Razer Pro Type en Pro Click review: schoenmaker blijf bij je leest

Hardware zonder kermislichtjes

Razer Pro Type

Metamorfose bij Razer: met de Razer Pro Type en Razer Pro Click wil het de zakelijke markt veroveren. Flashy RGB-kleuren en opvallende stijlaccenten worden vervangen door een wit en sober design. Is dat genoeg om te overtuigen?

Eind augustus worden we met verstomming geslagen: Razer komt naar de professionele markt met een aparte line-up. Razer is tot op vandaag een rasecht gaming merk dat opvalt met flashy RGB-effecten op alle randapparatuur en een gifgroen logo met drie slangen. Op het eerste zicht niet de beste basis.

Toch probeert Razer het met een toetsenbord (Razer Pro Type, 149,99 euro incl. btw), muis (Razer Pro Click, 109,99 euro incl. btw) en muismat (Razer Pro Glide, 11,99 euro incl. btw), allemaal spierwit getint met een sober grijs logo. Schoenmaker blijf bij je leest of heeft Razer een briljante stap gezet?

Géén RGB-effecten

Waarom is Razer met dit experiment gestart? Volgens het bedrijf is er ‘vraag naar randapparatuur met een hoge kwaliteit om een job uit te oefenen’. Het noemt hierbij in één adem creatieve professionals en andere professionele beroepen waar een ‘hoge accuraatheid en snelheid essentieel zijn’.

Razer Pro Type

In plaats van flashy Razerhardware te kopen met RGB-effecten, heeft het daarom geopteerd voor een neutraler resultaat met de Razer Pro Type en Razer Pro Click. Het gaat wel degelijk om een test-line-up waarbij het de reactie van de professionals afwacht. De initiële feedback is volgens Razer ‘ongelooflijk goed’ en ze zijn ‘zeer trots dat deze producten in het portfolio zitten’.

Installatie ademt gaming

De installatie van zowel toetsenbord als muis kunnen niet verbergen dat Razer een gaming-merk in hart en nieren is. De Razer Synapse softwaresuite om het maximale uit de randapparatuur te halen, is niet veranderd en focust puur op gamers. Je wordt gemotiveerd om macro’s te installeren en om Nanoleaf-software te installeren (om RGB-kleuren te paren met de ledpanelen van het merk).

Wie Razer koopt, zal zich waarschijnlijk minder storen aan deze misstap. Toch lijkt het ons een kleine aanpassing om de software styling aan de producten aan te passen. Een antwoord van Razer aan de redactie duidt alvast dat het op korte termijn geen verandering plant om de software aan te passen aan professionele gebruikers.

Razer Synapse, de meegeleverde software, vereist initieel een loginprocedure. Je kan gelukkig ook als gast inloggen zonder je gegevens achter te laten. Wie inlogt, kan de specifieke configuraties zoals macro’s en andere instellingen naadloos synchroniseren over verschillende toestellen.

Geen flexibele USB-ontvanger

Zowel toetsenbord als muis worden met een aparte USB-ontvanger geleverd. Gek genoeg kan je niet beide toestellen op één ontvanger koppelen. Heel vervelend aangezien laptops vandaag dikwijls nog maar één of twee USB-A-aansluitingen hebben. Beide zijn gelukkig ook bluetooth-compatibel. Je kan zowel de Razer Pro Click als Razer Pro Type koppelen met vier verschillende bluetooth-apparaten. Door middel van een knop of sneltoets kan je handig wisselen tussen de bluetooth-profielen.

De Razer Pro Type laadt via USB-C, terwijl de Razer Pro Click via microUSB laadt.

Verbinding via bluetooth heeft bovendien een extra voordeel: batterijduur. Zo haalt de Razer Pro Click tot 400 uur autonomie ten opzichte van 200 uur via de USB-ontvanger (2,4 GHz wireless). De Razer Pro Type haalt tot 84 uur via bluetooth of 78 uur via de USB-ontvanger. Opvallend: wanneer je de witte achtergrondverlichting van het toetsenbord inschakelt, haal je maar tot 12 uur autonomie. 

Je merkt bij het laden opnieuw dat Razer voor de Pro-reeks gekeken heeft naar zijn huidige line-up en daaruit heeft gekozen. De Razer Pro Type laadt via USB-C, terwijl de Razer Pro Click via microUSB laadt. Wie vandaag iets nieuw op de markt brengt, moet USB-C-connectiviteit voorzien. Onbegrijpelijk dat het toetsenbord wel up-to-date is, maar de muis niet.

Razer Pro Type

Smaken verschillen, meer de meesten vinden het design van de Razer Pro Type mooi en strak. Het apparaat staat op geen enkel bureau mis. De basis voelt zwaar aan zodat het stabiel blijft zitten ongeacht hoe enthousiast je typt. De witte leds zuipen stroom, maar ze voegen tegelijk heel wat charme toe. Razer verdient extra punten voor de soft-touch afwerking van de toetsen. Het voelt heel aangenaam aan en het geeft je vingers extra grip op de toetsen.

