OnePlus 7 review: triomf van gezond verstand

De OnePlus 7 is een OnePlus 7 Pro verstopt in een OnePlus 6T met een glazen jasje aan en dat bedoelen we op de best mogelijke manier. Het toestel straalt ‘2018’ uit, maar is desalniettemin uitstekend over de hele lijn. Al voelt de gewone 7 ietwat aan als een verplicht nummer van OnePlus.

De OnePlus 7 Pro is wat prijs-kwaliteit in het high-end segment betreft onverslaanbaar. Het toestel kan zich meten met het beste wat Huawei, Samsung of Apple te bieden hebben en dat voor minder dan 800 euro. Een scherpe prijs, maar in absolute termen nog steeds een bom geld voor een telefoon. Voor wie graag iets minder uitgeeft en niet vies is van een compromis, is er deze OnePlus 7 zonder Pro-label.

OnePlus 6T-vermomming

We vergeleken het toestel met zowel de Pro als voorganger 6T en we kunnen niet genoeg benadrukken hoe gelijkaardig de OnePlus 7 is aan die laatste. Langs de schermkant bekeken zie je geen verschil. Achteraan krijgt de OnePlus 7 een glazen achterkant mee, wat de 6T niet had. Dat is mooier en ligt meer in lijn met het Pro-design, maar het is ook fragieler en door het ontbreken van draadloos laden bovendien functioneel overbodig.

We schrijven de keuze weg als een kwestie van smaak enerzijds en een eenvoudige oplossing van OnePlus om het toestel visueel te onderscheiden van zijn voorganger anderzijds. De OnePlus 6T was desalniettemin een mooi en kwalitatief toestel. Beide adjectieven zijn vandaag van toepassing op de OnePlus 7. Het scherm zonder randen of notch, waarmee de 7 Pro uitpakt, blijft hier vanzelfsprekend achterwege. Zowel rand als notch zijn echter, net als bij de 6T, subtiel.

Vertrouwd binnenwerk

Aan de binnenkant moeten we weinig woorden vuilmaken. De Snapdragon 855-chipset is net zo performant als in de OnePlus 7 Pro. De 8 GB RAM aan de binnenzijde van ons testmodel is misschien minder dan de 12 GB in de 7 Pro, maar het is nog steeds meer dan voldoende voor zelfs de meest veeleisende gebruikers. Het goedkoopste model krijgt een nog steeds acceptabele 6 GB mee (versus 8 GB voor de 7 Pro). Wij gaan aan de slag met 256 GB aan UFS 3-opslag. Dat is hetzelfde supersnelle flashgeheugen dat ook al in de 7 Pro zit.

 

De Snapdragon 855-chipset is net zo performant als in de OnePlus 7 Pro.

 

Het hoeft dan ook geen betoog dat dit toestel razendsnel en heel responsief is. We merken zelfs nog vlottere prestaties bij het multitasken dan bij onze OnePlus 6T, al is ook dat een beest en is het verschil niet erg groot. Op de 7 Pro oogt alles nog net iets vlotter met dank aan het 90 Hz-scherm, maar dat heeft te maken met perceptie, niet met wat achter de schermen gebeurt.

Software

Oxygen OS (Android 9) is nog steeds fantastisch, licht, en voorzien van juist die extra functies die een meerwaarde bieden. Een always-on-display ontbreekt helaas ook hier en opnieuw vinden we dat een nadeel. Voor meer details over de software en de unieke features, zoals de rustgevende Zen-modus, verwijzen we je graag door naar onze review van de OnePlus 7 Pro.

Vanuit een zakelijk standpunt missen we nog steeds Android Enterprise-certificatie, al is dat geen ramp. Een meer zichtbare en ambitieuzere ambitie op het vlak van beveiligingsupdates zou evenmis misstaan. Momenteel garandeert OnePlus een update iedere twee maanden, waar Google ze iedere maand naar buiten brengt. Wat feature-updates betreft garandeert OnePlus wel twee jaar ondersteuning, wat meer is dan 18 maanden die de norm zijn.

