Eén keer kopen, ongeveer drie jaar printen: printers met inktreservoirs hebben hun voordelen, zelfs als je geld en milieu buiten beschouwing laat. De Smart Tank Plus 655 is HP’s versie van zo’n toestel. Vindt de fabrikant het evenwicht tussen budget en kwaliteit, of komt de inkt in de doos toch nog met een te hoog prijskaartje?
De Smart Tank Plus 655 (349 euro, inclusief btw) is HP’s versie van een printer zonder inktcartridges. Het toestel is in de plaats daarvan uitgerust met hervulbare inktreservoirs. Dat zorgt er niet alleen voor dat je veel meer kan printen voor je actie moet ondernemen, het is bovendien een stuk ecologischer. We kennen het principe vooral van de EcoTank-reeks van Epson, dat al enkele jaren inzet op dit soort toestellen.
Thuiskantoor
De Smart Tank Plus 655 is gericht op de zakelijke thuisgebruiker. Denk aan een zelfstandige met een thuiskantoor, of een werknemer die vaak thuiswerkt en de nodige documenten dient af te printen. Het ding is met andere woorden aan de lichte kant, met een beperkte invoerlade voor papier en een bescheiden afdruksnelheid. Voor we de printkwaliteiten analyseren, kijken we eerst even naar de gebruiksvriendelijkheid.
HP levert flesjes gekleurde en zwarte inkt mee in de doos. Dat betekent dat er ongeveer 12.000 zwart-wit-pagina’s of 8.000 kleurenafdrukken inbegrepen zitten in het prijskaartje van 349 euro. Een snelle startgids helpt je om de inkttanks te vullen, al wijst dat proces zichzelf uit. De flesjes in de reservoirs deponeren gaat vlot en zonder morsen. Voor het eerste gebruik dien je zelf de printkoppen te installeren. Dat is niet overdreven moeilijk, al moet je wel enkele handelingen in het binnenwerk van de printer uitvoeren. Ons lijkt het onnodig complex: kon HP met z’n jarenlange expertise in de printerwereld de dingen echt niet zelf installeren en beveiligen voor transport? Epson lukt dat alvast wel.
Spectaculaire installatie
De printer is voorzien van een klein aanraakscherm dat in termen van kwaliteit een aanslag is op je ogen. Nu verwachten we niet veel van een printerdisplay maar het slaagt er toch in om teleur te stellen. Idem voor de bouwkwaliteit. Het hele toestel voelt een beetje goedkoop aan. Druk je de aan-uitknop in, dan geeft de hele voorzijde van het toestel bijvoorbeeld een beetje mee. Geen ramp, maar het boezemt geen vertrouwen in.
Het hele toestel voelt een beetje goedkoop aan.
Een printer is natuurlijk een gebruiksvoorwerp dat in de eerste plaats moet presteren. Tijd om te printen dus. De installatie is spectaculair eenvoudig. Via de duidelijk aangegeven link 123.hp.com worden we naar een nette applicatie in de Microsoft Store geleid. In amper twee minuten tijd heeft die de draadloze printer gedetecteerd, verbonden met het netwerk, en hebben we de eerste pagina afgedrukt. Van bloatware geen spoor. Zo moet de installatie van een printer lopen, maar dat is lang niet altijd het geval. Hoedje af voor HP.
Niet gehaast
Tijdens het afdrukken van de testpagina worden we meteen gewaar dat dit toestel geen snelheidsduivel is. Onze tests bevestigen dat, al is de printer erg wispelturig. Zo duurt het 6 seconden om een Word-document van één pagina af te drukken, maar moet je eerst 12 seconden wachten vooraleer de printer uit de startblokken schiet. Het toestel gaat wel meteen van start wanneer we om 4 pagina’s van het volgeschreven Belgisch Staatsblad vragen. In net geen twee minuten kwijt de Smart Tank zich van zijn taak.
Een handleiding van 17 bladzijden met enkele beelden duurt ongeveer tweeëneenhalve minuut, een enkele foto afgedrukt over een volledige pagina kost 39 seconden. De cijfers maken de Smart Tank Plus 655 heel traag, maar niet buiten categorie. De printer concurreert zoals gezegd rechtstreeks met de Ecotank-line-up van Epson. De ET-2700 die we eerder testten, is ook geen snelheidsduivel (al is het ding over de ganse lijn wel zo’n 20 procent sneller.
