Laptopfabrikanten zijn steeds op zoek naar nieuwe designs om op te vallen. De hybride 2-in-1-systemen zorgen al voor wat diversiteit, maar haast elk model is magnesium, plastic, aluminium of carbon. HP voegt sinds kort ook leder toe aan dat rijtje met de HP Spectre Folio.
Op onze testbank hebben we alle klassieke materialen al zien passeren: plastic, carbon, magnesium of aluminium. Fabrikanten zoals Microsoft experimenteren met Alcantara rondom het toetsenbord of als hoes bij hun tablet, maar het chassis blijft van aluminium of magnesium.
De HP Spectre Folio heeft magnesium onderdelen, maar het geheel zit in een lederen huls die je niet kan verwijderen. Gesloten lijkt de hybride laptop op een designhouder voor een notitieblok. Het apparaat gebruikt trouwens echt leder en ruikt heerlijk. Het is niet de bedoeling van HP om met dit product de zakelijke markt te bestormen. Aanzie het meer als een test om te zien wat de markt zegt, voordat ze het concept mogelijk breder gaan integreren. Om die reden gingen we graag aan de slag met dit opvallende toestel.
Bijzonder design
Het design van een laptop moeten we meestal niet uitleggen, maar de HP Spectre Folio is een uitzondering. Wanneer je de lederen bovenkant opent, gedraagt het toestel zich als een klassieke laptop. Het scherm kantelt niet bijster ver naar achter, maar voldoende in de meeste situaties. Van zodra je verder wil kantelen, merk je dat links en rechts onderaan het scherm magneten los schieten en het scherm balanceert halfweg de achterkant.
Nu heb je twee keuzes om de HP Spectre Folio te gebruiken: ofwel druk je het toesten plat en heb je een tablet, ofwel schuif je het net voor het touchpad om media te bekijken. Beide standen klikken stevig vast met magneten zodat je geen enkel moment het gevoel krijgt dat alles fragiel is.
Het leder heeft het nadeel dat de laptop iets dikker is dan hij zou moeten zijn, maar je kan het niet verwijderen. Het is een integraal onderdeel van het chassis. HP heeft het materiaal grondig behandeld tegen vlekken en ons testmodel ziet er na vier weken nog altijd uitstekend uit, maar wees toch op je hoede.
Het toetsenbord tikt behoorlijk en de lederen polssteun werkt heel prettig. Het touchpad kan wel een upgrade gebruiken. We krijgen nooit echt een goed gevoel en we missen ruimte in de hoogte om dagelijks vlot onderweg te gebruiken.
Prestaties
Binnenin heeft HP voor ons model een Intel Core i7-8500Y voorzien. Die passief gekoelde dualcorechip (vier threads) krijgt van HP een basiskloksnelheid van 1,60 GHz mee, maar zelfs na een half uur intensief testen duikt het toestel niet onder de 1,70 GHz met korte spurtjes naar 2,40 GHz tussendoor.
Met deze passieve chips van Intel houden we ons hart meestal vast omdat veel afhankelijk is van de koeling in het toestel. Ondanks het leder dat eerder isolerend werkt, presteert de HP Spectre Folio boven verwachting. De meeste kantoortaken zijn geen enkel probleem voor dit toestel. Samen met het laptopscherm kan je zonder problemen één extra monitor aansluiten en toch vlot blijven werken.
HP heeft ons model echter van een UHD-scherm voorzien, wat extra veel pixels zijn voor een Intel Amber Lake Y-chip. Het toestel zonder externe monitor gebruiken is geen enkel probleem. Van zodra we een extra UHD-monitor aansluiten, merk je dat de prestaties een flinke klap krijgen en soms te lang moet wachten voordat een actie voltooid is. Ons advies: kies de Full HD-variant van de HP Spectre Folio. Zo ervaar je betere prestaties in een kantooromgeving en houdt de batterij het langer uit.
Flinterdun chassis
Het chassis van deze laptop is flinterdun. Links is er plaats voor één USB-C-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting. Rechts is er nog plaats voor twee extra USB-C-aansluiting. Die laatste twee zijn Thunderbolt 3-compatibel. Waarom HP op dit premium toestel niet alle stekkers heeft gezegend met Thunderbolt 3 is ons een raadsel.
Net wanneer je denkt dat je alle aansluitpoorten hebt gevonden, zit er nog een heel kleintje verstopt wanneer je het scherm 180 graden kantelt. Centraal achteraan in de vouw is er plaats voor een simkaart indien je die optie kiest bij aankoop.
De batterijduur is eerder middelmatig, maar omwille van de dunne behuizing zien we dat door de vingers. De belangrijkste boosdoener is het UHD-scherm (maximaal 441 nits) van onze configuratie. Volgens HP ziet er een verschil van 30 procent tussen de UHD-versie en de Full HD-variant in het voordeel van die laatste. Het potentieel is aanwezig, maar je moet de juiste schermkeuze maken.
Conclusie
De HP Spectre Folio is een bijzonder beestje. Er is goed over het design nagedacht en de afwerking is van topkwaliteit. Het leder zorgt er wel voor dat dit toestel niet zo dun is als theoretisch had gekund met de hardware, maar dat is in dit geval een afweging die je zelf maakt. We zien dit toestel succes hebben bij verkopers die veel mobiel werken. De laptop ademt luxe en stijl waarmee je klanten kan imponeren.
We zijn echter niet overtuigd dat het design een groter aandeel zal krijgen in het toekomstig portfolio van HP. Als experiment kan het tellen en de uitvoering is degelijk, maar de dikte en breedte van de lederen huls verbergen een potentieel flinterdunne laptop. Interessant voor een nichepubliek waar design primeert, maar geef ons liever een beter presterende Intel- of AMD-chip in een even dik magnesiumchassis.
Update 09/04: vandaag is enkel de QWERTY-versie van de HP Spectre Folio beschikbaar in online winkels. De AZERTY-versie is vanaf eind april beschikbaar en start vanaf 1.799 euro.
Specificaties getest model (13-ak0950nd, 2.499 euro incl. BTW): Intel Core i7-8500Y, 16 GB RAM, Intel UHD Graphics 615, 1 TB, glossy aanraakscherm (3.840 x 2.160 pixels), Windows 10 Home, Windows Ink-compatibele stylus meegeleverd
.pro’s
- Opvallende afwerking
- Slimme hybrideconstructie
- Drie USB-C-poorten
- Geruisloos
.contra’s
- Prestaties met UHD-scherm
- Leder maakt toestel dikker en groter
- Klein touchpad
- Zwaar