Review: Samsung C34F791WQU monitor – nog grotere curve

In de categorie prachtige monitoren, gaat het in deze review over de Samsung C34f791WQU monitor, een ultra wide curved monitor met een beeldschermdiagonaal van 34 inch. Gecombineerd met een extreem hoge schermresolutie van 3440 x 1440 pixels is dit de monitor die het hart van elke pc-gebruiker sneller doet kloppen. De eerste indruk van deze monitor is zonder meer goed, maar het gaat natuurlijk niet alleen om de looks, het gaat ook om de kwaliteit van het getoonde beeld en de features. In deze review gaan we dan ook dieper in op deze nieuwe monitor van Samsung en kijken we of die met de concurrentie mee kan komen.

Als we kijken naar de concurrentie in de markt, dan zien we dat die nog niet heel groot is. De ultra wide curved monitoren met formaten boven de 30 inch beginnen pas langzaam de markt te veroveren. Waarschijnlijk heeft dit er ook mee te maken dat alleen LG en Samsung in staat zijn om dergelijke gebogen panelen te produceren. Daarmee is de naam van de grote Koreaanse concurrent ook gevallen. Eind vorig jaar hebben we op Techzine de LG 38uc99 (review) aan een review onderworpen, dit was eenzelfde soort scherm, maar nog vier inch groter, namelijk 38 inch. Ook daar waren we erg van onder de indruk. Samsung heeft nog geen 38 inch curved paneel geproduceerd, dit 34 inch model is tot op heden het grootste model. Als we de modellen met elkaar vergelijken zien we in elk geval dat de Samsung monitor net een fractie meer gebogen is. Op de andere overeenkomsten en verschillen komen we verderop uitgebreid terug.

De Samsung C34f791WQU is inmiddels verkrijgbaar bij verschillende Nederlandse winkels. Het aanbod is nog niet heel groot, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen de komende weken. Samsung hanteert een adviesprijs van 979 euro voor deze monitor, wat in verhouding tot de LG erg scherp is.

Uitpakken en aansluiten

De Samsung C34f791WQU wordt geleverd in een grote doos met veel piepschuim, bij het openmaken van de doos stuiten we meteen op de eerste verrassing. De monitor zit in zijn geheel in de doos. We hoeven geen voet te monteren, de monitor kan direct worden neergezet en worden aangesloten. Het is de eerste keer in al die jaren dat we een compleet gemonteerde monitor aantreffen in een doos, normaal moeten we altijd wel een voet monteren of in elkaar klikken. Pluspunten voor Samsung in dit geval, want hoe eenvoudiger de installatie des te beter het is.

Als de monitor op zijn voet staat kan die vervolgens nog wel worden versteld. Zo is het mogelijk het scherm in hoogte te verstellen, het beeldscherm kan langs de voet omhoog of omlaag worden geschoven. Daarnaast is het ook mogelijk om het scherm naar voren of juist naar achteren te kantelen en tot slot kan het scherm lichtjes naar links en rechts worden gedraaid.

Samsung levert ook nog een ijzeren beugel mee voor gebruikers die de monitor niet op zijn voet willen zetten maar willen ophangen. In dat geval moet je uiteraard wel schroeven, want dan zal de voet verwijderd moeten worden.

Aansluitingen

Om de monitor aan te sluiten heb je de keuze uit twee HDMI-poorten en een DisplayPort-aansluiting. Verder is er een ingebouwde USB-hub waarop je nog externe randapparatuur kan aansluiten, bijvoorbeeld een toetsenbord en muis. Tot slot beschikt de monitor ook over een koptelefoon-aansluiting. In de doos levert Samsung naast de stroomkabel zowel een HDMI- als DisplayPort-kabel mee en natuurlijk de USB-kabel voor de USB-hub.

Als we de achterkant van de monitor bekijken zien we dat Samsung heeft gekozen voor een uitneembaar kapje waarachter de meeste poorten zitten verscholen. Het uitnemen van het kapje gaat zeer eenvoudig. Daarnaast is er rekening mee gehouden dat het terug kan worden geplaatst als de kabels zijn aangesloten, hiervoor is een flinke uitsparing gemaakt. De voordelen van zo’n afdekplaat zijn uiteraard met name cosmetisch. Je hoeft nu niet tegen stekkers aan te kijken als de achterkant van de monitor in het zicht staat. Daarnaast zorgt het voor een soort kabelgeleiding, al kwijten ‘echte’ geleiders zich beter van deze taak.