Hit or miss
Vervelender dan het gezapige werktempo vinden we de inconsistentie van ons testmodel. Op een bepaald moment deed de printer er meer dan zeven minuten over om een Excel-tabel in kleur over een halve pagina af te drukken. Tijdens de kopieertest besloot het toestel dan weer om er na twee minuten de brui aan te geven, de taak te annuleren en vervolgens vast te lopen.
Hoewel HP voor deze printer al enkele Smart Tank-modellen op de markt bracht, voelt dit toestel heel erg aan als een eerste generatie. Voor de afdrukkwaliteit moet je de Smart Tank Plus 655 niet kopen. Die is niet overdreven slecht, maar bij zwarte vlakken kan je bijvoorbeeld printlijntjes onderscheiden, terwijl gekleurde vlakken korrelig ogen met witte spikkels.
Inkt, inkt en nog eens inkt
Voor features haal je de printer evenmin in huis. Het ding kan weliswaar scannen en kopiëren, maar van bijvoorbeeld automatisch dubbelzijdig afdrukken is er geen sprake. Het toestel bokst onder zijn categorie, al is de meegeleverde inkt daar een verklaring. HP zet stevig in op de combinatie met de inkt in de doos, waarmee je tot drie jaar zoet bent. Wanneer je eindelijk door de meegeleverde hoeveelheid raakt, kost navulling bovendien erg weinig. Een flesje zwarte inkt gaat voor minder dan 11 euro over de toonbank en is goed voor ongeveer 6.000 pagina’s. Anders gezegd, de drukkost bedraagt 0,17 cent per zwart-witpagina.
Epson vertelt echter exact hetzelfde verhaal, maar levert meer volwassen toestellen aan. De Ecotank ET-2700 bijvoorbeeld is net iets beter over de ganse lijn, heeft geen last van inconsistenties en kost 50 euro minder. Dat toestel heeft toegegeven geen display aan boord, maar gezien de kwaliteit van HP’s display is dat niet noodzakelijk een minpunt. We willen wel meteen vermelden dat de set-up van de Epson-printer een nachtmerrie is, zeker vergeleken met de gebruiksvriendelijke ervaring van HP.
Fantastische app
Is mobiel printen trouwens van belang, dan steken we graag nog even de loftrompet af over HP’s mobiele applicatie. Die testten we op Android en werkt uitstekend. De interface is overzichtelijk en verbinden met de printer gaat vlot. HP’s toestellen zijn over het algemeen eenvoudig te bedienen via de smartphone en dit exemplaar is geen uitzondering.
Je verdient beter
We voelen het niet helemaal met deze printer. 349 euro blijft een stevig bedrag voor een printer die we niet hoger dan een instapmodel kunnen inschatten. De meegeleverde inkt rechtvaardigt de prijs voor een stuk, maar dan nog is er geen excuus voor de onregelmatigheden die we meemaakten tijdens onze test. Bovendien vinden we het toestel te consumergericht. HP zette dit model bij ons in de kijker als bedoeld voor het thuiskantoor, maar daarvoor vinden we de invoerlade en uitvoerlades te klein. Meer dan 30 pagina’s tegelijkertijd afdrukken vergroot de kans dat je op de grond mag kruipen om gevallen bladzijdes te sorteren.
We voelen het niet helemaal met deze printer.
De hoeveelheid meegeleverde inkt, de mobiele app, de software en de fantastische installatieprocedure zijn mooie pluspunten voor de Smart Tank Plus 655. Voor ons wegen ze echter niet op tegen de inconsistentie, de matige bouwkwaliteit, de beperkte papiercapaciteit en de erg gemiddelde afdrukkwaliteit.
Wil je een printer met inktreservoirs, dan zijn er betere opties. Primeert gebruiksgemak en wil je wat meer kwaliteit, dan kijken we bij HP richting de Envy-reeks van printers. Voor minder dan 120 euro heb je een toestel dat in uitstekende kwaliteit afdrukt en een Instant Ink-abonnement zorgt ervoor dat er telkens nieuwe inktcartridges bij je thuis worden geleverd voor de oude op zijn. Die kan je bovendien gratis terugsturen naar HP, wat het ecologische aspect dan weer (deels) vervangt. Uiteindelijk kunnen we de HP Smart Tank Plus 655 maar als één ding zien: een matige kopie van de Epson Ecotank-reeks. Kies voor een ander toestel van HP, of ga voor het origineel bij Epson.
.pro’s
- Installatie
- App en software
- Meegeleverde inkt
.contra’s
- Bouwkwaliteit
- Traag
- Inconsistente prestaties