Review: Nest Cam IQ – 4K beveiligingscamera met hersens

Nest kondigde enkele weken geleden de nieuwste telg in de familie van deze Alphabet-dochter aan, de Nest Cam IQ. Vanaf vandaag is deze nieuwe ip-camera ook daadwerkelijk te koop. Wij kregen vorige week al een reviewsample opgestuurd om er eens wat beter naar te kijken. In deze review lees je onze bevindingen. 

Met de Cam IQ brengt Nest het aantal ip-camera’s in het assortiment op drie. Naast dit nieuwe model blijft ook de originele Cam nog verkrijgbaar en is er natuurlijk ook nog altijd de Cam Outdoor, die we eind vorig jaar al eens uitgebreid aan de tand voelden. We moeten de Cam IQ dus niet zien als de opvolger of vervanger van de originele Cam. Qua prijs wordt hij er ook duidelijk boven geplaatst overigens. Tot nu toe waren camera’s van Nest eigenlijk standaard 199 euro, de Cam IQ zit hier liefst 150 euro boven.

Voor we naar de vraag gaan of de Cam IQ de meerprijs ten opzichte van zijn voorloper waard is, kijken we eerst even naar hoe dit nieuwe model eruit ziet. Voor het design is men duidelijk verdergegaan waar men was gebleven bij de Cam Outdoor. Het geheel is uitgevoerd in wit (in tegenstelling tot de zwarte kleurstelling van de eerste Cam) en heeft de vorm van een klein spotje.

De standaard is net zoals bij de eerste Cam ook hier weer van de partij, alleen is deze nu van polycarbonaat in plaats van metaal. Je kunt de camera verstellen: 180 graden horizontaal en 160 graden verticaal. Qua afwerking is het fraai hoe de kabel is weggewerkt in de voet. Je sluit de Type-C-kabel aan op de achterkant van de voet, waarna hij door de standaard heen geleid wordt naar de camera.

Niet meer ophangen?

Bij Nest heeft men kennelijk besloten dat de Cam IQ zo onopvallend wit is, dat ophangen niet meer nodig is. Waar voorgaande modellen werden geleverd met een uitgebreid ophangsysteem (inclusief magnetische verbinding tussen camera en muur/plafondplaatje), is daar nu geen sprake meer van. Men gaat ervan uit dat je hem ergens op een plank of kast neerzet. Dit wil overigens niet zeggen dat je de Cam IQ helemaal niet op kan hangen. Er is namelijk wel voorzien in een standaard 1/4″ 20 schroefdraadaansluiting. Deze aansluiting is bekend van tripods/statieven en camera’s. Je moet de standaard hiervoor echter wel los aanschaffen.

Onderop de Nest Cam IQ is een schroefdraadaansluiting aangebracht.

Voor het overige valt met name de nieuwe led-ring op, die blauw oplicht als er two-way audio wordt gebruikt. Verder is het groene ledje ook gebleven, waarmee je kunt zien of er iemand aan het meekijken is.

Zoals we gewend zijn van de camera’s van Nest, is lokale opslag niet aanwezig en is het ook niet mogelijk om de beelden bijvoorbeeld naar een NAS weg te schrijven. Je schrijft je data weg naar de cloud. Wil je hier 10 of 30 dagen bij kunnen, dan moet je bijbetalen. Een tientje voor de eerste camera per maand als je 10 dagen wil, 30 euro per maand als je 30 dagen wil. In beide gevallen geldt dat iedere volgende camera voor de helft van de prijs kan worden toegevoegd.

4K-sensor en andere upgrades

Intern zijn de grootste veranderingen doorgevoerd bij de Nest Cam IQ. De 4K-sensor springt hierbij het meest in het oog. Dankzij deze sensor is het mogelijk om tot 12 keer digitaal in te zoomen, waarbij het beeld lange tijd nog een prima resolutie blijft houden. Doe je dit bij een bron die een Full HD-resolutie heeft, dan hou je een eindproduct over waar veel meer ruis in zit.

Let wel, de Nest Cam IQ produceert geen stream met een 4K-resolutie. De beelden worden ‘gewoon’ in Full HD gerenderd. Op zich is dit niet zo vreemd wat ons betreft. Een 4K-stream betekent een veel zwaardere belasting op het netwerk. Als je bedenkt dat de Cam IQ alleen via wifi verbinding kan maken met een netwerk, dan is deze belasting cruciaal voor het goed functioneren van de camera. Daarnaast zullen de meeste mensen sowieso nog niet over producten beschikken waarop een 4K-video meerwaarde biedt.

De hoge resolutie staat echter zeker niet alleen leuk op de specificatielijst. Het is ook belangrijk bij een van de nieuwe features van de Cam IQ, Supersight. Dit houdt in dat de camera bij een bewegingsdetectie het object blijft volgen, door er op in te zoomen. Dit vindt allemaal plaats in de cameramodule, de camera als geheel beweegt niet. Tegelijkertijd kun je elders in je scherm nog het volledige beeld zien (met de volle 130 graden groothoek) middels Picture-in-Picture. Hieronder zie je hoe dat er uitziet:

Rechts onderin is een klein venster waar het volledige beeld wordt weergegeven. In de rest zie je het ingezoomde beeld.

