Samsung C34J791 review: curved 21:9 met Thunderbolt 3

samsung C34J791

Bureaus vandaag hebben dikwijls twee monitors in gebruik om te multitasken. Een 21:9-monitor schrapt de nood aan een extra monitor. Wie een opvallend exemplaar wil, kan niet rond de Samsung C34J791 met zijn strak design en extreme schermcurve.

Bij Techzine werken we al jaren met 21:9-monitors om de nood aan een extra scherm te schrappen. Je zit niet langer met een naad middenin en het laat toe om van een groter beeld te genieten wanneer je video’s of foto’s bekijkt. Het belangrijkste is dat het horizontaal aantal pixels hoog genoeg is om vlot te werken. 1080p is krap, 1440p is ideaal.

De Samsung C34J791 (899 euro incl. BTW) vult die ruimte perfect in. De monitor is identiek aan zijn iets oudere broer, de C34F791, maar voegt Thunderbolt 3 toe aan het pakket en een snellere refresh rate. Van zodra je de doos nog maar ziet, weet je dat er een forse monitor in zit.

Strak design

Dankzij de geïntegreerde hoogteregeling in de monitor en voet, is de verpakking groter dan andere monitoren. Minder efficiënt voor Samsung om de monitors te verschepen, maar het zorgt er wel voor dat de hoogtelift naadloos in het scherm integreert. Het resultaat is een knappe monitor aan de achterkant in glossy wit.

 

samsung thunderbolt monitor

 

De voet is een grote ronde schijf die heel sterk lijkt op een oudere monitorreeks van Samsung met draadloos laden in de voet. Een gemiste kans om het hier niet in te integreren, zeker in dit premiumsegment. De Samsung C34J791 heeft overigens ook geen draaivoet, ondanks de ronde vorm. Het scherm is enkel in de hoogte verstelbaar.

De grote eyecatcher is zonder twijfel de curve van het scherm. Dankzij de 21:9-schermverhouding oogt de curve dramatischer dan normaal. Bovendien heeft Samsung het scherm meer kunnen buigen dan klassiek, 1.500R in plaats van 1.800R. Het resultaat is een monitor die, wanneer je er dicht genoeg bij zit, bijna van ooghoek tot ooghoek reikt.

Kleuren

Het scherm maakt gebruik van de Quantum Dot-technologie van Samsung en toont heel mooie kleuren standaard uit de doos. De sRGB gamut coverage haalt 100% en 81% in Adobe RGB. De sRGB gamut ligt lager dan de gespecifieerde 125% die Samsung geeft. Ondanks die tekortkoming scoort de monitor met zijn standaardinstelling direct een Delta E van 2,7 op vlak van accuraatheid en kleurrepresentatie.

Wanneer je de ‘Dynamisch contract’-instelling kiest, krijg je een gelijkwaardige score. Blijf zeker van de ‘Cinema’-instelling af, want die verhoogt de Delta E naar 4,5 met een afwijking qua kleurtemperatuur. Nadat we het scherm zelf helemaal kalibreren, krijgen we het richting 1,08. Alles tot 1 is perfect voor creative professionals. De Samsung C34J791 komt heel dicht in de buurt en zal enkel voor professionele fotografen en videomakers mogelijk net niet goed genoeg zijn.

 

De 100 Hz refresh rate werkt enkel via Thunderbolt 3 wanneer je de meegeleverde USB-C-kabel gebruikt.

 

Opvallend: de Samsung C34J791 ondersteunt 100 Hz via Thunderbolt 3. Hiermee krijg je een veel vlotter gevoel in Windows 10 of macOS. Webpagina’s scrollen vlotter en ook het verplaatsen van vensters voelt aangenamer aan. Het verschil tussen 60 Hz en 100 Hz lijkt klein op papier, maar in de praktijk voelt alles net dat vlotter en sneller aan.

Thunderbolt 3

De 100 Hz refresh rate werkt enkel via Thunderbolt 3 wanneer je de meegeleverde USB-C-kabel gebruikt. Heb je een laptop die USB-C heeft maar geen Thunderbolt 3? Dan zal je nog steeds van de volledige 3.440 x 1.440 pixels kunnen genieten, maar aan maximaal 60 Hz. Andere aansluitingen (HDMI 1.4, DisplayPort 1.2a) zijn niet genoeg om van 100 Hz te genieten.


Lees dit: Thunderbolt 3, USB-C en monitors: wat zijn de valkuilen?


Doe goed je huiswerk wanneer je deze monitor specifiek wil aankopen voor die 100 Hz-functie. De maximale helderheid is 284 cd/m² wat ruim voldoende is voor sterk verlichte kantoren. Door de beperkte helderheid ondersteunt de Samsung C34J791 geen HDR-content.

De USB-C-aansluiting levert 85 watt aan stroom om je laptop op te laden. Een tweede USB-C-aansluiting levert 15 watt om een smartphone of tablet snel op te laden.

Prijskaartje

Na drie weken met deze monitor te werken, komen we op smaken en verschillen uit. Het scherm geeft prima kleuren en heeft een prettige schermresolutie voor een 21:9-monitor. Over de curve kunnen we moeilijk oordelen. Het maakt indruk bij iedereen die het ziet, maar wie regelmatig in Excel-bestanden bezig is moet ermee rekening houden dat de cellen niet meer recht lopen. Een klein detail, meer wie dit storend vindt, kiest beter een vlak model.

 

 

De Samsung C34J791 is een ontzettend knappe monitor die technische specificaties en schermkwaliteit met een mooi design koppelt. Het enige nadeel is echter het prijskaartje: 899 euro incl. BTW. De versie zonder Thunderbolt 3 kost je 849 euro, maar gezien het kleine prijsverschil moet je die niet overwegen. Er bestaan al 21:9-monitors met dezelfde resolutie en schermgrootte die de helft minder kosten.

De  Samsung C34J791 levert wel accurate kleuren, een curved scherm, 100 Hz en Thunderbolt 3. Aan jou om te beslissen of die factoren genoeg zijn om het premium prijskaartje te slikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home