OnePlus Nord CE 2 review: in balans met sterke ankerpunten

OnePlus Nord CE 2

De OnePlus Nord CE 2 oogt niet alleen interessant op papier: binnen zijn prijsklasse kent het toestel geen gelijke.

Een budgetsmartphone kiezen onder de 400 euro betekent haast altijd compromissen maken. Leg je de nadruk op camera of op de batterijduur? Moeten de 3D-prestaties goed zijn voor spelletjes tussendoor of is een goed scherm belangrijker? OnePlus staat erom bekend sterk te focussen op specificaties, maar bij goedkopere toestellen komt het er net op aan te zoeken naar een algemene balans.

De OnePlus Nord CE 2 (359 euro incl. btw) heeft wat ons betreft een nagenoeg perfecte balans tussen prestaties, camerakwaliteit, scherm en leuke extra’s zoals snelladen. Over de hele lijn is het een forse verbetering vergeleken met zijn voorganger, vandaar ook de iets hogere prijs.

Wat ons betreft is dit een van de beste toestellen die je kan kopen binnen dit prijssegment.

Grijze spiegel

De OnePlus Nord CE 2 is verkrijgbaar in twee kleuren, blauw en grijs. Wij mochten dat laatste model testen, en we willen al onmiddellijk benadrukken dat je deze kleur niet wil. Het is letterlijk een plastic spiegel waarin je jezelf ziet en die iedere vingerafdruk perfect weergeeft. Neem de blauwe kleur of kies voor een hoes, alles is beter dan dit ‘grijs’.

OnePlus Nord CE 2

Los van de vervelende spiegel is het design eerder neutraal. Het camera-eiland wordt subtiel in de achterkant geïntegreerd, een duidelijke erfenis van moederbedrijf Oppo en zijn Find X-toestellen. Vooraan is er een holepunch-camera in de linkerbovenhoek. Onderaan is de schermrand iets groter dan we gewend zijn, maar echt storend is het niet.

Het amoledscherm ziet er uitstekend uit gezien het prijskaartje, met mooie, realistische kleuren en een 90 Hz refresh rate. Die laatste geeft de OnePlus Nord CE 2 een snel gevoel omdat animaties vloeiender worden weergegeven. Wie vandaag een smartphone koopt, kiest best voor een refresh rate van 90 Hz of hoger  voor de beste ervaring.

Goede CPU, flauwe GPU

Op vlak van prestaties zien we een flinke verbetering met de originele OnePlus Nord CE die vorig jaar het levenslicht zag. Dat is belangrijk, want ondanks onze lovende review vorig jaar merkten we na enkele maanden gebruik dat het toestel soms op zich liet wachten bij multitasken. Aan jou om te beslissen hoe erg je dat vindt, maar wij houden van een snel en responsief toestel.

De OnePlus Nord CE 2 lost dat dit jaar op met een beter presterende MediaTek Dimensity 900-chip. In de grafiek onderaan zie je een flinke boost in prestaties vergeleken met zijn voorganger. Zelfs de OnePlus Nord 2, het duurdere broertje dat vorig jaar al lanceerde, komt heel dichtbij.

Puur op CPU-prestaties scoort de Nord CE 2 uitstekend binnen zijn prijsklasse. Kijken we naar de GPU-prestaties voor 3D-spelletjes of andere grafisch intensieve taken, dan moet het onderdoen voor de OnePlus Nord 2.

Aan jou om te beslissen hoe belangrijk die 3D-prestaties zijn. Wie weinig tot geen spelletjes speelt op zijn of haar smartphone of enkel spelletjes met een 2D-focus zoals bijvoorbeeld Candy Crush, moet zich van deze waarschuwing niets aantrekken.

Cameraprestaties

Wat betreft cameraprestaties scoort de OnePlus Nord CE 2 eerder gemiddeld. Achteraan zitten dezelfde camera’s als het voorgaande model: 64 megapixel hoofdcamera (f/1.8, 1/1.97”, 0,7 µm of 1,4 µm via pixel binning), 8 megapixel breedhoekcamera (f/2.2, 119°) en een 2 megapixel camera (f/2.4) voor macrofoto’s.

Bij daglicht krijg je mooie foto’s die nog behoorlijk wat detail bevatten. De kleuren ogen realistisch en ook de macrofoto’s charmeren gezien het scherpe prijskaartje.

Traditioneel slagen weinig budgetsmartphones erin om mooie nachtfoto’s af te leveren. Het resultaat is vaak een wazige boel met heel wat ruis. Af en toe zit er een mooier resultaat tussen, maar er gaat haast altijd heel wat detail verloren. Op een klein smartphonescherm is dat niet altijd duidelijk, tot je de foto bekijkt op een computermonitor of een tv.

