Ben je op zoek naar een draadloze koptelefoon met actieve ruisonderdrukking? Dan hebben wij een topper voor jou in de aanbieding: de Bose NC700. Een staaltje stijlvol, draadloos design dat jou de geluidservaring van je leven kan geven en telefoongesprekken naar een hoger niveau tilt.
Zit je regelmatig in het vliegtuig of vind je het moeilijk concentreren op kantoor? Dan is een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking vast wel iets voor jou. Naast het elegante design van de Bose NC700, waren we vooral benieuwd naar zijn technische capaciteiten. Om te zien of de hoofdtelefoon alle vinkjes op de checklist verdient, lees je best verder.
Geluid: grote check
Dankzij de actieve noise cancelling-technologie zorgen microfoons aan de binnen- en buitenkant van de oorschelpen voor de detectie van het omgevingsgeluid. Zo kunnen ze een tegengesteld signaal produceren om het geluid te onderdrukken. Op die manier klinkt je muziek of podcast haarscherp en kwalitatief zuiver.
Ook maakt Bose gebruik van een TriPort akoestische structuur met externe poorten die de akoestische ruimte binnen de oorschelpen ventileren. Dat zorgt ervoor dat alle tonen goed tot hun recht komen en het geluid vol klinkt. Toegegeven, in vergelijking met de Sony WH-1000XM4 is het Bose-geluid voor de fijngevoelige luisteraar net iets scherper. Dit los je echter makkelijk op door via de equalizer (die je in de app kan vinden) de lage tonen op te voeren.
Noise-cancelling: check
De belangrijkste karakteristiek van deze hoofdtelefoon is wel de actieve ruisonderdrukking. Er zijn evenveel levels van onderdrukking als spelers in een voetbalploeg: een elftal. Deze variëren van 0 tot en met 10 in onderdrukkingssterkte. Met een korte tik op de knop aan de achterkant van de linkeroorschelp wissel je makkelijk tussen je favoriete standen. Wil je de noise cancelling snel pauzeren? Dan kan je deze knop even ingedrukt houden. Zo hoor je meteen weer wat er om je heen gebeurt.
Hoewel we best streng zijn op de kwaliteit van ruisonderdrukking, laat Bose hier zeker vakwerk zien. Achtergrondgeluid filtert de koptelefoon makkelijk weg, al zijn stemmen of harde typgeluiden wat moeilijker te onderdrukken voor de technologie. De ruisonderdrukking van de Sony WH-1000XM4 is net dat tikkeltje beter en filtert makkelijk stemmen en typgeluiden weg. Wanneer je dus echt graag elk vervelend achtergrondgeluid wil wegtoveren, kies je beter voor de Sony.
Telefoongesprekken en spraakbediening: check
De koptelefoon bezit naar eigen zeggen een uniek en revolutionair microfoonsysteem met geavanceerde spraakdetectie. Zes microfoons onderdrukken in real time het omgevingsgeluid, terwijl vier andere microfoons de verstaanbaarheid van je stem verbeteren tijdens een telefoongesprek. Je stemgeluid tijdens een telefoongesprek is dan ook niet te evenaren. Al versterkt de software wel de ‘s’-klank waardoor ondergetekende tegenwoordig als lispelaar door het leven kan.
Wanneer we vergelijken met de Sony WH-1000XM4, klinkt het bij Bose net alsof er een microfoon voor je mond staat. Gebruik je de Sony, lijkt het wel alsof je een vervelende beller in een radioprogramma bent. Dankzij het UC-model van de Bose NC700, is de hoofdtelefoon ook compatibel met tal van softphone-oplossingen.
Om de spraakbediening van je smartphone te activeren, dien je verbonden te zijn met je smartphone en het onderste knopje van de rechteroorschelp ingedrukt te houden. Hoewel bellen erg vlot gaat met de Bose NC700, lukt het ons niet om Siri aan te sporen onze gepauzeerde playlist af te spelen of onze notities te openen.
Batterij, kabels en spatwater: check
Volgens Bose kan je met de hoofdtelefoon tot wel twintig uur draadloos naar muziek luisteren en we kunnen je verzekeren dat de NC700 over een uitstekende batterij beschikt. Volledig opladen kan zelfs al in een kwartier. Bovendien laat de hoofdtelefoon je bij de opstart (of door je vinger op de rechteroorschelp te leggen) weten hoeveel uur hij nog meekan, zodat je altijd en overal weet wanneer je hem moet opladen. Wil je toch wat langer naar muziek kunnen luisteren zonder op te laden? Dan kies je best voor de Sony-hoofdtelefoon. Deze gaat tot wel dertig uur mee.
