Motorola Edge 50 Pro review: (te) kleurrijk door het leven

De Motorola Edge 50 Pro is het middelste model van de drie. Krijg je dan een gemiddeld toestel? Ja, maar ook nee.

Motorola weet hoe het moet opvallen. Tijdens de aankondiging van de toestellen kon je niet naast de kleuren en afwerkingen kijken. Opvallend is het minste wat je kan zeggen met opties zoals vegan leer of zelfs hout. Wij hebben de saaiste variant op de redactie ontvangen: zwart vegan leer.

De Motorola Edge 50 Pro (699 euro incl. btw) is het middelste model tussen de Ultra- en Fusion-variant. Motorola heeft zijn best gedaan om de compromissen op de juiste plaatsen te nemen. Wat voor de éne teleurstellend is, kan voor de andere juist prima uitvallen. Aan jou om te beslissen of dat voor jou het geval is.

Afwerking en scherm

Vegan leer, het is een heel fijne textuur voor een smartphone. De Motorola Edge 50 Pro in een case stoppen, zouden we zonde vinden. Hoe het leer eruit ziet na een jaar, kunnen we moeilijk inschatten. Na twee maanden ziet het er alvast nog altijd prima uit. Het aluminium frame geeft de telefoon stevigheid. Hij voelt ook licht aan.

Een trend die verdwijnt, terecht volgens ons, is het aflopende glas vooraan. Motorola heeft die memo niet ontvangen en pakt in zijn promotiemateriaal graag uit met ‘randloze schoonheid’. Het moet gezegd zijnde dat we weinig valse contacten hadden aan de zijkant wanneer we de telefoon vastnemen, maar het doet ons niets. Dan hebben we liever een ‘recht’ scherm, zodat je daarop kan besparen om iets anders te verbeteren.

Het 6,7 inch oledscherm is groot, maar dankzij het afgeronde glas is de telefoon iets minder breed. Het geheel voelt handzamer dan je denkt met zo’n schermgrootte. We meten een piekhelderheid van 1.135 nits over het volledige scherm, wat ruim voldoende is om in zonlicht alles duidelijk te zien. De 144 Hz refresh rate doet alles vlot aan voelen.

Prestaties

Met de Snapdragon 7 Gen 3 kiest Motorola niet voor de snelste chip uit de stal van Qualcomm, maar wel één die de intelligente lijn bewandelt tussen batterij en pure prestaties. In ruwe benchmarks zie je dat de OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24 eruit springen met hun Snapdragon 8 Gen 3-chips.

Heb je al die pk’s nodig? De kans is heel groot van niet. Wat mogelijk belangrijker is, afhankelijk of je grafisch intensieve mobiele games speelt, zijn de GPU-prestaties. Daar schuilt het grootste verschil. Hier zie je de Motorola Edge 50 Pro een compromis heeft moeten sluiten om een scherpere prijs op tafel te leggen.

Camerakwaliteit

Heeft Motorola dan ook op de camera budget gespaard? In theorie zou je denken van niet met een 50 MP (f/1.4) hoofdcamera, 10 MP (f/2.0) x3 optische zoom en 13 MP (f/2.2) groothoekcamera. Vooraan is er ruimte voor een 50 MP (f/1.9) camera.

Overdag bevatten de foto’s van de Motorola Edge 50 Pro veel detail, maar zien we dat de kleuren extreem worden ingevuld. Te extreem, want bijvoorbeeld het gras en het groen in de bomen oogt haast radioactief. Dat is een verrassing, omdat Motorola uitpakt met het Pantone Validated-certificaat om de kleurechtheid van de camera te benadrukken.

Bekijk hieronder de beelden. Klik op het beeld voor de volledige resolutie. Links zie je de Motorola Edge 50 Pro, rechts de Google Pixel 8 die identiek geprijsd is.

Wanneer het donker wordt, elimineer je het kleurverschil maar moet de Motorola Edge 50 Pro inboeten aan scherpte. Opnieuw de Motorola Edge 50 Pro links, Google Pixel 8 rechts.

Het stoort ons extra hard dat er geen consistentie is tussen de drie camera’s. Hieronder kan je twee situaties zien waar we wisselen tussen de drie lenzen.

De macrofunctie verdient wel een pluim met heel wat detail.

