Review: Samsung Gear S3

 

Smartwatches zouden de volgende grote belofte zijn, maar het lijkt vooralsnog niet echt op te schieten met de verkoopaantallen. Apple is met zijn Apple Watch de onbetwiste nummer één, maar wie om zich heen kijkt zal goed moeten zoeken er een te spotten, en publieksfavoriet Pebble heeft zichzelf inmiddels geliquideerd en doorverkocht aan Fitbit. Toch blijven sommige fabrikanten geloven in de smartwatch, waaronder Samsung. Is de Samsung Gear S3 een kandidaat om door te breken, of is het meer van hetzelfde? We proberen het uit.

Uiterlijk

Om maar te beginnen met het uiterlijk: de Samsung Gear S3 misstaat niet om de pols van een serieuze horlogefanaat. Afmetingen, vormgeving, afwerking – de Gear S3 straalt klasse uit, mede dankzij het design van Yvan Arpa. En deze doelgroep is ook gewend grote horloges te dragen, want dat is een andere realistische omschrijving van deze smartwatch: in vergelijking met de Apple Watch is de S3 een gigant. Voor mensen met smalle polsen (zoals ondergetekende) is de S3 zelfs een stapje te groot; de meeste vrouwen die ik om hun mening vraag vinden het formaat ook een deal-breaker. Mij valt vooral op dat ik de mouwen van mijn trui of jasje nauwelijks over het horloge krijg of dat het vervolgens knelt. Een maatje kleiner mag dus wel. Vermoedelijk is vooral de 380 mAh accu debet aan de omvang van de Gear S3, al betekent het wel een autonomie van twee tot drie dagen (bij standaard scherminstellingen). Opladen kan eenvoudig door het op zijn draadloze dock te leggen.

Overigens betekent het forse formaat tevens dat er de S3 ook van een fors rond touchscreen is voorzien. Het bedienen van de smartwatch is daarmee (in theorie althans) een stuk makkelijker dan bij de Apple Watch, waar je echt heel erg nauwkeurig op het scherm moet prikken met je vinger om de juiste bedieningselementen aan te raken, maar daarover later meer.

Wat ik wel een echte tegenvaller vind is het goedkoop plastic horlogebandje. Dat doet de luxe uitstaling van de Gear S3 teniet en daarnaast is het bandje stug (dus lastig om te doen) en veel te lang voor mijn smalle polsen. In deze prijscategorie had Samsung best een sjieker bandje van (kunst)leer mogen meeleveren, of op zijn minst hetzelfde fluor elastomeer dat Apple gebruikt. Gelukkig heeft Samsung gekozen voor een standaard 22mm-horlogebandje, dus je kunt ‘m zelf verwisselen voor iets mooiers.

Samsung verkoopt de Gear S3 in twee varianten: Classic en Frontier. Qua specificaties zijn deze smartwatches identiek. De Classic heeft een wat klassiekere uitstraling, de Frontier is iets stoerder. We testen hier de Frontier-uitvoering.

Bediening

De Gear S3 is waterdicht (IP68) en het 1,3-inch ronde Super AMOLED-scherm is krasvast dankzij Gorilla Glass SR+. Dit scherm heeft een resolutie van 360×360 pixels en wordt ingeschakeld als je een polsbeweging maakt. Althans, dat is de theorie: in de praktijk herkent het horloge subtielere bewegingen vaak niet. Je kunt het scherm ook op “always on” laten staan, met als voordeel dat je wijzerplaat altijd zichtbaar is. Afhankelijk van de schermhelderheid en de complexiteit van je wijzerplaat is het dan wel de vraag of je een hele dag op één acculading haalt.

Aan de rechterzijde van het horloge zitten twee knoppen (back en home) en de ring rondom het scherm is draaibaar om het horloge te bedienen. Dit alternatief voor de “digital crown” van de Apple Watch ziet er wat knulliger uit en lijkt ons wat fragieler bij langdurig gebruik, maar eerlijk is eerlijk, het maakt de bediening van de Gear S3 aanzienlijk logischer en gemakkelijker dan die van de Apple Watch. Zeker bij het gebruik van widgets of het teruglezen van notificaties is de draairing een stuk prettiger en zijn er minder handelingen nodig. Wel is de ring rondom het scherm wat onhandig bij het swipen, omdat je met je vinger door de opstaande rand wat lastiger overal op het scherm kunt komen.