De camera vooraan presteert uitstekend in heldere lichtomstandigheden voor videogesprekken. Van zodra de ruimte niet optimaal verlicht is, merk je dat het beeld wazig wordt en detail verloren gaat.

Waarom Android 11?

Vandaag wordt elk nieuw toestel met Android 12 gelanceerd, maar de OnePlus Nord CE 2 moet het doen met Android 11. We hebben bij OnePlus de vraag neergelegd waarom Android 12 ontbreekt, maar kregen geen reactie. Nu komen we in het speculatiegebied, maar we vermoeden dat de migratie naar ColorOS van Oppo (het moederbedrijf) niet door iedereen wordt gesmaakt.

Er bestaat geen OxygenOS 12 (de Android-schil van OnePlus), wel ColorOS 12. Oppo en OnePlus zouden nu op hun stappen terugkeren en toch aan OxygenOS 13 werken, de opvolger met Android 13. Kort samengevat: er is geen OxygenOS 12 (officieel wel, maar met dezelfde codebasis als ColorOS 12) en ColorOS lijkt het nu toch niet te worden voor OnePlus.

OnePlus Nord CE 2

Android 11 is een handicap wanneer je weet dat deze telefoon wordt geleverd met twee Android OS-updates. In plaats van standaard met Android 12 te lanceren, gaat dat nu ten koste van een update. Android 13 zou dan technisch gezien al het eindstation zijn, een fors minpunt ondanks zijn scherpe prijskaartje.

Heel snel laden

Smartphones binnen het middensegment hebben traditioneel een uitstekende batterijduur omdat ze niet de allersnelste chips aan boord hebben die erom bekend staan veel energie te slurpen. De OnePlus Nord CE 2 bevestigt dat met een prima batterijduur. Bij licht gebruik kan je de kaap van twee dagen ronden.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Heb je soms toch net iets te weinig batterij? De snelle 65 wattlader, die in de doos zit, laadt het toestel op amper 12 minuten van 0 naar 50 procent. Hier steekt OnePlus de concurrentie ver voorbij als snellaadkampioen binnen dit prijssegment. Zo hoef je niet langer je smartphone ’s nachts op te laden. Tijdens het ontbijt laden is genoeg om een hele dag je smartphone te gebruiken.

Zo snel laden is een luxe die je pas beseft wanneer je het enkele dagen gebruikt. Geloof ons wanneer we zeggen: terugkeren naar een trager ladend model wil je niet meer, tenzij je heilig blijft vasthouden aan de routine van ’s nachts opladen.

Conclusie

De OnePlus Nord CE 2 (359 euro incl. btw) is een smartphone die zoveel mogelijk mensen wil overtuigen, en dat wat ons betreft ook daadwerkelijk doet. De hoofdtelefoonaansluiting die terugkeert kan voor sommigen belangrijk zijn, net als de mogelijkheid om interne opslag uit te breiden met een microSD-kaart.

Android 11 kunnen we niet goedkeuren bij een nieuw toestel vandaag. Al kunnen we wel leven met minpuntjes zoals povere foto’s bij niet-optimale lichtomstandigheden en beperkte 3D-prestaties, die zijn een logisch gevolg om dit prijskaartje te halen.

Op alle andere aspecten neemt OnePlus de juiste keuzes met de Nord CE 2. Het middensegment binnen de smartphonemarkt krijgt hiermee een duidelijke blauwdruk om zich tegen te meten in 2022. Zonde dat het oude besturingssysteem roet in het eten gooit en de OnePlus Nord CE 2 de kans ontneemt om de titel ‘Keuze van de redactie’ binnen te halen.

De OnePlus Nord CE 2 is vanaf vandaag verkrijgbaar in twee kleuren: blauw en grijs. Er is maar één variant van het toestel beschikbaar met 8 GB RAM en 128 GB opslag dat voor 359 euro incl. btw over de toonbank gaat. Wie meer opslag wenst, kan dat uitbreiden via het microSD-kaartslot.

.pro’s

  • Mooi 90 Hz amoledscherm
  • Bliksemsnel laden
  • Scherpe en realistische foto’s bij daglicht
  • Hoofdtelefoonaansluiting en microSD
  • Degelijke batterijduur

.contra’s

  • Middelmatige 3D-prestaties
  • Android 11
  • Fotokwaliteit bij weinig licht

De OnePlus Nord CE 2 heeft recht op minimaal twee Android OS-updates (tot Android 13) en drie jaar security-updates, startend vanaf de lancering op 10 maart 2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home