Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 7: klassiek meesterwerk

De nieuwste versie van Lenovo’s ThinkPad X1 Carbon combineert een klassiek design met knappe prestaties, een uitstekende batterij en een verrassend laag gewicht.

We verdenken Lenovo ervan beroep te hebben gedaan op één of andere vorm van zwarte magie bij het design van de Thinpad X1 Carbon (1.819 euro inclusief btw). De zevende generatie van het toestel weegt nauwelijks iets meer dan één kilogram maar heeft toch een uitstekende batterij aan boord die de capabele hardware vlot een werkdag van het stopcontact weghoudt. Een knap staaltje techniek, maar laten we beginnen bij het begin.

In evenwicht

De Lenovo ThinkPad X1 Carbon bljift trouw aan zijn roots met een erg herkenbaar design. Stijlvol mat zwart primeert al raden we je aan om het onmiddellijk na het uitpakken een momentje te kiezen om ervan te genieten. De coating is nog steeds niet immuun voor vingerafdrukken. Zeker ietwat vettige vingers zijn nefast. Het design is klassiek en zakelijk, maar we twijfelen of we het nog erg interessant zouden noemen.

De bouwkwaliteit is duidelijk van zodra we het scherm openen. Dat kan met één vinger, zonder dat we de laptopbasis moeten tegenhouden. Omgekeerd klikt de laptop dan weer heerlijk toe. Dergelijke details vertellen ons dat Lenovo de hele laptop heeft doordacht.

Subliem toetsenbord

Paradepaardje van de laptop is het toetsenbord. Er is simpelweg geen vergelijk met het comfort dat Lenovo’s premium toetsenwerk biedt. Andere fabrikanten integreren goede exemplaren, maar Lenovo speelt nog steeds op een ander niveau. Nieuw is het niet, maar komende van een andere laptop worden we keer op keer verrast.

Er is simpelweg geen vergelijk met het toetsenbord van Lenovo.

Het touchpad voelt premium aan maar klikt enkel in de onderste helft en dat vinden we zelf een beetje een gemist. Of je dat lastig vindt, hangt van je persoonlijke stijl af. Misschien ben je wel van de oudste der stempels wat laptopbediening betreft. In dat geval stellen we je graag gerust: het trackbolletje tekent nog steeds present.

Privacy

Lenovo voorziet ons testmodel van een mooi en helder 14 inch full HD-scherm, al zijn er ook configuraties met 4K-display beschikbaar. De standaard-kleurtemperatuur van het display is aan de koele kant, zeker vergeleken met andere laptops. Hou rekening met de subjectiviteit van de kleuren wanneer grafisch werk je ding is.

De schermranden zijn zo dun als je mag verwachten van een premium-laptop van deze generatie, al heeft de laptop wat dat betreft geen verhaal tegenover de Dell XPS 13. Bovenaan schuilt een webcam die je in deze privacyminnende tijden gelukkig kan uitschakelen met een schuiver die de lens bedekt. Die oplossing durft bij andere toestellen al wel eens goedkoop aanvoelen maar niet zo in deze Lenovo. De bouwkwaliteit van De X1 Carbon is over de hele lijn werkelijk fenomenaal.

Onze laptop heeft geen aanraakscherm, wat we zelf geen ramp vinden. In ruil krijgen we een mooi mat scherm dat vrij blijft van vingerafdrukken. We begrijpen wel dat sommige mensen vandaag zo gewend zijn aan vingerbediening dat zoiets een afknapper kan zijn. Anderzijds begrijpen we de beslissing van Lenovo: dit is een volbloed clamshell-laptop, en een aanraakscherm is in dat opzicht een frivole toevoeging met een negatieve impact op de batterij.

Configuratie en prestaties

Binnenin het chassis vinden we een Intel Core i5-8265U, 16 GB aan RAM en een NVMe-SSD van 512 GB. Dat we geen Ice Lake-chip onder de motorkap vinden, willen we Lenovo niet verwijten. Intel krijgt er immers onvoldoende van de band gerold waardoor slechts een handvol systemen van de nieuwste 10 nm-chips voorzien zijn. Een ramp is dat niet, deze Core i5 heeft vier rekenkernen met multithreading aanboord, piekt op 3,9 GHz in turbomodus voor één kern en krijgt een gegarandeerde basissnelheid van 1,6 GHz mee. Een zakelijke gebruiker heeft voor z’n doordeweekse taken niet meer nodig, terwijl de hardware ook iets zwaarder werk ondersteunt wanneer nodig.

Tijdens onze tests waren we wel verrast door de standaardconfiguratie van de prestatie-instellingen van de laptop. Op de batterij krijg je standaard niet de volledige 3,9 GHz. Dat is logisch en conform wat alle andere OEM’s doen. In theorie moet de laptop wel al z’n duivels ontbinden wanneer we hem aan de netstroom hangen, maar dat deed deze Lenovo niet. De prestaties bleven kunstmatig laag om de één of andere onbegrijpelijke reden tot we de energie-instellingen zelf aanpasten. Dat laat zich wel degelijk voelen bij intensief werk, waar het toestel tot één derde beter presteert zonder kunstmatige beperkingen.

