Met de Samsung Galaxy A54 doet Samsung weer een solide toevoeging aan zijn middenklasse-aanbod. Maar is het genoeg om de steeds sterker wordende concurrentie in dat segment de baas te blijven?
Vergis je niet: de Galaxy S- en vouwbare Galaxy Z-vlaggenschepen mogen dan wel met veel aandacht gaan lopen, de A-reeks is de echte sterkhouder van Samsung. Het Zuid-Koreaanse merk begrijpt maar al te goed dat de sleutel van commercieel succes bij het lagere en middensegment ligt. Doorheen de jaren heeft Samsung een sterk middenklasse-assortiment uitgebouwd en in maart deed het met de Galaxy A54 en A34 in één klap twee nieuwe toevoegingen.
In deze review nemen we de Galaxy A54 onder de loep. De Galaxy A51, A52 en A53 waren telkens een schot in de roos, dus het toestel heeft hoge verwachtingen waar het aan moet voldoen. Met enkele gerichte verbeteringen hoopt Samsung opnieuw een voltreffer te scoren.
Hallo S23?
Het is eenvoudig om de Galaxy A54 in de winkelrekken te verwarren met de S23. De Galaxy A54 neemt de gestapelde camera-inrichting over van zijn premium neef. Met deze keuze wil Samsung wellicht minder onderscheid maken tussen zijn premium- en mid-rangetoestellen. De goedkoop uitziende plastic achterzijde wordt daarom vervangen door Gorilla Glass.
lees ook
Samsung Galaxy S23 review: klein maar toch heel fijn
De Galaxy A54 is verder een dikke smartphone. Daarmee doelen we niet alleen op de dikke, zichtbare randen rond het scherm, maar ook de behuizing (wel in plastic) oogt veel dikker dan dat we gewend zijn. Het totaalgewicht van de smartphone komt ook net boven de 200 gram uit. Een streng dieet is zeker nog niet nodig, want het toestel zit goed in je hand en laat zich vlot bedienen.
Display
Het display is met een tiende van een inch gekrompen van 6,5” naar 6,4”. Bijgevolg zitten er ook wat minder pixels achter het scherm (1080 x 2340 pixels tegenover 1080 x 2400 pixels in de Galaxy A53), maar dat verschil zal je niet met het blote oog zien.
Wat wel zichtbaarder is, is de hoge helderheid van het scherm. Die is volgens Samsung opgetrokken van 800 nits naar 1000 nits en in onze tests lag de piekhelderheid daar niet ver vanaf. Het geeft je een scherm dat goed leesbaar blijft bij zonlicht. Van een maximale verversingsgraad tot 120 Hz kijken we tegenwoordig ook in het middensegment niet meer op.
Trage motor
Het grootste minpunt van de Galaxy A53 was de tragere processor. Dat Samsung voor de opvolger opnieuw voor een eigen Exynos-chip kiest, doet de wenkbrauwen dan ook fronsen. Volgens de fabrikant heeft de Exynos 1380 wel een prestatie-upgrade gekregen. Verwaarloosbaar, blijkt uit onze benchmarktests.
Leggen we de resultaten naast die van goedkopere toestellen zoals de Galaxy A34 (MediaTek Dimensity 1080) of de OnePlus Nord CE 3 Lite (Qualcomm Snapdragon 695), dan haalt de Galaxy A54 het maar nipt. Tegen de rechtstreekse concurrent OnePlus Nord 3 (MediaTek Dimensity 9000) blijkt de processor helemaal niet te zijn opgewassen. In het dagelijkse gebruik is het toestel performant, maar wel zichtbaar trager dan wat je binnen deze prijsklasse mag verwachten.
Voor de GPU is de keuze gevallen op een Mali-G68, gebaseerd op ARM-architectuur. Ook de A34 kiest voor een processor van dit type. Wederom zien we een grote kloof met de OnePlus Nord 3, die een Mali-G710 aan boord heeft.
Kwistige verbruiker
De keuze voor een Exynos-chip heeft nog een nadeel: de processor blijkt niet de meest energiezuinige te zijn. In onze conditietest haalde de Samsung Galaxy A54 eerder teleurstellende resultaten. Het verschil met de Galaxy A34 is frappant.
Het goedkopere neefje zingt het met dezelfde batterijcapaciteit, maar een andere processor, langer uit. Ook de Galaxy S23 loopt met een veel kleinere batterij minder snel leeg. Bij ‘gewoon’ gebruik zal je met de batterij van de A54 wel een dag tot anderhalve dag kunnen uithouden.
Is de batterij leeg, plan dan voldoende tijd in om je toestel weer op te laden. We hebben het al in meerdere reviews aangekaart, maar Samsung blinkt niet uit in snelladen. De Samsung Galaxy A54 doet er bijna dubbel zo lang over om naar vijftig en tachtig procent bij te tanken dan de OnePlus Nord 3. Binnen de Samsung-familie scoort de Galaxy A54 redelijk goed en laadt het toestel sneller op dan de A34 en zelfs de S23, die op papier beiden ook een laadcapaciteit van 25 W hebben.
