Review: Samsung Galaxy A3 en A5 (2017) – Niet zo mooi van binnen

Samsung lanceerde onlangs een opgefriste versie van hun Galaxy A-lijn smartphones die wel erg veel weg hebben van de vorig jaar geïntroduceerde Galaxy S7. Welke vernieuwingen laten deze 2017 modellen va de A3 en A5 zien vergeleken met de 2015 en 2016 versies, wat zijn de onderlinge verschillen en overeenkomsten en hoe staan ze hun mannetje ten opzichte van de concurrentie?

Kenmerkend voor de Galaxy A-apparaten van Samsung is dat ze duidelijk gericht zijn op het middensegment, daar ook naar geprijsd zijn, en veel weg hebben van de duurdere, eerder op de markt gebrachte high-end Galaxy S-smartphones. De Galaxy A’s bieden echter minder imposante specificaties en mogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat Samsung de prijs een flink stuk naar beneden kan schroeven en deze toestellen hierdoor toegankelijk maakt voor een breder publiek.

Deze twee nieuwe 2017 versies van de Galaxy A3 en A5 brengen eigenschappen die direct afkomstig zijn van de reeds ingehaalde Galaxy S7, zoals betere bescherming tegen water en stof, een goed en kenmerkend gebold ontwerp, prima OLED scherm, nieuwe camera’s en een moderne SoC. De logische verwachting is dan ook dat de A3 en A5 van volgend jaar op hun beurt weer bepaalde eigenschappen overnemen van de recent gepresenteerde Galaxy S8.

Zoals gemeld zijn het toestellen in het middensegment, de Samsung Galaxy A3 heeft een adviesprijs gekregen van 329 euro en de Samsung Galaxy A5 van 429 euro. Gelukkig hebben we in Nederland een flink aanbod aan telefoonwinkels die de toestellen nu al een stuk scherper aanbieden. Daarnaast is de A-serie zeer populair in de zakelijke markt, veel bedrijven nemen de Galaxy A5 vaak in grote volumes af, ongetwijfeld inclusief een extra korting.

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Het ontwerp van de nieuwe A3 en A5 lijkt sterk op dat van de duurdere S7, met name door de manier waarop de ietwat gebogen voorkant en achterkant zijn vormgegeven. Die achterkant is van glas, wat op zich prima is. Helaas zorgt het er wel voor dat vette vingerafdrukken en kleine krasjes snel zichtbaar worden. Ook wanneer je de A3 of A5 zou laten vallen, is de kans vrij groot dat het glas versplintert. Een hoesje is dus absoluut aan te raden.

Desondanks heeft Samsung adequaat nagedacht over de materiaalkeuze bij de A3 en A5. Beide modellen zijn geen echte blikvangers, maar voelen toch voldoende stevig en solide aan. Bovendien zijn deze nieuwe modellen aanzienlijk beter beschermd tegen regen, zweet, zand en stof. Door de IP68-certificering moeten ze een half uur onder water vol kunnen houden bij maximaal 1,5 meter diepte. Het is een absoluut pluspunt dat Samsung heeft besloten om deze bescherming tegen de elementen over te nemen uit de duurdere Galaxy S-modellen.

Als we puur naar de afmetingen kijken, is de 4,7 inch Galaxy A3 relatief klein. De 4,0 inch Apple iPhone SE en Sony’s 4,6 inch Xperia X Compact zijn echter nog net wat handzamer. De 5,2 inch A5 heeft een aanzienlijk groter scherm, maar door de minimale randjes om dat scherm heen, blijft het apparaat compact.

Scherm

Zowel de A3 en A5 zijn uitgerust met een prima Samsung OLED-scherm dat een maximale helderheid kan tonen van 530 cd/m2 (A3) en 560 cd/m2 (A5). Het is echter niet op hetzelfde niveau als de Galaxy S7 (655 cd/m2) of de iPhone SE (605 cd/m2). Omdat het scherm van de A3 en A5 vrij weinig licht weerkaatst zijn ze desondanks erg goed te gebruiken in direct zonlicht of onder kunstmatig kantoorlicht.