Als we kijken naar de aansluitingen achter het klepje, zien we de stroomaansluiting, twee maal HDMI, eenmaal DisplayPort en de aansluiting van de USB-hub. De poort die we hier missen is de USB Type C-aansluiting, de nieuwe USB-poort die sinds dit jaar op vrijwel alle nieuwe smartphones en laptops is te vinden. Ter vergelijking, LG heeft deze poort wel toegevoegd op zijn 38 inch curved model.

Boven het afdekkapje zitten tot slot nog twee USB-poorten voor randapparatuur en de koptelefoonaansluiting.

Bediening en features

Samsung heeft op de C34f791WQU gekozen voor weinig knoppen. Aan de rechter achterkant is één joystick knop te vinden waarmee de monitor kan worden in- en uitgeschakeld en waarmee je door het menu kunt navigeren. In het menu is het aantal opties beperkt gehouden. Alle nuttige functies en features zijn aanwezig, maar het is zeker niet overdreven. Contrast en helderheid zijn eenvoudig aan te passen, net als het invoerkanaal, HDMI of DisplayPort. Verder is de mogelijkheid om picture-by-picture te gebruiken eenvoudig in te schakelen.

Samsung ondersteunt op deze monitor de mogelijkheid om twee invoersignalen tegelijk weer te geven. Je kan bijvoorbeeld aan de linkerzijde de invoer via de HDMI-kabel tonen en aan de andere kant de invoer van de andere HDMI- of DisplayPort-kabel. Zeer handig als je bijvoorbeeld vaak met twee systemen tegelijk moet werken.

Meer curved

Als we deze monitor vergelijken met eerdere curved schermen die we aan een review hebben onderworpen, dan merken we meteen dat de curve hier groter is, de bocht is net wat scherper. Dat is echt duidelijk merkbaar en na enige gewenning komen wij tot de conclusie dat dit scherm qua curve nog prettiger werkt dan de wat minder gebogen exemplaren. In eerdere reviews lieten we al weten dat je bij dit soort ultra wide curved schermen als het ware in de monitor wordt gezogen, omdat je in een soort cocon zit. Dat is met deze monitor nog veel meer het geval.

Op de website van Samsung is te lezen dat de curve in deze 34 inch monitor ongeveer gelijk is aan de bolling van je ogen. Deze monitor moet hierdoor het gevoel versterken dat je in je eigen wereldje zit.

Zoals vaste lezers weten, zijn wij geen voorstander van curved televisies in de woonkamer, omdat curved alleen goed tot zijn recht komt als je er dichtbij en recht voor zit. In de huiskamer kijk je vaak met meerdere mensen of het hele gezin televisie en dan is curved dus niet handig. Bij een pc-monitor die op je bureau staat en waar je in je eentje recht achter zit, is dit dus een heel ander verhaal. In die situatie zijn we wel voorstander van curved.

Quantum Dot

Samsung gebruikt in deze monitor een VA-paneel waar het zijn Quantom Dot-technologie aan heeft toegevoegd. Deze technologie is afkomstig van zijn televisies en wordt sinds kort ook toegepast op de monitoren van het bedrijf. De Quantum Dot-technologie betekent dat er nanokristallen zijn toegevoegd aan het paneel om de kleuren nog realistischer weer te geven. Het zorgt er dan ook voor dat de monitoren ongeveer 125% van het sRGB spectrum kunnen weergeven en ook het Adobe RGB-spectrum redelijk ondersteund wordt.

De Quantom Dot-technologie werkt vooral goed bij donkere kleuren met veel omgevingslicht, in die condities leveren veel schermen vaak in op kwaliteit en dat is met Quantom Dot een stuk minder. Om ervoor te zorgen dat elke Samsung C34f791WQU monitor goed presteert kiest Samsung ervoor om zijn monitoren allemaal vanuit de fabriek al te kalibreren. Een goede zaak wat ons betreft.

100Hz verversing is ideaal voor gamers

Je zou het niet zeggen, maar dit scherm is ook geschikt voor gamers. Samsung heeft ervoor gezorgd dat de verversingssnelheid van deze monitor niet op 60 maar op 100Hz ligt, waardoor bij snel bewegende beelden deze toch scherp kunnen worden weergegeven. Dit is iets wat veel gamers zal aanspreken, de refresh rate van 4ms valt waarschijnlijk nog wel mee te leven. Tot slot ondersteunt de monitor ook AMD FreeSync.