De persoonsmeldingen die we kennen van eerdere Nest Cams zijn uiteraard ook in de Cam IQ aanwezig. Deze functionaliteit is echter nog wat verder uitgebreid. Er is nu ook gezichtsherkenning aan toegevoegd. Als de camera voor het eerst een nieuw gezicht ziet, vraagt hij aan je of je die persoon kent. Is dat zo, dan kun je ook de naam van die persoon invoeren. Later zou je dan gepersonaliseerde meldingen moeten krijgen.

Audio en netwerk

Twee andere relatief grote upgrades zijn op het gebied van de audio en de connectiviteit gedaan. Zowel de microfoon als de speaker die is ingebouwd in de Cam IQ zijn verbeterd en voldoen nu aan de HD-audio normen als we de specificaties moeten geloven. Later deze zomer moet er ook nog een update komen die voor full-duplex audio zorgt. Dat wil zeggen dat je na op de knop in de app te drukken een gewoon gesprek kunt voeren, waarbij audio tegelijkertijd beide kanten op kan. Voorheen kon er altijd maar een persoon tegelijk verstaanbaar zijn. Vergelijk het met het verschil tussen een telefoon en een walkie-talkie.

Als er een onderdeel was van de eerdere indoor Nest Cam dat we verbeterd wilden zien, dan was het wel de draadloze netwerkverbinding. Die was/is van een zeer twijfelachtige kwaliteit. Dat is in de Cam IQ aangepakt. Het antennesysteem is veranderd en er is een 2×2 802.11ac chip in het apparaat gestopt. Verder zien we op de specificatielijst de ondersteuning voor de 802.15.4 IEEE-standaard staan. Dit betekent dat hij klaar is voor Thread, de IoT-standaard van Google. Ook met Bluetooth LE kan hij overweg, al lijkt het erop alsof dat alleen tijdens de setup gebruikt wordt.

Mogelijkheden

De mogelijkheden die je tegenkomt bij het doorlopen van de app in combinatie met de Cam IQ, zijn niet veel anders dan die van eerdere Nest Cams. Hij maakt gebruik van geofencing, wat je in staat stelt om de camera’s automatisch in en uit te schakelen afhankelijk van of je thuis bent of niet. Activiteitsmeldingen (beweging/geluid) krijg je op je smartphone binnen en je kunt inzoomen, livestreams delen, praten en meeluisteren.

Heb je een abonnement op Nest Aware, dan kun je bijvoorbeeld activiteitszones aanmaken om precies die gebieden in de gaten te houden die je wilt. Ook voor het maken van clips en timelapses heb je een dergelijk abonnement nodig. Nieuw bij de Cam IQ is dat algemene persoonsmeldingen nu ook mogelijk zijn zonder extra abonnement. Voor gezichtsherkenning moet je nog wel extra betalen. Goed om te weten als je niet wilt betalen, is dat je inmiddels wel kostenloos drie uur geschiedenis met momentopnamen hebt.

Prestaties

Qua pure beeldkwaliteit waren de Nest Cams in hun klasse altijd al erg goed. Daarop is de Cam IQ geen uitzondering. De kleurreproductie is accuraat en ook met relatief grote verschillen tussen licht en donker kan de camera goed overweg. Er is weliswaar sprake van een licht fisheye-effect richting de zijkanten van het beeld, maar dat is gezien de groothoek van 130 graden te verwachten.

In het donker zijn de prestaties eveneens goed. Waar je bij veel ip-camera’s met ingebouwde infraroodleds een heel gerichte bundel ziet, is de verdeling bij de Cam IQ een stuk beter. De leds zijn ook krachtig genoeg om de volledige 10 meter van de woonkamer makkelijk te overbruggen. Er is net geen sprake van storende overbelichting in het donker, al scheelt het niet veel. Aan de objecten links is te zien dat die bijna wit zijn, maar die staan dan ook heel dichtbij. Het is wel iets om rekening mee te houden bij de plaatsing van de camera. Vergeleken met de eerdere Nest Cam lijken de infraroodleds van de Cam IQ beduidend krachtiger in ieder geval.

Kijken we naar de prestaties van de nieuwe functies, dan doet Supersight in de regel wat het belooft. Het is af en toe nog wel wat onduidelijk wanneer deze feature nu wel of niet in gang gezet wordt overigens. Soms pikt de camera een persoon op en schakelt hij Supersight in, maar ook meteen weer uit. Even later blijft hij dezelfde persoon veel langer volgen. Op een smartphonescherm is de Picture-in-Picture leuk om te hebben, maar standaard dermate klein dat je maar weinig kunt ontwaren in dat venstertje.