De Galaxy A3 onderscheidt zich niet alleen van de A5 door een kleiner scherm, de kwaliteit is ook iets minder. Zowel tekst als afbeeldingen zien er net niet zo haarscherp uit zoals op de A5. Dat komt mede door de schermresolutie, de A3 moet het stellen met een HD-resolutie van 1280 x 720 pixels, terwijl de A5 is voorzien van een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het OLED-scherm van de A3 gebruikt dan ook een techniek genaamd Diamond Pixels waarbij de kleur groen verdeeld wordt over twee pixels. Gelukkig is deze mindere kwaliteit absoluut niet storend, gooit geen roet in het eten, en went vrij snel. Het verschil is alleen goed zichtbaar wanneer je de A3 naast een smartphone legt met een kwalitatief beter scherm.

Galaxy A3, Galaxy A5 en Galaxy S7 Edge

Hard- en software

De nieuwe 2017 versies van de Galaxy A3 en A5 draaien op een octacore Samsung Exynos-chip. De A3 maakt daarbij gebruik van een iets lager geklokte Cortex A53, naast een eenvoudigere GPU en langzamer geheugen. Daar staat dan wel weer tegenover dat de A3 minder pixels aan hoeft te sturen dan de A5.

De Galaxy A3 heeft 2GB RAM aan boord en biedt slechts 16GB opslagruimte. De A5 bezit 3GB RAM en heeft een wat ruimere capaciteit van 32GB. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om meer opslagruimte toe te voegen (maximaal 256GB) met een micro SD-kaartje.

Hardware Galaxy A3 2017 Galaxy A5 2017
Chip Exynos 7870 Exynos 7880
Proces Samsung 14nm-FinFet Samsung 14nm-FinFet
CPU 8x Cortex A53 @ 1,6GHz 8x Cortex A53 @ 1,9GHz
GPU Mali T830 Mali T830MP3
Geheugen Lpddr3, 933MHz Lpddr4, 1033MHz

Beide modellen ondersteunen 802.11 a/b/g/n/ac, NFC en Bluetooth versie 4.2. Daarnaast komen ze met een moderne USB-C-aansluiting, waar Samsung gelukkig een adaptertje voor meelevert zodat oudere USB-kabels en accessoires eenvoudig aan te sluiten zijn.

Ondanks dat de A3 en A5 zijn uitgerust met een moderne USB-C-aansluiting, blijft het fijn dat er ook nog steeds een gewone 3,5mm audio connector aanwezig is. Niet dat de geluidskwaliteit daarvan zo goed is, het blijft voor nu nog gewoon even fijn om te hebben. De geïntegreerde mono-speaker, die boven de stand-by-knop is gepositioneerd, springt er kwalitatief ook niet echt uit en het maximale volume loopt achter bij andere middensegment smartphones.

Software

De toestellen worden op het moment van schrijven geleverd met Android 6.0.1. Een ietswat verouderde versie van Android, versie 7 is inmiddels al enige tijd beschikbaar. Samsung is inmiddels wel begonnen met het updaten van de Galaxy S7 naar de nieuwe Android-versie. Het is een kwestie van tijd voordat ook de Galaxy A3 en a5 een update zullen krijgen. Wanneer we de update kunnen verwachten is op dit moment nog onduidelijk.

Bovenop Android 6.01 draait Touchwiz, de eigen Android-skin van Samsung, deze is een stuk lichter geworden dan voorgaande versies. Mede doordat een hoop extra features standaard zijn opgenomen in Android of doordat Samsung er afscheid van heeft genomen. Er is in elk geval niets wat wij missen en de lichtere omgeving is daarentegen wel erg prettig.

Security

De nieuwe A3 en A5 worden standaard geleverd met de Samsung KNOX-beveiligingssoftware. Dit platform maakt het onder andere mogelijk om bedrijfs- en persoonlijke data en apps van elkaar te scheiden. Hierdoor kunnen IT-afdelingen hun zakelijke security-beleid toepassen op apparaten die niet hun eigendom zijn, zonder daarbij inbreuk te maken op het persoonlijke leven van de werknemer.

Bovendien tracht KNOX om de algehele beveiliging van het apparaat op te schroeven, van de hardware tot aan de applicatie zelf. Dit zou bereikt moeten worden door een “multi-level” aanpak die onder andere Trusted Boot and TrustZone-gebaseerde Integrity Measurement Architecture (TIMA) omvat.

