrukkwaliteit
- Dure kleurafdrukken
- Snelheid boven kwaliteit
Standaardgarantie: Twee jaar collect & return ondersteuning in België en Luxemburg.