De prestaties zijn naar verwachting: alle laptops in deze grafiek hebben genoeg pk’s om vlot dagelijks kantoorwerk en lichte creatieve taken mee uit te voeren, waar deze test naar peilt. De Ice Lake-chip in de Dell XPS 13 heeft een duidelijk voordeel tegenover de concurrenten van Intels achtste generatie.

Met alle juiste vakjes aangevinkt voor onze tests zien we een marktconform toestel met een goede koeling in het dunne chassis. De maximale boostfrequentie haalt deze laptop niet, maar ook dat is standaard in laptops van dit kaliber. We zien een piek op 3,3 GHz met throttling naar 3 GHz na enkele seconde. Laat je de X1 langdurig zwoegen, dan stabiliseert de kloksnelheid uiteindelijk op 2,47 GHz: een stuk boven het geadverteerde minimum. Een Ice Lake Core i5 zoals in de Surface Book 7 doet het iets beter op papier, maar tijdens je dagelijkse werk heb je hier een vlot toestel in handen.

Lichtgewicht met uithoudingsvermogen

Met dat toestel kan je bovendien vol vertrouwen buitenkomen, zonder dat je daar een stopcontact voor nodig hebt. In onze verschillende batterijtests houdt de Carbon X1 het minstens een werkdag uit op één lading. De autonomie stijgt van 8 naar 13 uur of zelfs 14 uur bij lichtere testen. Lenovo’s ingenieurs leverden knap werk waar andere OEM’s van kunnen leren.

Het valt ons verder nog op dat je dit toestel tot 50 procent kan volladen op minder dan een halfuur tijd. Op een uur zit je aan 80 procent. Dergelijke snelheden kennen we van premium-smartphones. Ook andere toestellen zoals de Surface Pro 7 HP’s nieuwe Elitebooks omarmen dat snelladen vandaag: een goede evolutie.

Aan de zijkanten van hun dunne frame vinden we twee USB-C-poorten, HDMI, USB A en een poort voor de meegeleverde ethernetadapter. Lenovo plaatste die poort vlak bij één van de USB-C-poorten zodat je de laptop eenvoudig op een dock kan aansluiten met native-ethernetfunctionaliteit.

De combinatie van de ethernetpoort voor Lenovo’s dongle en de USB-C-poort kan er als een vreemde langwerpige aansluiting uitzien voor sommigen.

Macadres-passthrough tekentpresent, wat betekent dat het macadres van de laptop wordt doorgegeven door de adapter van Lenovo. Dat maakt het leven van IT-beheerders in een zakelijke context een stuk eenvoudiger. Keerzijde is dat de leek één van de twee USB-C-poorten misschien niet als dusdanig zal herkennen.

Aan te raden klassieker

Het totaalplaatje van de Lenovo Carbon X1 klopt. De configuratie die we testten vinden we bovendien fantastisch, aangezien de Core i5 meer dan voldoende pk’s levert zonder een batterijpremium te eisen zoals een Core i7. Hetzelfde geldt voor het 1080p-scherm. 4K is natuurlijk iets mooier, maar ook dat betaal je in batterijleven. We vinden de Lenovo Carbon X1 een fantastisch toestel dat in onze configuratie nog eens perfect uitgebalaceerd is ook. Het prijskaartje van 1.819 euro inclusief btw is pittig maar gerechtvaardigd. Dat Lenovo daar standaard drie jaar on site-garantie bijstopt, is mooi meegenomen.

Wie veel onderweg is naar klanten of conferenties koopt hier een uitsterkende en zakelijk ogende ultrabook waarop we eigenlijk weinig slechts kunnen aanmerken. De standaardconfiguratie voor de prestaties aan netstroom is vreemd, maar dat euvel is snel verholpen. Het design blijft misschien iets te klassiek in een tijdperk waarin bijvoorbeeld Dell aantoont dat er meer kan. Op dit toestel zal je echter graag werken en je mag er toch mee gezien worden. Voor ons is de Thinkpad Carbon X1 de ultieme clamshell. Wie een gewone maar steengoede laptop wil, zit hier aan het juiste adres. Vergeet het ding niet in de trein of op het vliegtuig, aangezien het lage gewicht en dunne profiel ervoor zorgen dat het haast onmerkbaar in je tas past.

Geteste configuratie: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 7 ( 20QD-002YMB): Intel Core i5-8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 14 inch 1.920 x 1.080 mat scherm, Windows 10 Pro, 3 jaar on site support – 1.819 euro inclusief btw.

Lees ook: Hoe testen we laptops en desktops op de redactie van Techzine, en ontdek welke testprocedure er schuil gaat achter de resultaten.

.pro’s

  • Kwaliteit en afwerking chassis
  • Fantastisch toetsenbord
  • Batterijleven
  • Mat scherm
  • Aansluitingen

.contra’s

  • Heel voorzichtig design
  • Trackpad kan beter
  • Wordt snel vuil

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.