Camera’s

De OnePlus 7 Pro valt op door zijn camera’s. De selfiecamera zit verstopt via een pop-upsysteem terwijl de achterzijde drie camera’s herbergt: een standaardexemplaar, een 3x zoom en een breedhoek. De gewone 7 mist de extra camera’s en het pop-upsysteem, maar kreeg van OnePlus wel dezelfde 48 MP-hoofdcamera mee. Ook hier levert het toestel standaard 12 MP-beelden af, waarbij de informatie van vier pixels gecondenseerd wordt in één exemplaar voor een mooier resultaat. OnePlus laat zich niet kennen en voorziet de sensor van een f/1.7-lens met optische beeldstabilisatie.

De tijd dat de camera de achilleshiel van OnePlus was, is voorbij. De hoofdcamera is misschien niet de allerbeste in zijn soort, maar hij kan zich wel perfect meten met exemplaren in het beste wat Huawei, Google of Samsung te bieden hebben. Het gebrek aan extra camera’s achteraan is teleurstellend maar gezien de prijs begrijpelijk. Bij wijze van compromis stopt OnePlus nog wel een tweede camera voor extra diepte-informatie naast de hoofdsensor. We nemen aan dat de bijdrage van dat ding niet te verwaarlozen is.

De selfiecamera is een selfiecamera. Met 16 MP presteert die meer dan behoorlijk. Gezichtsherkenning als ontgrendelingsmechanisme is daardoor snel, al heeft het toestel geen 3D-sensor, waardoor het proces aanzienlijk minder veilig is dan bij bijvoorbeeld de iPhone.

Uithoudingsvermogen

De OnePlus 7 is minder goed bedeeld dan de OnePlus 7 Pro als het op batterij aankomt. 3.700 mAh is 300 mAh minder dan de grote broer, maar het kleinere scherm en de lagere refresh rate zijn minder hongerig. De impact daarvan is zo groot dat de OnePlus 7 het in onze tests steevast een beetje beter doet dan de 7 Pro.

 

 

Het nieuwe ‘Warp charge’ tekent niet present op dit toestel. Laden gebeurt via klassiekere snellaadtechnologie en gaat nog steeds erg snel. De batterij gaat van helemaal leeg naar halfvol in een half uurtje tijd, tel daar nog eens twintig minuten bij en je hebt 80 procent batterijlading aan boord. Dat is ongeveer even snel als de 7 Pro, die daarvoor een aanzienlijk grotere en loggere Warp-compatibele laadblok nodig heeft. Lang niet slecht dus.

Hoofd versus hart

De OnePlus 7 is een uitstekende smartphone aan een scherpe prijs. 559 euro voor het instapmodel of 609 euro voor het topmodel (dat we testten) is niet verkeerd als je weet dat het binnenwerk vrijwel identiek is aan de meest high-end vlaggenschepen van het moment. Er is geen enkele manier om te verantwoorden dat iemand meer nodig heeft dan de OnePlus 7. Dit is een knap afgewerkte telefoon met stevige hardware, een erg goede camera, spectaculair vlotte software en een strak design.

En toch is dit ook de OnePlus 6T, maar dan anders. Het toestel is beter maar we hebben het allemaal al eens gezien. De OnePlus 7 Pro is een telefoon waar je maanden na aankoop nog actief blij van wordt omwille van het unieke design, de extra camera’s en het vlotte scherm. Op de gewone 7 missen we niets, maar OnePlus voegt evenmin een functie toe waar je wild van wordt. Wil je een premium Android-telefoon en koop je met je hoofd, dan is de OnePlus 7 in deze prijsklasse de enige juiste keuze. Heeft je hart ook iets te zeggen over de aankoop, dan is de extra 150 euro voor de OnePlus 7 Pro wel erg verleidelijk.

Gerelateerd: OnePlus 7 Pro review: Never Settle, niet gelogen

.pro’s

  • Bliksemsnel binnenwerk
  • Responsieve Android-versie
  • Goede hoofdcamera

.contra’s

  • Design van vorig jaar
  • Geen unieke unieke functies

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home