Logitech MX Vertical review: ergonomisch werken

mx vertical logitech

Logitech voegt deze maand een nieuw muismodel toe aan zijn portfolio. Dat is op zich niet bijzonder, ware het niet dat de MX Vertical rechtop staat. Het verticale design is ergonomisch beter, maar vraagt training wanneer je er voor het eerst mee aan de slag gaat. We testten de muis voor je uit.

Verticale computermuizen zijn geen nieuw fenomeen, maar tot nu toe moest je ze gaan zoeken bij gespecialiseerde fabrikanten zoals Evoluent. Nu ook Logitech op de kar springt, heeft de rechtopstaande muis potentieel om door te breken bij het grote publiek.

Het voordeel van een verticale muis is dat je arm en pols automatisch in een veel natuurlijkere houding op je bureau rusten. De houding zorgt voor verminderde druk op je voorarm en rond je pols, waardoor je minder kans hebt op een muisarm. De muis staat in een hoek van 57 graden rechtop en vereist volgens Logitech 10 procent minder spieractiviteit om bewegingen te maken.

Ondanks – dankzij? – de gekke vorm, ligt de MX Vertical erg aangenaam in de hand.

Ondanks – dankzij? – de gekke vorm, ligt de MX Vertical erg aangenaam in de hand. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze volledig met je hand omsluit, zodat er geen open ruimte is tussen je vingers en de muis. Een collega zonder voorgaande ervaring nam de verticale muis aanvankelijk te losjes vast, waardoor hij na enkele uren gebruik net meer last aan zijn gewrichten kreeg.

Leercurve

Er is dus een leercurve voor het gebruik van de MX Vertical. Je moet je spiergeheugen immers opnieuw trainen, ook om de muisknoppen blindelings te vinden. De muis heeft een  linker- en rechterknop – al kan je ze in dit geval misschien beter de boven- en onderknop noemen – met daartussen het scrollwiel.

mx vertical logitech

Aan de linkerzijde, in de concave duimzone, zitten de voor- en achteruitknoppen. De knoppen geven een bevredigende feedback en klikgeluid, zoals elke goede muis. Via de Options-software van Logitech kan je de functies van de verschillende knoppen nog beperkt aanpassen naar eigen voorkeur.

Wie nog nooit met een verticale muis heeft gewerkt, zal een aanpassingsperiode kennen omdat de positie van je vingers anders is. Daarna wissel je evenwel eenvoudig tussen een verticale of horizontale muis. Het is als rijden met een fiets, je verleert het niet.

Wie nog nooit met een verticale muis heeft gewerkt, zal een aanpassingsperiode kennen omdat de positie van je vingers anders is.

Bovenaan zit ten slotte nog een knop om de gevoeligheid (maximaal 4.000 DPI) aan te passen tussen twee standen. De muis beweegt vlot op de meeste oppervlakken. Alleen bij een plastic tafeldoek ondervonden we dat bewegingen soms wat stroever waren.

USB-C

Zoals we dat gewend zijn van de MX-lijn is de bouwkwaliteit uitstekend en kiest Logitech voor premium materialen die bijzonder fijn aanvoelen. Het rubber oppervlak en de duimzone zorgen voor een degelijke grip op het apparaat. Bovendien is de muis bijzonder licht, wat het gebruiksgemak ten goed komt.

De muis is draadloos en gaat volgens Logitech ongeveer vier maanden mee op één lading. Eén minuut laden moet voldoende zijn om er weer drie uur tegenaan te kunnen gaan. Uniek aan de MX Vertical is dat hij via USB-C oplaadt. Het is de eerste keer dat Logitech die technologie gebruikt voor een van zijn muizen, maar we zullen het in de toekomst vast vaker zien.

De MX Vertical kan worden gebruikt met een usb-ontvanger of via bluetooth en ondersteunt tot drie apparaten. Via bluetooth merken we wel een probleem dat volgens ons alleen maar te wijten kan zijn aan een softwarebug. Na een herstart moeten we telkens opnieuw manueel naar de muis zoeken om de bluetooth-verbinding te initialiseren. De verbinding wordt dan weliswaar onmiddellijk hersteld, maar deze extra stap mag eigenlijk niet nodig zijn. We testten dit met twee verschillende exemplaren van de MX Vertical en op vier verschillende laptops, met telkens hetzelfde resultaat. Met de usb-ontvanger was er geen probleem, waardoor je in praktijk liefst via deze manier verbinding maakt.

Nicheproduct

Verticale muizen zullen ongetwijfeld een niceproduct blijven, maar Logitech onderneemt met de MX Vertical een degelijke poging om een breder publiek aan te boren. De gekke vorm vergt een leercurve, maar eenmaal je die overwonnen hebt, werk je er net zo makkelijk mee als met een gewone muis.

De muis komt met name in een kantooromgeving tot zijn recht, voor bureauwerkers die de hele achter de computer zitten. Voor games, waar vingervlugheid van belang is, is deze muis absoluut niet geschikt.

.pro’s

  • Ergonomische pasvorm
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Aanpasbare knoppen
  •  

.contra’s

  • Leercurve
  • Connectieproblemen via bluetooth
  • Niet geschikt voor intensief muiswerk (gaming)
  •  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home