Samsung 870 QVO SSD 1 TB review: bufferspecialist

Samsung onthult zijn nieuwste generatie SATA-SSD’s en wij gaan er meteen mee aan de slag. De Samsung 870 QVO bouwt verder op de gelijkaardige QVO 860 en brengt vooral innovatie op het vlak van prijs en beschikbare capaciteit.

Samsung lanceert de 870 QVO-reeks vandaag. Dat is een nieuwe line-up van SATA-SSD’s voor persoonlijk en professioneel gebruik. De 2,5 inch-drive is gemaakt op maat van desktops en laptops waar snelle SSD-opslag belangrijk is maar capaciteit desalniettemin primeert. De line-up bestaat uit vier SSD’s met capaciteiten van 1 TB, 2 TB, 4 TB en 8 TB. De grote capaciteit van die laatste is een nieuwigheid in de markt van standaard SATA-SSD’s.

SATA-beperkingen

De drives zijn snel maar niet bliksemsnel. Met SATA als aansluiting van dienst is er immers maar zoveel dat je kan doen. We noteren tijdens onze test van het 1 TB-model van de Samsung 870 QVO sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 560 MBps en 530 MBps. SATA heeft als standaard een maximale doorvoersnelheid van 600 MBps wat zich naar de praktijk vertaalt in bovenstaande snelheden. Die halen SATA-SSD’s al jaren zonder problemen en dat is hier niet anders. Samsung adverteert een maximale random lees- en schrijfsnelheid van 98K en 88K IOPS. Tijdens onze tests halen we 98K en 85K, wat in de lijn ligt van de geclaimde specificaties. De prestaties verschillen niet noemenswaardig van de vorige generatie QVO-drives.

Samsung 870 QVO SSD

De SSD wordt ondersteund door de Samsung SSD Magician-tool. Die toont je de status van de SSD en geeft je enkele geavanceerde opties zoals over provisioning. Daarmee kan je de levensduur van de SSD vergroten door de capaciteit kunstmatig te verkleinen. Die functie lijkt ons niet zo relevant voor de meeste gebruikers. De software laat tevens toe om een ‘Rapid Mode’ in te schakelen waarin de SSD beter zou presteren.

Sneller met buffers

In realiteit is Rapid Mode een originele manier om de beperkingen van SATA te omzeilen, al wordt de Samsung 870 QVO er niet sneller van. De driver voor de solid state drive gaat schrijfopdrachten niet meer rechtstreeks naar de QVO-SSD sturen, maar gebruikt in de plaats daarvan vrij RAM-geheugen in het systeem waarin de drive geïnstalleerd zit. De RAM fungeert als buffer waardoor lees- en schrijfsnelheiden schijnbaar stijgen tot 6 GBps en 5 GBps. Voor dagelijks gebruik brengt dat een voelbare verbetering met zich mee, maar die is maar houdbaar zolang de buffer niet volloopt en is in werkelijkheid geen weerspiegeling van de snelheid van de SSD zelf.

870 QVO Magician

Samsung bouwt de SSD met QLC-technologie. QLC, kort voor quad-level-cel, staat voor het aantal bits dat een enkele NAND-flash-cel kan onthouden. Hoe meer, hoe hoger de dichtheid van het geheugen en hoe economischer de drive wordt. De keerzijde: multi-level-cell-NAND is trager dan single-level-cell of SLC-geheugen. Vorig jaar introduceerde Samsung QLC op de 860 QVO-drives met dezelfde filosofie als de eerdere triple level cell (TLC)-EVO-drives.

Dat betekent dat iedere drive met een snelle SLC-buffer komt. Die bedraagt 42 GB voor de1 TB-drive en groeit tot 78 GB voor voor het 8TB-model. De buffer incasseert de schrijfopdrachten waarna de buffer wordt wegeschreven naar het tragere QLC-geheugen. De aanpak werkt uitstekend voor SSD’s in laptops, desktops of zelfs workstations, zolang de schrijfopdrachten niet aanhoudend zijn. In een datacenter met een constante barrage aan schrijfworkloads raakt de buffer immers verzadigd, moet de SSD rechtstreeks naar de QLC-NAND-schrijven, en dalen de prestaties.

Buffer overflow

De beperking van de buffers zien we het best wanneer we een 64 GB-workload loslaten op de drive. Met Rapid Mode ingeschakeld raakt de beschikbare RAM-capaciteit snel vol. Daarna moet de SSD zwoegen om de rest van de data een plaats te geven terwijl ook de 42 GB SLC-buffer dichtslibt. Het resultaat: de doorvoersnelheid op ons 1 TB-model keldert naar 80 MBps.

De Samsung 870 QVO is een uitstekende SSD voor wie snelheid en capaciteit wil combineren in een systeem voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld om video’s te bewerken. Wil je het meeste uit databaseworkloads halen of simpelweg de opslag met de hoogst mogelijke doorvoersnelheid inbouwen? Dan ben je bij een SATA-drive nooit aan het juiste adres. De standaardprestaties van deze SSD geven geen voelbaar verschil met een SATA-drive van enkele jaren geleden.

Prijskampioen

Het relevantste verschil is de dichtheid die QLC mogelijk maakt. Met een 8 TB-versie binnenkort in de winkelrekken is capaciteit geen beperkende factor meer. Het vertrouwen op buffers betekent dat deze SSD-reeks niet ideaal is voor langdurige workloads. Tussen het schrijfwerk door heeft de QVO ademruimte nodig om de TLC-buffers weg te schrijven naar de QLC-flash. Verzadig je die buffers, dan vallen de prestaties snel terug tot onder de beperkingen van de SATA-flessenhals. Dat is geen ramp: Samsung maakt hier een bewuste keuze en voorziet voldoende buffercapaciteit voor de meeste scenario’s. De afweging maakt de drives erg betaalbaar en dat zal voor vele gebruikers opwegen tegen de nadelen.

Onze geteste Samsung 870 QVO SSD 1 TB is per direct beschikbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro. De 2 TB en 4 TB-modellen kosten respectievelijk 269,99 euro en 539,99 euro en zijn vanaf augustus verkrijgbaar. De 8 TB 870 QVO SSD kost tot slot 969,99 euro en verschijnt in september in de rekken. Alle schijven krijgen standaard drie jaar garantie mee en prijzen zijn inclusief btw. Onze testdrive heeft een gegarandeerde levensduur van 360 TBW (terabytes written), dat loopt op naar 720 TBW, 1.440 TBW en tot slot 2.880 TBW voor de hogere capaciteiten.

.pro’s

  • Optimaal gebruik van SATA-capaciteit
  • Goede Magician Software
  • Rapid Mode
  • Prijs-kwaliteit

.contra’s

  • Beperkt door bufferformaat

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home