De OnePlus Nord CE 5G parkeert zich naast de OnePlus Nord met een scherper prijskaartje en een nog sterkere balans tussen prestaties, functies en batterijduur. Het resultaat is een indrukwekkende smartphone die de concurrentie opnieuw op scherp zet.
Vorig jaar maakt OnePlus zijn ambities duidelijk bekend met de OnePlus Nord dat de focus niet langer alleen op high-end smartphones ligt. De adviesprijs vanaf 399 euro incl. btw was een schot in de roos en zette de concurrentie binnen deze prijsklasse onmiddellijk op scherp. Een jaar later zien we dat merken als Samsung met de Galaxy A52 niet hebben stilgezeten. Daarom is er de OnePlus Nord CE 5G, waarbij CE voor Core Edition staat.
De term maakt duidelijk waar de OnePlus Nord CE 5G (vanaf 299 euro incl. btw) voor staat: basisfunctionaliteit zonder dat het daarvoor teveel compromissen moet sluiten. Het verschil met de OnePlus Nord is niet groot, maar het prijsverschil is dat wel. Heeft OnePlus teveel kantjes eraf gelopen?
Premium gevoel
Wie de OnePlus Nord CE 5G voor het eerst vastneemt, denkt waarschijnlijk dat hij of zij een duurder toestel in handen heeft. Ondanks dat de achterkant en het chassis van plastic zijn, heeft de fabrikant met de juiste processen gewerkt om het een premium look and feel te geven. Wie niet beter weet, denkt dat de smartphone een metalen chassis heeft en glazen achterkant. Binnen deze prijsklasse is er geen ander toestel dat deze ervaring biedt.
De OnePlus Nord had vorig jaar al een plastic chassis, maar de achterkant was wel glas. Wanneer we beide naast elkaar leggen, zie je een beetje het verschil. Wie niet kan vergelijken, mist niets en krijgt voor een laag prijskaartje een premium gevoel. De achterkant van de OnePlus Nord CE 5G is overigens niet vingerafdrukgevoelig. Een handige extra vergeleken met de traditionele glazen afwerking.
Qua design is het verschil met de OnePlus Nord bijzonder klein. Vooraan is er niet langer plaats voor een dubbele selfiecamera en moet één volstaan. Achteraan is er een cameralens minder, waardoor de reeks camera’s iets korter is.
Kwalitatief en snel scherm
OnePlus heeft goed begrepen dat een van de belangrijkste gebruikservaringen het scherm is. Ondanks het scherpe prijskaartje heeft de OnePlus Nord CE 5G een amoledscherm met een hoge refreshrate van 90 Hz. Hiermee biedt het toestel een antwoord op de Samsung Galaxy A52, die een gelijkaardig scherm heeft.
Amoled is de standaard voor elke premium smartphone vandaag dankzij de uitstekende beeldkwaliteit. We zijn daarom blij dat OnePlus het ook mogelijk maakt aan 299 euro incl. btw, aan 90 Hz bovendien. Die hogere refresh rate lijkt triviaal, tot je het verschil een keer in het echt ziet. Daarna voelt elke smartphone trager aan, omdat het scherm meer ‘schokken’ vertoont.
Onderaan maakt de hoofdtelefoonaansluiting opnieuw zijn opwachting. Volgens de fabrikant was er binnen de prijsklasse veel vraag naar een fysieke aansluiting om oortjes of een hoofdtelefoon te verbinden. Dualsim tekent ook present, uitbreidbaar geheugen via microSD en draadloos laden helaas niet.
Degelijke prestaties
Een goedkoper toestel staat vaak synoniem voor een iets tragere gebruikerservaring. Het 90 Hz-scherm smoort dat hier deels in de kiem, de snelle Qualcomm Snapdragon 750 5G doet de rest. Het resultaat is een heel vlotte ervaring, gecombineerd met snelle animaties dankzij OxygenOS, de Android-schil van OnePlus.
De OnePlus Nord CE 5G laat zich op heel weinig haperende momenten betrappen. Multitasken is geen enkel probleem en zelfs een occasioneel grafisch intensieve mobiele spel vormt geen probleem
Wat betreft de camera heeft OnePlus wel compromissen moeten sluiten vergeleken met de OnePlus Nord. De 48 megapixel hoofdcamera wordt vervangen door een 64 megapixelvariant (allebei f/1.8). De groothoekcamera blijft dezelfde 8 megapixel f/2.3. De 5 megapixel dieptecamera krijgt een downgrade naar 2 megapixel en de macrocamera werd geschrapt.