Het detecteren van nieuwe personen/gezichten werkt in het algemeen goed, al werden onze huiskatten ook enkele keren als persoon aangezien. Dit lijkt ermee te maken te hebben dat de hoogte een iets te grote rol speelt. In beide gevallen waarin een kat als persoon werd herkend, bevond deze zich op een hoogte die je normaal gesproken associeert met een mens: de vensterbank en op de zesde/zevende trede van de trap.

Je krijgt na het zien van een persoon de vraag of je de persoon kent. De vraag wie de persoon is, volgt echter niet meteen. Daarvoor moet je eerst zelf op het overzicht van herkende mensen drukken en dan de thumbnail selecteren met de foto van de persoon die is herkend. Wij zouden liever zien dat je meteen de mogelijkheid krijgt om de herkende persoon een naam te geven. Overigens lijkt de camera zelf ook wel in de gaten te hebben dat katten geen mensen zijn, want deze vragen krijg je niet als hij per abuis een kat als persoon meldt.

In de kleine week dat we de Cam IQ hebben gebruikt, hebben we een enkele keer een gepersonaliseerde melding gekregen. Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat er gewoon niet genoeg mensen langs de camera zijn gelopen. Na zo’n 30-40 meldingen begint hij een naam aan een melding te hangen, is onze ervaring. Let wel, het komt ook nog regelmatig voor dat hij iemand die al met naam is opgeslagen nog een keertje als een nieuw persoon herkent. Die kun je dan maar gewoon het best negeren. Om deze feature goed te testen, moet je de camera eigenlijk eerst meerdere weken/maanden goed gebruiken. Hij moet namelijk echt goed ‘getraind’ worden vooraleer je iets kunt zeggen over het succes van deze feature.

Over de audio heeft Nest geen woord te weinig gezegd. Die is op beide vlakken sterk verbeterd ten opzichte van de eerdere Nest Cams. De luidspreker achterop is dus niet voor niets een stuk groter. De microfoons pikken zelfs op grotere afstand (meer dan 10 meter) nog zeer veel geluid op. Een eerste test van de draadloze netwerkchip heeft de Cam IQ glansrijk doorstaan. Hij kan vanuit huis zelfs nog verbinding maken met een access point helemaal achter in de tuin van meer dan 20 meter diep, waar een kantoor staat. De beeldkwaliteit is dan ook nog steeds goed. Dat is met een oude Nest Cam absoluut onmogelijk.

Conclusie: Meerprijs waard?

De Nest Cam IQ is zonder twijfel een van de beste cloud-camera’s die je op dit moment kunt kopen. Het is een uitermate fraai afgewerkt product, dat ook nog eens erg degelijk gebouwd is. De aandacht voor de details (bijvoorbeeld de kabel door de voet heen) geven ook aan dat men zeker niet over een nacht ijs is gegaan. Ga je puur voor kwaliteit en kun je leven met alleen cloud-opslag, dan is de Cam IQ zonder meer een aanrader.

Een belangrijke vraag die zich opdringt, is of de nieuwigheden die de Nest Cam IQ biedt vergeleken met eerdere Nest Cams de meerprijs van 150 euro waard zijn. Voor de 349 euro die je voor de Cam IQ kwijt bent, koop je namelijk ook een duo-pack ‘oude’ Nest Cams. Je kunt dan wat ons betreft niet echt meer spreken van een beperkte meerprijs.

Dat hij duurder is, daar kunnen we gezien de forse update intern en dan met name de toevoeging van de 4K-sensor prima inkomen overigens. Ook in de ontwikkeling van de nieuwe features zoals Supersight en de gezichtsherkenning zal ongetwijfeld het nodige geld zijn gaan zitten. Om nog maar te zwijgen van de extra rekenkracht die nodig is om alles in goede banen te leiden. Daar komt bij dat een abonnement op Nest Aware niet langer nodig is voor de persoonsmeldingen en dat je al geruime tijd drie uur gratis cloudopslag krijgt, inclusief momentopnamen.

Uiteraard moet iedereen zelf weten of hij of zij het geld over heeft voor een Cam IQ ten opzichte van een gewone Nest Cam. Daarnaast heeft Nest in het verleden bewezen continu door te gaan met het ontwikkelen van nieuwe features. Gezien de fundamenteel verschillende basis van de Cam IQ ten opzichte van de voorlopers, zou het ons niets verbazen als er Cam IQ-only upgrades komen. Dan zit je met het nieuwe model uiteraard beter. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat je 150 euro extra op dit moment iets te gortig vindt voor een apparaat dat toch nog altijd stevig leunt op het verkopen van Nest Aware.

.pro’s

  • Goede beeldkwaliteit;
  • Persoonsdetectie;
  • Gezichtsherkenning;
  • 4K-sensor

.contra’s

  • Duur;
  • Ophangsysteem niet meegeleverd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home