Review HP LaserJet Pro M15W: compacte monolaser

hp laserjet pro m15W

Soms moet een printer niets anders kunnen dat printen. Net voor die mensen heeft HP de LaserJet Pro M15W gemaakt. Deze compacte monolaser kan alleen maar zwart-wit printen, heeft wifi aan boord, en verder niets. Ideaal als aparte printer op een bureau met beperkte printvolumes.

Een printer vandaag is dikwijls een multifunctional omdat het prijsverschil te klein is geworden vergeleken met een rasechte printer. Enig nadeel: de scanner van zo’n toestel zorgt ervoor dat de voetafdruk behoorlijk groot is op je bureau. Een compacte laserprinter zonder extra functionaliteit zorgt ervoor dat er veel meer plaats is op je bureau.

Wifi en USB

De HP LaserJet Pro M15W is zo’n compact laserprinter die zowat overal past. Alle klepjes dicht kan je moeilijk geloven dat het een laserprinter is. Er is zelfs geen LCD-scherm aanwezig om het toestel te configureren. Je kan de printer op twee manieren aansluiten: via wifi of usb. Verrassing! HP levert een usb-kabel in de doos, ondanks de lage aankoopprijs van deze printer. Dat zouden ze ook voor andere modellen in hun gamma mogen doen.

Wanneer je de printer via usb aansluit op een Windows 10-computer, start de installatie automatisch en ben je op een halve minuut klaar. Windows 7-gebruikers moeten nog aparte drivers installeren. Nog eenvoudiger is via de HP Smart-app voor Android en iOS. Je verbindt de app met het wifi-punt van je printer, stelt de gegevens in waarmee de printer kan verbinden, en alles staat klaar.

De app voegt zelfs nog een leuke extra functie toe: scannen.

De app voegt zelfs nog een leuke extra functie toe: scannen. Je kan een foto nemen in de app met je smartphone, om dat direct af te drukken. Zo heb je toch nog altijd een beetje een multifunctionele printer op je bureau staan. Printen vanaf iOS via Airprint of Android via Google Cloud Print wordt ondersteunt wanneer je de printer via wifi configureert.

Budgetvriendelijk

Door zijn compact formaat is dit geen printer om maandelijks grote volumes af te drukken. HP adviseert tussen de 100 à 1.000 vellen per maand. De input vooraan heeft plaats voor 150 vellen, de output voor maximaal 100 vellen wanneer je alle klepjes open schuift.

De HP LaserJet Pro M15W is een monolaser die ondanks zijn budgetvriendelijk prijskaartje (89 euro) behoorlijk snel afdrukt en snel paraat staat. Op zeven seconden staat de printer klaar uit stand-by en zeven seconden later rolt het eerste vel eruit. Een Word-document met 10 pagina’s duurt 36 seconden, een PDF met 17 pagina’s 58 seconden. Ongeacht de complexiteit van de pagina is de afdruksnelheid consistent.

Door zijn compact formaat is dit geen printer om maandelijks grote volumes af te drukken.

Qua pure snelheid kan de kleine monolaser zich perfect meten met duurdere modellen die twee tot drie keer meer kosten. Op vlak van kwaliteit echter niet.

Printscherpte

De scherpe prijs moet ergens voelbaar zijn, en hier is dat de afdrukkwaliteit. Het zwart is niet diepzwart en de printscherpte kan beter. De maximale resolutie is maar 600 x 600 dpi. We merken dat tekens kleiner dan 9 of 8 punten niet meer scherp ogen en vervelend lezen. Zeker wanneer je cursieve tekst afdrukt, valt het beperkte detail goed op.

Hier is het vooral belangrijk om in te schatten wat voor soort documenten je dikwijls moet afdrukken. Bij 95 procent van onze benchmarkafdrukken ziet het resultaat er prima leesbaar uit, maar bijvoorbeeld wetteksten met kleinere lettertypes scoren minder goed.

 

 

Het had fijn geweest om voor sommige printopdrachten de snelheid wat te minderen voor meer scherpte, maar 600 x 600 dpi is het maximaal haalbare.

Klein printvolume

De HP LaserJet Pro M15W heeft geen duplex aan boord, maar in dit geval vinden we dat niet zo erg. In deze prijsklasse en met zo’n laag volume, is dat geen prioriteit. Wie dat toch wil hebben, moet naar een groter, duurder toestel kijken.

De zwarte toner is goed voor 1.000 afdrukken, waarna je die eenvoudig eruit kan klikken zodra je de printer open klikt. Elke zwart-witafdruk kost gemiddeld 4,20 eurocent, wat normaal is voor een budgetprinter. Wie 100 euro meer uitgeeft heeft een HP OfficeJet Pro 7720 die met XL-cartridges aan 0,95 eurocent kan printen in zwart-wit. Keerzijde van de medaille is de hogere aankoopprijs, groter formaat en hoger printvolume.

Wie maar 150 vellen per maand afdrukt of minder, kan perfect terecht bij de HP LaserJet Pro M15W (89 euro). De kleine monolaser is bijzonder gebruiksvriendelijk, neemt amper plaats in op je bureau en print snel.

.pro’s

  • Compact formaat
  • Eenvoudige installatie
  • Wifi
  • USB-printerkabel meegeleverd

.contra’s

  • Beperkte printresolutie
  • Geen duplex

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home