Razer Pro Type

Het strakke design is mooi, maar wie veel typt wil liever een toetsenbord met een betere ergonomie. Door het hoge profiel missen we na enkele uren een polssteun om op te rusten. Razer heeft twee varianten beschikbaar in zijn gaming line-up in het zwart. Een witte variant bestaat er (nog) niet; een gemiste kans.

Naast de beperkte ergonomie moeten we het hebben over de mechanische toetsen. Die zijn relatief stil, er zijn luidere varianten, maar ze zijn nog altijd veel luider dan traditionele membraantoetsenborden. Wie thuiswerkt, hoeft zich daar niet aan te storen. Dit toetsenbord naar kantoor meenemen zorgt sowieso voor vernietigende blikken van je collega’s. Het gevoel van mechanische toetsen is ongeëvenaard, maar hou rekening met de nadelen.

Inactiviteit na stand-by

We moeten het nog hebben over het grootste nadeel van dit toetsenbord: automatische uitschakeling. Na maximaal 20 minuten inactiviteit zet de Razer Pro Type zich in stand-by. Dat is op zich geen probleem, tot je iets begint te typen en het toetsenbord niet reageert en een viertal seconden nodig heeft om op te starten. Erger nog: het buffert die toetsaanslagen niet, zodat het pas inpikt halfweg je eerste woord of zin.

Na maximaal 20 minuten inactiviteit zet de Razer Pro Type zich in stand-by.

Dit lijkt een klein probleem, tot je er dagelijks meermaals mee wordt geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan een videocall waarbij je een half uurtje met iemand babbelt. Tijdens die call wil je iets zeggen tegen je collega in een ander chatvenster. Je begint blind te typen en drukt op enter. Resultaat: je eerste twee woorden gaan verloren en halfweg je derde woord pikt de Razer Pro Type in.

Je toetsenbord langer dan 20 minuten niet gebruiken, gebeurt vaker dan je denkt. Elk ander draadloos toetsenbord buffert die toetsaanslagen en geeft die weer bij connectie. Waarom Razer dit niet doet, is onbegrijpelijk.

Razer Pro Click

De Razer Pro Click muis is in tegenstelling tot het toetsenbord een schot in de roos wat betreft design én functionaliteit. De muis draagt het ideale gewicht en voelt heel ergonomisch aan. Razer heeft met Humanscale gewerkt om deze muis te optimaliseren voor kantoorgebruik. De witte kleur betekent wel dat je met propere handen moet muizen. Wie regelmatig zweethanden heeft, zal de Razer Pro Click regelmatig moeten schoonmaken.

Razer Pro Click

Opladen via microUSB blijft zoals eerder gezegd een spijtige beslissing van Razer. Tot slot is de prijs (109,99 euro incl. btw) aan de hoge kant. De Logitech MX Master 3, naar onze mening de beste ergonomische muis voor op kantoor, kost evenveel en staat qua technologie, prestaties en comfort een pak verder.

Conclusie

Om het geheel af te maken, is er de Razer Pro Glide. Deze muismat complementeert het geheel prima, heeft een aangenaam oppervlak en biedt genoeg grip aan de onderkant om goed op zijn plaats te blijven. De competitieve prijs maakt van de mat een no-brainer.

Wie de productfoto’s van Razer bekijkt, heeft recht om verliefd te worden op deze set. Wij waren zelf ook onder de indruk bij de aankondiging. Na een testperiode van bijna twee maanden is de liefde bekoeld. De Razer Pro Click kan ons bekoren, maar krijgt een te hoog prijskaartje mee om hier resoluut voor te kiezen.

Het is de Razer Pro Type die de hele set verpest. Het toetsenbord mist een polssteun om ergonomisch te werken en de batterijduur is te kort om comfortabel draadloos te werken zonder zorgen. De nagel aan zijn doodskist is de trage opstart uit stand-by. Zelfs gamers die fan zijn van het merk, en die zijn talrijk, zullen moeten toegeven dat Razer nog niet klaar is voor de professionele markt. We keuren het experiment goed, maar de uitwerking niet. Komt er nog een tweede poging Razer?

Razer Pro Type

.pro’s

 • Stevig chassis
 • Aangenaam typgevoel

.contra’s

 • Geen ergonomische houding
 • Beperkte batterijduur
 • Trage reactie uit stand-by
 • Draadloze ontvanger niet combineerbaar met Razer Pro Click

Razer Pro Click

.pro’s

 • Ergonomische houding
 • Lichtgewicht
 • Precieze bediening

.contra’s

 • Prijs
 • Draadloze ontvanger niet combineerbaar met Razer Pro Type

Het Razer Pro Type toetsenbord is voorlopig enkel beschikbaar in QWERTY (US-variant). Andere varianten worden pas overwogen na een evaluatie van de huidige professionele line-up.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home