Geluid

Samsung heeft ervoor gekozen om onder in het scherm twee speakers te plaatsen, waardoor de monitor in staat is om stereogeluid af te spelen. Nu is audio uit een beeldscherm nooit van uitstekende kwaliteit, maar voor een achtergrondmuziekje of powerpoint presentatie is het meer dan voldoende. Voor echt mooie muziek moet je gewoon een speakerset aanschaffen.

Professioneel gebruik

Hoewel Samsung probeert met enkele features om ook de gamers aan te spreken, zien wij toch vooral een plaatsje voor deze monitor in de zakelijke markt en dan voornamelijk de creatieve industrie. Veel mensen werken tegenwoordig al op twee monitoren, met de introductie van deze ultrawide-monitoren en de ontwikkeling van Windows 10, kunnen twee schermen eenvoudig worden vervangen door één groot ultra wide-scherm. De software is er inmiddels klaar voor, het is kinderlijk eenvoudig om vensters links of rechts uit te lijnen in Windows en op de Mac. Ook zijn de schermresoluties hoog genoeg om twee of zelfs drie vensters naast elkaar weer te geven.

Zeker voor mensen zoals op de Techzine redactie, die de hele dag met teksten bezig zijn is het fijn om je onderzoeksmateriaal aan de ene kant te hebben en het artikel wat je aan het schrijven bent aan de andere kant.

Voor gamers is het natuurlijk weliswaar een vette ervaring om echt in de monitor te worden gezogen, maar tegelijk moet er wel een hele dikke computer aanhangen om een game op de maximale schermresolutie van 3440 x 1400 pixels te draaien.

Prestaties

Qua ontwerp en curve scoort deze monitor hoge ogen, maar voor veel van onze lezers zijn de prestaties ook niet onbelangrijk. Hoe goed is de kleurweergave, welke kleurruimtes worden er ondersteund en hoe zit het met de helderheid? Dat zoeken we uit op deze pagina. Volgens de specificaties van Samsung zou deze monitor maar liefst 92% van AdobeRGB moeten ondersteunen. Dat is een zeer hoge score, maar de vraag is of wij die ook meten met onze testapparatuur.

Zoals je kan zien halen wij in onze test niet de 92 procent die Samsung op zijn website vermeld, maar met 84 procent is de score ook zeker niet slecht. Hiermee behoort de monitor wel tot de betere schermen, zeker waar het aankomt op ultra wide curved monitoren.

Vervolgens kijken we ook naar de contrastwaarde van de monitor.

De contrastwaarde is met 1120:1 gewoon prima en zorgt voor een evenwichtig beeld.

Ook over de helderheid hebben we weinig te klagen. Het scherm zou misschien nog iets feller mogen zijn, maar de helderheid schiet zeker niet tekort in onze ervaring. Al met al presteert het scherm goed, ook al worden de beloofde percentages in de AdobeRGB-kleurruimte niet gehaald.

Conclusie

Samsung heeft met deze Samsung C34F791WQU een prachtige curved ultra wide monitor op de markt gebracht. Met een beeldverhouding van 21:9 en een schermresolutie die tegen 4K aan schurkt kan je voldoende vensters naast elkaar openen op dit scherm; minimaal twee, maar drie of vier zal in sommige gevallen ook mogelijk zijn.

Zowel met Windows 10 als macOS functioneert dit scherm naar behoren. We hopen wel dat Samsung binnenkort nog een stapje verder gaat en ook met een 38 inch model komt, zodat het echt de strijd aan kan gaan met de LG 38UC99 (review). Als we de testresultaten en features van deze twee monitoren naast elkaar zetten dan is de beeldkwaliteit van deze Samsung monitor beter, ook vinden we de curve net wat prettiger werken. Daar staat echter tegenover dat het LG scherm 4 inch groter is, een hogere schermresolutie heeft en beschikt over een USB Type C-aansluiting. De Samsung wint op een belangrijk punt wel de strijd. Hij is namelijk aantrekkelijker geprijsd: voor 979 euro ben je al eigenaar van deze prachtige monitor.

.pro’s

  • Kant en klaar in de doos, geen schroeven;
  • Meer curved;
  • Goede beeldkwaliteit;
  • Scherpe prijs.

.contra’s

  • Opgegeven dekking AdobeRGB wordt net niet gehaald;
  • Geen USB Type C.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home