In het stijlvolle, zwarte etui zit een USB-C kabel om je hoofdtelefoon op te laden en een 3,5 mm audiokabel. Zo kan je de hoofdtelefoon aansluiten op een niet-draadloos apparaat en de NC700 blijven gebruiken wanneer de batterij plat is.
Met zijn IPX4-rating kan de hoofdtelefoon tegen spatwater, al wordt in de handleiding aangeraden je niet in de buurt van nattigheid te begeven. Afvegen met een droge doek is voldoende om de NC700 te poetsen.
Bediening: dubbelcheck
De bediening van de Bose NC700 is een waar genot dankzij het aanraakgevoelige oppervlak en drie kleine knopjes. Met de bovenste knop van de rechteroorschelp zet je de hoofdtelefoon aan of uit, de onderste knop dient voor spraakbediening. Het knopje op de linkeroorschelp helpt je, zoals eerder vermeld, de ruisonderdrukking te regelen. Muziek afspelen en pauzeren kan heel gemakkelijk door twee keer op de rechteroorschelp te tikken. Veeg je naar voor, krijg je het volgende nummer te horen. Veeg je naar achter, kan je terug ‘bladeren’ in de vorige nummers van je afspeellijst. Om het volume van de muziek aan te passen, veeg je omhoog of omlaag.
Daarnaast is het heel erg handig dat je de koptelefoon met verschillende apparaten tegelijk kan koppelen. Op die manier kan je erg vlot schakelen tussen een telefoontje op je smartphone en muziek op je laptop. In vergelijking met de Sony hoofdtelefoon, schakelt de NC700 naadloos over tussen twee gekoppelde apparaten.
Comfortabel en strak ontwerp: check
We kunnen niet anders dan toegeven dat de Bose NC700 een staaltje draadloos design is. Het gestroomlijnde ontwerp met slanke hoofdband en zachte oorschelpen blijft comfortabel zitten. Gezien de hoofdtelefoon nergens hard drukt, kan je urenlang zonder problemen naar muziek blijven luisteren. Dat geldt wel enkel wanneer je kleinhoofdig bent, onze grotere collega houdt het daarom liever op de Sony-hoofdtelefoon met de wat grotere oorschelpen.
Het enige minpunt (als je het er al één kan noemen) is dat je de hoofdtelefoon niet kan opvouwen, waardoor je de ietwat grote opbergdoos minder makkelijk kwijt kan. Dat neemt echter niet weg dat we stiekem verliefd blijven op het ontwerp.
App: check
Wanneer je de Bose Noise Cancelling Headphones 700 toegestuurd krijgt, dien je eerst de Bose Music app te installeren. Hier kan je de hoofdtelefoon makkelijk aan koppelen en zelfs een persoonlijke naam geven. Wij kozen voor ‘Black Diamond’ in de hoop op schitterende prestaties van onze zwarte koptelefoon.
In de app kan je de batterijduur van je hoofdtelefoon checken en snel het volume en de ruisonderdrukking aanpassen. Je vindt er ook alle bedieningstips, voor mensen met een minder goed kortetermijngeheugen. Daarnaast kan je er je favoriete noise cancelling-levels op instellen en de bronnen van je koptelefoon kiezen. Met de equalizer regel je de lage, midden- of hoge tonen van het geluid.
Via de snelfunctie-tool stel je in wat je te horen krijgt wanneer je op de rechteroorschelp tikt. Je kan er zelfs voor kiezen om direct je laatste sessie op Spotify te hervatten en nieuwe muziek te ontdekken. De app is wat ons betreft dus zeker onmisbaar als handleiding voor je hoofdtelefoon. De app is in vergelijking met die van de Sony WH-1000XM4 ook erg straight forward en gemakkelijk qua bediening.
Conclusie
Moest je nog niet weten dat we fan zijn van de Bose NC700, schrijven we het hier nog eens neer. De hoofdtelefoon heeft ons op meerdere vlakken kunnen overtuigen. Met de snelle bediening, het strakke ontwerp en de goede ruisonderdrukking kan je wat ons betreft geen foute keuze maken: de checklist is compleet.
Wanneer je de hoofdtelefoon voornamelijk wil gebruiken voor telefoongesprekken, springt de NC700 ver boven de Sony -koptelefoon uit en rechtvaardigt hij zeker zijn meerprijs. Ook wanneer je klein van hoofd bent, is dit de meest comfortabele hoofdtelefoon die je kan aanschaffen.
Normaal gezien tel je voor de Bose NC700 399,95 euro incl. btw. neer, maar met korting kan je hem nu al krijgen voor 329,95 euro.