De nieuwe versie van KNOX kan daarnaast samenwerken met een hele reeks Mobile Device Management (MDM) pakketten. Hierdoor zou het redelijk eenvoudig moeten worden om de A3 en A5 te integreren in een bestaande IT-infrastructuur.

Vingerafdrukscanner

Als we de 2017 modellen van de A3 en A5 vergelijken met de 2015 versies valt op dat de daadwerkelijk sensor van de vingerafdrukscanner, die overigens schuilt achter de home knop, is vervangen door een nieuwer model. In de praktijk werkt deze scanner goed genoeg om toegang tot het apparaat te verlenen (of weigeren), maar hij blinkt niet uit in snelheid. Veel andere middensegment smartphones doen het net wat rapper. Niet het einde van de wereld, maar toch iets om je bewust van te zijn als je van plan bent deze mogelijkheid vaak te gaan gebruiken. De nieuwe sensor functioneert bovendien ook niet goed als je vinger ook maar een klein beetje vochtig is.

Wel zorgt de vingerafdrukscanner ervoor dat het toestel beveiligd is en niet elk onverlaat er zomaar in kan. Zeker in bedrijfsmatige toepassingen is dat wel zo wenselijk.

Camera en accuduur

De voor- en achtercamera van de A3 en A5 lijken erg op elkaar en zitten praktisch op dezelfde plek, maar zijn onder de motorkap verre van identiek. Helaas heeft ook de iets duurdere A5 geen optische beeldstabilisatie. Beide modellen gebruiken nog software (Digital Image Stabilisation) om het eindresultaat rustiger te krijgen.

Camera A3 – achter A3 – voor A5 – achter A5 – voor
Sensor Sony IMX 258 Sony IMX219 Samsung S5K3P8 Samsung S5K3P8
Resolutie 13-megapixel 8-megapixel 16-megapixel 16-megapixel
Sensor 1/3,06″ 1/4″ 1/3″ 1/3″
Pixels 1,12µm 1,12µm 1,0µm 1,0µm
Lens f/1.9 f/1.9 f/1.9 f/1.9
Flits 1x LED Scherm 1x LED Scherm
Focus Contrast Vast Contrast Vast
Stabilisatie DIS DIS DIS DIS

Ondanks dat de achtercamera van de A3 vrij gevoelig is voor licht, stelt zijn voorcamera met zijn 1/4” 8 megapixel sensor nogal teleur. De A5 heeft weliswaar twee 16 megapixel sensors, wat in het geval van de frontcamera prima is, die aan de achterkant laat kwalitatief nog wel wat te wensen over, maar voor een toestel in het middensegement, is het wat je mag verwachten. De frontcamera’s van de A3 en A5 hebben een vast focuspunt waardoor het wel lastig is om een object of persoon van veraf scherp te krijgen.

De standaard camera app lijkt redelijk goed uitgedacht. Er zijn zeven verschillende preset-standen waarvan je er nog meer kunt downloaden. Daarnaast biedt de Samsung camera app talloze filters om je foto een extra creatief tintje te geven.

Voor wie wat meer vrijheid wil, is er de Pro-modus. Hierin kan je wat geavanceerdere instellingen naar persoonlijke wens aanpassen, zoals ISO-waarden, witbalans, en sluitertijd. Zowel de voor- als achtercamera van de A3 en A5 reageren lekker vlot. Zelfs als het scherm uit staat, kun je snel naar de camera app door twee keer op de home knop te drukken.

Als er weinig licht voorradig is, en dat is voor veel smartphone camera een flinke uitdaging, schieten de A3 en A5 tekort. Beide apparaten hebben duidelijk veel moeite om scherp te stellen onder deze omstandigheden. Hierdoor duurt het aanzienlijk langer voordat ze een focus hebben gevonden, als dat überhaupt al lukt.

Net zoals veel smartphone camera’s in deze prijsklasse doen die van de A3 en A5 het prima, zolang er maar genoeg licht beschikbaar is. Is dat niet het geval, dan holt de beeldkwaliteit snel achteruit. Het feit dat beide smartphones geen optische beeldstabilisatie hebben, zoals bij de duurdere Galaxy S reeks wel het geval is, helpt hier ook niet.

We hebben met de Galaxy A5 nog wat testfoto’s gemaakt in normale omstandigheden.