Binnen deze prijsklasse verwachten we meer van een camera. Het resultaat op zichzelf oogt heel prettig, tot je beseft dat het niet de realiteit weerspiegelt. We zien filters liever optioneel, in plaats van standaard.

Hello UI

De tijd dat Motorola de Androidschil bijna letterlijk overnam, ligt achter ons. Hello UI is voortaan een ding. De veranderingen zijn subtiel zoals een ander lettertype en vind je vooral in Motorola’s eigen apps.

Wat we minder kunnen smaken, is de massa bloatware op dit toestel. We tellen vijf (heel slechte) spelletjes, vijf reclame-apps (Facebook, Opera, TikTok, Booking en Adobe Scan) en tien Motorola-apps, bovenop de standaard Android-apps die bij elk toestel worden voorzien. Het oogt rommelig, zeker voor een toestel in deze prijsklasse.

Het updatebeleid is nog zo’n tegenvaller: drie jaar OS-updates en vier jaar veiligheidsupdates is ondermaats. Samsung en Google geven zeven jaar OS-updates, Fairphone zelfs acht jaar. Dat moet beter om dit toestel een langer leven te gunnen.

Bliksemsnelle sprinter

Ondanks dat er geen heel grote batterij in dit toestel zit, 4.500 mAh voor een 6,7 inch is krap, toch vallen de resultaten mee. Bij licht gebruik (videotest) bengelt de Motorola Edge 50 Pro onderaan, maar het scheelt niet veel. Onder belasting zie je dat de nieuwe Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 heel efficiënt is en deze telefoon naar de middenmoot van de grafiek duwt.

Bij dagelijks gebruik komen we nooit te kort op het einde van de dag. Twee dagen kan, maar dan moet je zuinig met je telefoon omgaan. Dat kan bijvoorbeeld wel met de OnePlus 12.

Waar Motorola wel zijn spierballen rolt, is de laadsnelheid. In de doos zit een kloeke 125 watt snellader die deze telefoon op 10 minuten naar 50 procent tilt. Een sprint naar 80 procent duurt amper 18 minuten. In deze prijsklasse is dat haast uniek.

Een ideaal toestel om elke dag in de ochtend bij de koffie of bij een douche te laden, om daarna vlot de hele dag door te komen. Dat is trouwens veel beter voor de batterij dan ’s nachts laden en telkens die 100 procent halen. En zo maakt het opeens niet zo veel meer uit of je toestel het één of twee dagen kan uithouden.

Conclusie

Motorola heeft keuzes moeten maken om deze telefoon aan dit prijskaartje in de winkel te leggen. De Motorola Edge 50 Pro (699 euro incl. btw) heeft een degelijke batterij, met een fenomenale snellader. De vegan leer-afwerking is prettig, net als het aluminium chassis waardoor het premium oogt. Het aflopende scherm oogt luxe, voor de liefhebbers. De Qualcomm-chip is iets minder snel, maar dat zullen vooral de liefhebbers van realistische 3D-spelletjes merken onder ons.

Het grote pijnpunt is de camera. In deze prijsklasse is de Google Pixel 8 de onbetwiste blauwdruk en met de Google Pixel 8a die gelijkaardige foto’s neemt, is zelfs 150 euro goedkoper. Ondanks de marketingpraat dat de camera ‘Pantone Verified’ is, kan die ons niet overtuigen.

Wie veel belang hecht aan een goede, neutrale camera, kijkt beter elders. Vind je de fotoresultaten in deze test prima? Dan loont het wel de moeite om de Motorola Edge 50 Pro te overwegen dankzij de vele andere pluspunten.

De Motorola Edge 50 Pro is beschikbaar in drie kleuren: lavendel, zwart en ‘parel’. Er is maar één configuratie beschikbaar met 12 GB RAM en 512 GB opslag. De adviesprijs bedraagt 699 euro inclusief btw op de dag van de lancering.

.pro’s

  • Bliksemsnel laden
  • Stijlvol design
  • Efficiënte Qualcomm-chip
  • Draadloos laden

.contra’s

  • Android updatebeleid
  • Kleurafstelling tussen de drie camera’s
  • Fotodetail in donkere situaties

Android-updatebeleid: Motorola garandeert dat de Edge 50 Pro minstens vier jaar security-updates ontvangt en drie jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 16 april 2024 met Android 14. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home