Middelmatige camera
Concreet is de camerakwaliteit bij daglicht uitstekend en liggen de resultaten in lijn met andere toestellen binnen deze prijscategorie. Wanneer je binnen foto’s neemt, wordt het resultaat al snel iets zachter en missen ze helderheid. Nachtfoto’s vallen ondanks de specifieke nachtmodus ietwat tegen. Lichtbronnen worden goed gecapteerd en er is niet teveel ruis, maar het resultaat oogt onnatuurlijk helder.
De 8 megapixel groothoekcamera scoort degelijk, ook al is het dynamisch bereik eerder beperkt. Helaas ogen de gesatureerde kleuren niet zo realistisch als die van de hoofdcamera. De extra dieptecamera zorgt doorgaans voor betere portretfoto’s, maar bij de OnePlus Nord CE 5G valt dat tegen. De functie scoort ondermaats binnen zijn prijscategorie. We missen vaak scherpte, detail en huidtinten worden niet altijd juist gepresenteerd.
De camera vooraan levert wel een bovengemiddeld resultaat met veel fijn detail en een breed dynamisch bereik. Ook portretfoto’s ogen behoorlijk realistisch, ondanks dat er maar één camera is.
Wat betreft video-opnames ondersteunt de OnePlus Nord CE 5G tot 4K aan 30fps met elektronische beeldstabilisatie. Filmen met de groothoeklens legt de limiet op 1080p omwille van de beperkte 8 megapixelsensor. De videokwaliteit is uitstekend binnen zijn prijsklasse met een mooi dynamisch bereik, veel detail en een aangenaam contrast. Kleuren worden mooi in beeld gebracht en er is amper sprake van ruis.
Batterijduur en snelladen
Naast het heel knappe scherm binnen deze prijsklasse maakt de batterijduur het meeste indruk op ons. Wanneer we enkel een videostream open zetten, ronden we net de kaap van 21 uur voor het toestel een stopcontact nodig heeft. Onder belasting (browsen, video, bellen, idle) halen we nog steeds gemiddeld meer dan 14 uur uit de OnePlus Nord CE 5G. Hiermee scoort het hoger dan de Nokia X20, de batterijkampioen tot nu toe.
Vorig jaar introduceerde de OnePlus Nord snelladen binnen deze prijscategorie en de OnePlus Nord CE 5G volgt hetzelfde pad. De batterij doet er nu iets langer over om op te laden, omdat de batterijcapaciteit iets hoger is dan de Nord, 4.500 mAh tegenover 4.115 mAh.
Conclusie
OnePlus legde vorig jaar de lat voor een degelijke middenklasser heel hoog met de Nord. Dit jaar doet de OnePlus Nord CE 5G 100 euro van die prijs af zonder veel compromissen te sluiten. Het resultaat is een heel complete smartphone die zijn gelijke niet kent. De enige die in de buurt komt, is de 4G-versie Samsung Galaxy A52 die gemiddeld 30 euro duurder is en een betere fotokwaliteit heeft, samen met de OnePlus Nord van vorig jaar.
Wat ons betreft vind je aan 299 euro incl. btw vandaag geen beter toestel dan de OnePlus Nord CE 5G. De fabrikant legt de lat opnieuw ontzettend hoog voor de concurrentie dat hun borst mag natmaken. We durven hem zelfs de voorkeur te geven op de OnePlus Nord, tenzij je een Android Enterprise Recommended-toestel moet kiezen. OnePlus heeft de certificering nog niet klaar van de Nord CE 5G, waardoor je automatisch naar de OnePlus Nord wordt gedwongen of de Samsung Galaxy A52.
De OnePlus Nord CE 5G is vanaf vandaag beschikbaar in drie versies. De basisversie start aan 299 euro voor 6 GB RAM en 128 GB opslag met blauw als enige beschikbare kleur. Voor 329 euro krijg je 8 GB RAM, 128 GB opslag en kan je kiezen uit blauw en zwart. Het topmodel kost 399 euro, krijgt 12 GB RAM en 256 GB opslag mee en is beschikbaar in zwart, blauw en zilver. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.
.pro’s
- Knap amoledscherm
- Premium gevoel
- Snelladen
- Indrukwekkende batterijduur
- Scherpe prijs
.contra’s
- Camerakwaliteit
- Geen uitbreidbare opslag
Android updatebeleid: OnePlus garandeert minstens twee jaar software updates en drie jaar security updates, startend vanaf de eerste dag dat de OnePlus Nord CE 5G beschikbaar is (21 juni 2021).