Samsung Galaxy A52 5G review: duidelijke A-kwaliteit vandaag en klaar voor de toekomst

In enkele reviews verkennen we de prijsklasse van 200 tot 400 euro en ondervinden we wat je daar als koper mag verwachten. Zo rolden we bij Samsung in de Galaxy A-reeks, waarin de Galaxy A52 5G in het voorjaar van 2021 lanceerde.

In de Galaxy A-reeks brengt Samsung verschillende toestellen onder, die allemaal verkrijgbaar zijn als Enterprise Edition. De toestellen worden hierdoor gegarandeerd vier jaar lang voorzien van de meest recente beveiligingspatches.

De Galaxy A52 5G kreeg van Samsung een adviesprijs van 349 euro (incl. btw). Voor die prijs krijg je een toestel met 128 GB opslag en 6 GB RAM. Het toestel is ook verkrijgbaar met 256 GB opslag en 8 GB RAM, maar dan schiet de prijs richting de 500 euro. Momenteel is het toestel echter slechts beperkt beschikbaar en kan zelfs Samsung het losse toestel niet langer verkopen. Aanbieders die wel nog een voorraadje hebben liggen, durven daardoor gemakkelijk 450 euro (incl. btw) te vragen.  

Het toestel met grotere opslagcapaciteit past door de prijs niet langer in de prijsklasse die wij uitlichten. Daarom gaan we aan de slag met de matzwarte Samsung Galaxy A52 5G met 128 GB opslag. De matte uitvoering van het toestel valt onmiddellijk in de smaak aangezien het minder gevoelig is voor vette vingers dan de Galaxy A32 5G. Beide modellen zijn overigens in identieke kleuren verkrijgbaar: zwart, wit, lichtblauw en violet. 

Focus op camera

Aan de achterzijde is een camera-eiland ingebouwd met vier camera’s. In de Galaxy A52 5G heeft Samsung wel begrepen dat niet veel mensen nog tevreden zijn met een matige hoofdcamera. De camera beschikt dan ook over 64 megapixels. Dat is een vooruitgang tegenover de 48 MP-hoofdcamera van de Galaxy A32 5G. Bovendien is het toestel water- en stofbestendig (IP67), waardoor het kan dienen tijdens neerslag.    

lees ook

Samsung lanceert Galaxy A52 en A72 met focus op camera en scherm

Dat meer megapixels alleen niet altijd het volledige verhaal vertellen, zagen we al in de Edge 20 Lite van Motorola. Ditmaal is de camera wel degelijk een verbetering en levert de hoofdcamera scherpe beelden af. Zelfs na het inzoomen blijven de verschillende grassprietjes zichtbaar.

Terwijl het broertje van de Galaxy A52 5G een grijze hemel foutief interpreteerde als mist, is dat probleem bij deze camera volledig van de kaart.

De Macro Vision-camera heeft ook een upgrade gekregen van 2 MP naar 5 MP. Dat maakt de foto’s wat scherper. Al is het meer te bekijken als een leuke extra aangezien je niet vaak ongemakkelijk zal hurken om een close-up foto te nemen van wat rode bessen.

Sublieme schermkwaliteit

Vooraan is er ruimte voor een 32 megapixelcamera. De selfiecamera zit overigens in het midden van het scherm verwerkt. Hierdoor krijgt de Galaxy A52 5G een scherm van 6,5 inch in een korter toestel dan de Galaxy A32 5G. Samsung boette dan weer niet in op de kwaliteit van het scherm, integendeel. De schermresolutie bedraagt 1.080 x 2.400 pixels, de refreshrate 120 Hz en beschikt over AMOLED-technologie.

In de lagere prijsklassen kwamen we die combinatie nog niet eerder tegen. Enkel de Oppo A94 kreeg een AMOLED-scherm, maar met een refreshrate van 60 Hz. De moto g60s van Motorola kon dan weer de refreshrate evenaren, maar mistte AMOLED-technologie. Als gebruiker kan je hierdoor rekenen op vlotte animaties die scherp worden weergegeven.

5G-compatibel

Aan de binnenzijde beschikt de Samsung Galaxy A52 5G over een Qualcomm Snapdragon 750G. De chip is 5G-compatibel en wordt dus niet aangeboden in 4G-versie. Dezelfde chip vond ook zijn weg naar het binnenwerk van de OnePlus Nord CE 5G. In vergelijking met de andere budgetmodellen blazen de prestaties van de chip ons van onze sokken. In combinatie met het 120 Hz-scherm is de gebruikservaring subliem.

Binnen België biedt de compatibiliteit met 5G voorlopig nog geen meerwaarde. De veiling van het 5G-spectrum staat namelijk pas op de agenda in de tweede helft van 2022. Eens dat achter de rug is, kan de uitrol starten. De Samsung Galaxy A52 5G kan door zijn lange updatebeleid wel voordeel halen uit de 5G-optie. Daarmee maakt Samsung de smartphone al klaar voor de toekomst.

Batterij presteert ver onder het gemiddelde 

Nadat de Samsung Galaxy A52 5G op de meeste vlakken de strijd met de concurrerende toestellen heeft gewonnen, was het te verwachten dat Samsung ergens in het toestel compromissen sloot. Dat blijkt op de batterijduur en de oplaadtijd te zijn. Het toestel beschikt over een batterij van 4.500 mAh, terwijl zijn broertje wel een 5.000 mAh-batterij kreeg ingebouwd. Tijdens de prestatiestest ging de batterij van de Galaxy A52 5G 596 minuten mee en dat is geen hoogvlieger.

Bij het kortere uithoudingsvermogen van de Galaxy A52 5G komt nog de lange oplaadtijd. De eerder verschenen review van de Galaxy A32 5G toonde eveneens al aan dat de A-reeks van Samsung geen snelheidsduivel is. Bij de duurdere Galaxy A52 5G zul je voor een halve batterij 46 minuten lang je geduld moeten uitoefenen. De helft van de geteste toestellen wist hetzelfde te presteren op maximaal 35 minuten.

A-klasse

Wat ons betreft mag Samsung gas zetten op de productie van de Samsung Galaxy A52 5G. Het toestel is een echte topper op de werkvloer. Voor een zacht prijsje krijg je heel wat terug. De verschillende camera’s zijn uitstekend voor liefhebbers van fotografie die niet te veel geld willen neerleggen voor hun smartphone. Bovendien functioneert de smartphone probleemloos op alle fotolocaties aangezien de Samsung Galaxy A52 5G water- en stofbestendig is. De chip zal er tot slot voor zorgen dat je dagelijkse kantoortaken snel en zonder hapering kan afwerken.

Ben je op zoek naar een toestel dat snel oplaadt? Dan ben je bij de A-serie van Samsung niet aan het juiste adres. De moto g60s van Motorola of de Oppo A94 zullen je dan wellicht weten te charmeren.

.pro’s

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Hoge refreshrate en AMOLED-scherm
  • Krachtige chip
  • Goede hoofdcamera

.contra’s

  • Lange oplaadtijd
  • Batterij gaat gevoelig minder lang mee

De Samsung Galaxy A52 5G ontvangt vier jaar lang veiligheidsupdates, tot maart 2025. Verder ontvangt het toestel drie Android versie-updates, dus naar Android 12, 13 en 14.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home