Samsung heeft voor de S3 niet gekozen voor het Android Wear-besturingssysteem, maar voor het huiseigen Tizen. Hoewel dit besturingssysteem aanzienlijk minder ondersteuning (lees: bekende apps in de Gear S Store) kent dan Android Wear, is het onmiskenbaar sneller en lichter dan zijn Android-broer. De dualcore Exynos 7270 (1 GHz) en het gekoppelde 768MB werkgeheugen zijn hierdoor vlot zat voor dagelijks gebruik.

De menustructuur is niet zo intuïtief als die van de Apple Watch, maar na een korte gewenningsperiode en wat finetuning in de Gear App ben je al snel gewend aan de bediening. Naast de afwijkende app-support heeft Tizen nog een andere achilleshiel: uit verschillende onderzoeken blijkt het besturingssysteem zo lek als een mandje. Ben je bang voor datadiefstal of privacy issues, dan ben je bij Android Wear-smartwatches of de Apple Watch beter af.

Overigens bezit de Gear S3 een speaker én microfoon. Je kunt ‘m dus als Bluetooth headset gebruiken om telefoongesprekken te voeren. De kwaliteit van beide componenten is echter niet meer dan redelijk, dus we raden het eigenlijk alleen aan voor noodsituaties.

Menustructuur

Met een druk op de onderste knop kom je vanaf de wijzerplaat in het hoofdmenu van de Gear S3 terecht. Hier vind je koppelingen naar de meest gebruikte functies en apps, zoals Telefoon, Contacten, Weer, Muziekspeler, Herinneringen en Samsung Health. Je selecteert de app met de draairing en tikt vervolgens op het scherm om de app te starten. Draai je door, dan krijg je een tweede scherm met koppelingen, waaronder (als laatste) de mogelijkheid meer apps te installeren.

Het verwijderen van apps of wijzigen van de volgorde doe je door een icoontje lang ingedrukt te houden, of gemakkelijker, vanuit de Samsung Gear-app op je smartphone. Dit is ook de plek waar je rustig in de App store kunt grasduinen voor compatibele apps.

Ben je taalvirtuoos, schakel dan vooral over op de Engels taal, want de Nederlandse interface laat nog wat te wensen over. Zo wordt Herinneringen afgekort tot Herinner., en bij Instellingen wordt de laatste n afgebroken en op een nieuwe regel gezet. Niet erg netjes, maar het legt tevens een probleem bloot dat we vaker terugzien: een rond scherm heeft een klassiekere uitstraling dan een vierkant scherm à la Apple Watch, maar voor het weergeven van informatie is het minder goed geschikt. Regelmatig vallen eerste of laatste letters half van het scherm of moet je zelfs voor een korte melding scrollen om hem goed te lezen.

Verbinding

Samsung benadrukt dat de Gear S3 compatibel is met zowel Android-smartphones als met iPhones. Om de proef op de som te nemen proberen we dus eerst de combinatie van de Gear S3 met een iPhone SE uit. De installatie verloopt redelijk soepel: op de iPhone installeer je de Samsung Gear-app, deze maakt netjes via Bluetooth verbinding met de S3 en legt vervolgens een tweede Bluetooth LE-verbinding aan. Deze aanpak kennen we van Pebble en is redelijk efficiënt.

Het is jammer dat Apple het derde partijen niet toestaat om daadwerkelijke interactie met de iPhone te hebben. Op notificaties die binnenkomen, zoals die van Facebook of Whatsapp, kun je niet reageren – een probleem dat we ook al bij Pebble zagen. Helaas valt hier weinig aan te doen. Omdat dicteren in het Nederlands niet mogelijk is en het T9-toetsenbord leidt tot frustrerend gepriegel is dit misschien ook maar goed.