Accuduur

De Galaxy A3 is uitgerust met een 2350mAh accu terwijl de A5 het met een iets grotere 3000mAh versie doet. Beide modellen ondersteunen quick-charging technologie, maar alleen de A5 wordt dan ook daadwerkelijk geleverd met zo’n lader.

Hoe lang die accu’s het in de praktijk volhouden, hebben we getest door PCMark continu te laten draaien, en de schermhelderheid af te stellen, totdat er geen druppel energie meer in de toestellen zat. Het resultaat mag er zeker zijn. Zowel de A3 en A5 houden het erg lang vol, komen in de buurt van hun 2016 voorgangers, en laten zelfs duurdere toestellen ver achter zich.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Benchmarks (systeem)

Zoals te zien in bovenstaande benchmark, doen beide modellen het in de benchmark nauwelijks voor elkaar onder. De A3 is zelfs iets sneller omdat aanzienlijk minder pixels aangestuurd hoeven te worden. Ook wordt duidelijk dat de 2017 modellen een stuk sneller zijn dan hun voorgangers. Voor middensegment toestellen scoren ze op deze benchmark dan ook middelmatig.

In GeekBench zetten de nieuwe A3 en A5 ook een middelmatige score neer, waarbij de A3 dit keer zijn meerdere moet toegeven in de A5.

Benchmarks (games)

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Benchmark: GFXBench 3.1 Car Chase (onscreen) – desc – 547 – ACTIEF

De twee gaming benchmarks die we hebben losgelaten op de A3 en A5 maken pijnlijk duidelijk dat ze ook qua grafische rekenkracht flink tekort schieten. Ze zijn wel sneller dan hun voorgangers, maar kunnen zich duidelijk niet meten met duurdere, high-end varianten. Voor de meeste gebruikers zullen deze prestaties echter ruim voldoende zijn.

Conclusie

Met deze nieuwe, derde generatie Galaxy A modellen laat Samsung duidelijk zien heer en meester te zijn in het laten doorsijpelen van nieuwe technologie uit het dure prijssegment richting de meer betaalbare modellen. Met name het feit dat ook deze goedkopere A3 en A5 goed tegen water en stof kunnen, is daar een mooi voorbeeld van. Ook het elegante en solide ontwerp is onmiskenbaar gekopieerd van de Galaxy S7, waar overigens helemaal niets mis mee is. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht.

Beide modellen hebben een prima scherm, waarbij die van de A3 wel zichtbaar net wat minder mooi is. Ze zijn helaas niet bijster krachtig, maar uiteindelijk wel snel genoeg om alledaagse taken vrij soepel uit te kunnen voeren zonder al te veel haperingen. Daar tegenover staat een uitstekende accuduur, extra ingebouwde beveiliging en eenvoudig uitbreidbare opslagcapaciteit. Jammer dat de A3 het maar met 16GB moet doen waar de A5 standaard een wat riantere 32GB biedt. De achilleshiel van beide modellen is echter de camera. Die stellen in het algemeen nogal teleur, vooral in donkere situaties.

Concluderend: zijn de nieuwe Galaxy A3 en A5 smartphones top of flop? Dit ligt er helemaal aan waar je het toestel voor wil gaan gebruiken.

Ben je op zoek naar een snel, krachtig en toekomstbestendig apparaat met een stel goede camera’s aan boord, dan kun je deze modellen beter vermijden. Heb je echter een beperkt budget, maar wil je toch een strak ontworpen, veelzijdige, water- en stofbestendige smartphone hebben inclusief uitstekende accuduur? Dan zijn de 2017 versies van de Galaxy A3 en A5 een prima keus, waarbij de Galaxy A5 de voorkeur geniet vanwege de betere camera en de hogere schermresolutie. Voor bedrijven zal de Galaxy A5 ongetwijfeld weer een populair model worden, dus kijk niet verbaasd op wanneer je dit toestel krijgt van je werkgever.

.pro’s

 • Zeer goede accuduur
 • KNOX security platform
 • Kan tegen water en stof
 • Prima OLED scherm (A5)
 • Strak en elegant ontwerp
 • 32GB (A5)
 • Opslagcapaciteit uitbreidbaar

.contra’s

 • Ontbeert krachtige hardware
 • Camera's stellen teleur
 • Slechts 16GB opslag (A3)

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home