Camera’s
Vergeleken met de Galaxy A53 moeten we één camera afstaan. Geen erg, liever kwaliteit dan kwantiteit en toegegeven, zo vaak gebruiken we die dieptesensor nu ook weer niet. De hoofdcamera krijgt een ‘downgrade’ van 64 MP naar 50 MP maar staar je ook daar niet op blind: meer pixels betekent niet altijd betere foto’s.
De beelden die de hoofdsensor (f/1.8) schiet, zien er goed en scherp uit. De software schakelt standaard ‘scene-optimalisatie’ in en dit kan een kunstmatige toon over je foto’s werpen. Met name felle kleurelementen worden soms uitvergroot tegenover een grijze achtergrond. Bij avondval kan de software zich gelukkig wel beheersen bij het toevoegen van extra belichting, wat realistische resultaten geeft.
Het is niet ongewoon dat bij een middenklasser alle focus op de hoofdcamera ligt, maar Samsung weet met dit toestel nog redelijk goed de balans te bewaren. De groothoekcamera biedt een hoek van 123 graden. Op het eerste zicht zie je niets geks aan beelden gemaakt met deze camera, maar als je goed kijkt zie je objecten vervagen richting de randen. Dit fenomeen zien we overigens bij menig smartphone terugkeren. Een telefotolens is niet aanwezig, die zijn exclusief voor de S-reeks. Met de hoofdcamera kan je degelijk inzoomen, al boet je dan onvermijdelijk in aan scherpte.
Dan rest ons nog de macrocamera. Hoewel we eerder zeiden dan het aantal pixels niet alles zegt, krijg je bij middenklassers vaak een 2 MP-macrosensor meegeleverd die er maar voor spek en bonen bijzit. Samsung toont zich een beetje guller met een 5 MP macrocamera, wat al iets betere resultaten geeft. Het toepassen van de portretmodus geeft eerder wisselvallige resultaten, waarmee we zeker niet willen zeggen dat we een dieptesensor missen. Voor de volledigheid is er nog een 32 MP-frontcamera die achter een niet erg subtiele punchhole verstopt zit.
Software waar je op kan bouwen
Elke Samsung-smartphone wordt geleverd met OneUI en voor de Galaxy A54 is dat de nieuwste versie OneUI 5, gebouwd op Android 13. Of een bepaalde software je bevalt of niet is altijd een beetje persoonlijke smaak, maar wij vinden OneUI zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Samsung is doorgaans ook snel om nieuwe Android-functionaliteiten te verwerken in zijn eigen schil.
Er zijn natuurlijk wel punten voor discussie. Zo is er altijd weer de lading huisgemaakte bloatware-apps die je ongevraagd meekrijgt. Bixby moet zich telkens moeien wanneer je de aan/uit-knop nog maar even beroert; op deze manier blijven de gebruiksstatistieken wellicht voldoende hoog om de virtuele assistent in leven te houden. Gelukkig geeft Samsung je bij de configuratie inmiddels toch de mogelijkheid om bepaalde apps niet te installeren. De fabrikant lost zo toch lichtjes zijn grip op je appvoorkeuren.
Samsung staat garant voor lange ondersteuning en die trend zet het voort bij de Galaxy A54. Je mag rekenen op vier grote software-updates tot en met Android 17 en beveiligingsupdates tot 2028. Dit maakt het toestel een duurzame aankoop voor de lange termijn. We zien het ondersteuningsbeleid voor Android-smartphones jaar op jaar beter worden binnen alle prijsklassen en die pluim mogen de Zuid-Koreanen mee op hun hoed steken door het goede voorbeeld te geven.
Verdict: goed, maar het mag wat meer zijn
Met de Galaxy A54 houdt Samsung vast aan het herkenbare recept voor de middenklasse A-reeks. De fabrikant behoudt wat goed, maar ook wat minder goed was aan de vorige edities. In zijn geheel is de Galaxy A54 een uitstekende toevoeging aan de middenklasselijn, maar één die niet zonder toegevingen komt. De uiterlijke gelijkenissen met de premium S23 zijn een schone schijn die het toestel ook niet lang kan hooghouden.
Samsung mag echter niet vergeten dat de concurrentie niet stilzit. Het zwaartepunt van de eeuwige strijd met Apple mag zich dan wel in het hoogste marktsegment afspelen, andere fabrikanten liggen in de lagere categorieën op de loer. Met name de OnePlus Nord 3 lijkt wel eens een duchtige tegenstander te kunnen worden om de Galaxy A54 te onttronen in de middenklasse.
De Samsung Galaxy A54 is verkrijgbaar in vier kleuren: groen, zwart, paars en wit. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 128 GB opslag en kost 399 euro. Voor 8 GB RAM en 256 GB opslag betaal je 489 euro. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.
Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy A54 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 15 maart 2023 met Android 13.
.pro’s
- Glazen rug in plaats van goedkoop plastic
- Hogere schermhelderheid
- Goede hoofdcamera
- Uitgebreid ondersteuningsbeleid
.contra’s
- Dikke behuizing en schermranden
- Exynos-processor levert matige prestaties
- Batterij loopt sneller leeg en laadt trager op