In de paar dagen dat we de Gear S3 met onze iPhone gebruiken, krijgen we echter regelmatig te maken met een verbroken verbinding, waardoor we geen notificaties meer ontvangen. En het installeren van nieuwe apps is al helemaal een crime: meestal blijft de app hangen bij de melding “0% installeren” om vervolgens na ettelijke minuten een time-out te geven. En dan ineens een halve dag later ineens met een melding van een succesvolle installatie te komen. Veel vertrouwen schept dit niet. Ten einde raad en met een zeer negatief oordeel over de iPhone-compatibiliteit sluiten we de S3 dan maar aan op een Android-toestel. Wat schetst onze verbazing: de Android-versie van de Samsung Gear-app vindt ineens een update voor de smartwatch. Na het uitvoeren van deze (ellenlange) update doen we eerst een nieuwe poging op de iPhone. En verrek: onze verbindingsproblemen zijn grotendeels opgelost en de Gear S Store werkt nu als een zonnetje. Vanaf dit moment is het geen straf meer om met de S3 om je pols rond te lopen. Sterker nog, het maakt me enigszins jaloers op bepaalde functies (zoals de wijzerplaten, de draairing en de snelle toegang tot notificaties en widgets). Hier kan Apple echt nog iets van leren.

Onder Android werkt de Gear S3 overigens soepel. Handig is dat je hier wél gebruik kant maken van interactie met apps, zoals het beantwoorden van een Whatsapp-bericht. Een klein nadeel is dat er op niet-Samsung-toestellen maar liefst vier apps nodig zijn om de smartphone te ondersteunen (Samsung Gear, Samsung Gear S Plugin, Samsung Accessoire Service en Samsung Health). En deze apps zijn ook nog eens niet al te zuinig met de accu van je smartphone, iets waar we dan juist op iOS weer veel minder last van hebben.

Gear S3 Apps

Omdat de Gear S3 niet op Android Wear maar op Tizen werkt, is het aanbod aan Nederlandse apps erg mager. NOS, Nu.nl en Buienradar worden flink gepusht door Samsung en we zien ook Thuisbezorgd met een app. Die eerste apps zijn handig, maar voor Thuisbezorgd en een hoop andere apps zien we toch minder nut. Navigatie in Nederland kan met HERE Navigator. Verder zijn het vooral Samsungs eigen fitnesstoevoegingen die handig zijn, zoals gps en hoogtebepaling voor sporters en Health voor het bijhouden van je stappen en hartslag. Waar je hartslag nauwkeurig berekend wordt, zijn we over de stappenteller minder te spreken: vergeleken met een Apple Watch en Fitbit zit Samsung er steevast vér naast. Ook krijgen we regelmatig meldingen van Samsung met motiverende woorden over onze wandel- of fietsactiviteiten terwijl we op dat moment compleet andere dingen aan het doen zijn.

Conclusie

Met de Samsung Gear S3 zet het Zuid-Koreaanse bedrijf een volwassen smartwatch in de markt. Het Tizen-besturingssysteem mag zijn nadelen hebben, maar het is op dit moment wel sneller en bruikbaarder dan Android Wear, en heeft (na de laatste updates) prima compatibiliteit met Android én iOS. We kunnen niet alle keuzes van Samsung toejuichen, zoals het net wat te dikke design, de matige lokalisatie, en de slechte stappenteller, maar functioneel gezien zijn dit zeker geen dealbreakers. Sterker: de draairing is een briljant bedieningselement en het Super AMOLED-scherm zorgt ervoor dat wijzerplaten van het scherm spatten. En de forse accu zorgt ervoor dat je zelfs met “always on”-scherm een dag met je horloge kunt doen. iPhone-bezitters die op zoek zijn naar meerwaarde zijn nog altijd beter af met een Apple Watch, maar elke andere consument kan deze Samsung Gear S3 serieus in overweging nemen, al biedt ook Samsung wederom geen ‘killer feature’ die nieuwe mensen verleidt tot de aankoop van een smartwatch.

.pro’s

  • Draadloos opladen
  • Enorm goede accuduur
  • Haarscherp Super AMOLED-scherm
  • Praktische draairing
  • Tizen werkt redelijk intuïtief en snel
  • Compatibel met Android en iOS

.contra’s

  • Matig aanbod in Gear S Store
  • Onnauwkeurige stappenteller
  • Goedkoop meegeleverd bandje
  • Forse omvang

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home