HP Dragonfly G4 review: schoonheid met kleine kantjes

De HP Dragonfly G4 is één van de lichtste, meest stijlvolle en best afgewerkte kantoorlaptops van het moment. Het schitterende toestel misstaat niet op het bureau van iemand met een C in z’n titel, en zal zich niet verslikken wanneer de spreadsheats groter worden, of de browsertabs talrijker. Helaas rijdt HP geen vlekkeloos parcours.

De HP Dragonfly G4 is één van de beste kantoorlaptops op de markt vandaag. Het toestel zit helemaal aan de bovenkant van HP’s portfolio en dient meer als visitekaartje dan als product dat in groten getale over de toonbank moet rollen. De fabrikant combineert krachtige componenten met een strakke behuizing, een mooi scherm en een laag gewicht, en doet dat niet voor de eerste keer. Deze Dragonfly G4 is intussen de vierde iteratie van het Dragonfly-concept en een incrementele upgrade van de G3.

Voelbaar premium

Premium komt met een prijskaartje. Ons model heeft een adviesprijs van 2.596 euro exclusief btw. Voor dat geld krijg je een Intel Core i7-1355U, 16 GB RAM, 512 TB SSD-opslag en een 13,5 inch-scherm. Die specificaties vind je ook voor een laptop met de helft van de prijs en dat weet HP ook. Met dit toestel koop je het totaalplaatje: een masterclass in laptopdesign die iets mag kosten.

Op het eerste gezicht stelt HP niet teleur. De HP Dragonfly G4 is visueel identiek aan zijn voorganger en dat is een goede zaak. Je krijgt met andere woorden een mooi donkerblauw toestel, vervaardigd uit magnesium, dat lichter is dan aluminium. Het grote touchpad is responsief, klikt fantastisch en wordt afgewerkt met een subtiel gechromeerd randje.

HP Dragonfly G4 open

HP’s toetsenborden waren altijd al goed, maar voor de Dragonfly heeft de fabrikant de code echt gekraakt. We stelden steevast dat de fabrikant alleen Lenovo’s beste laptoptoetsenborden moest laten voorgaan wat de typ-ervaring betreft, maar met dit toestel zijn we daar niet meer zo zeker van. Het heerlijke klikgevoel en de perfecte weerstand onder iedere knop maken dit toetsenbord misschien wel het allerbeste exemplaar van het moment. In het toetsenbord verwerkt HP subtiel een knop die eigenlijk dienstdoet als (snelle) vingerafdruksensor.

Schitteren met oled

Ook over het scherm moeten we lyrisch zijn. De 3:2-verhouding is ideaal voor productiviteit. HP kiest net als bij de Dragonfly G3 voor een oled-paneel, maar dan wel eentje van een nieuwe generatie. Waar de kritische kijker met straffe ogen bij de Dragonfly G3 nog pixels kon zien bij heldere vlakken, is dat euvel helemaal verdwenen. We meten verder een helderheid van 409 cd/m² wat zeker voldoende is. Het glanzende display blijft ook achter een raam bij helder weer leesbaar, al hadden we persoonlijk graag nog een klein tikkeltje extra gehad.

Zwart is zwart bij oled dus het contrast zit goed en de kleuren zijn levendig. We missen een klein beetje nauwkeurigheid in de afstelling, wat vooral voor grafische professionals lastig kan zijn, maar geen impact heeft bij traditioneler kantoorwerk. HP geeft ons testmodel 3.000 x 2.000 pixels, zodat ook kleine tekst leesbaar blijft. In gebruik is dit scherm even mooi als de laptop zelf.

Knappe poortselectie en mooie webcam

Ondanks het bescheiden profiel van de HP Dragonfly G4 mogen we verder niet klagen over de aansluitingen. HP voorziet één USB Type-C-poort (met Thunderbolt) aan iedere kant, zodat je nooit moet klooien met de kabel van een lader of docking station. Verder krijgen we een volwaardige HDMI-aansluiting en integreert HP een ingenieus systeem met een klepje om een volwaardige USB Type-A poort weg te werken. Let op, alle andere fabrikanten: slankheid is geen excuus om USB-A achterwege te laten. Er is verder nog ruimte voor een simkaart voor wie wil, en ook eSIM wordt ondersteund. Je kan recht vanop de laptop connectiviteit kopen, maar dat kost wel wat.

HP Dragonfly G4 side

Ondanks de dunne schermranden integreert HP een straffe 5 MP-webcam. Die is Windows Hello-compatibel en geeft een heel zichtbare meerwaarde tijdens videogesprekken. Geen laptop doet beter en zelfs sommige relatief dure externe webcams kunnen moeilijk tippen aan de scherpte van HP’s exemplaar. Geluid is eveneens subliem en dat in beide richtingen. Wij verstaan en zijn perfect verstaanbaar zonder headset, onder andere dankzij extra microfoons en een knappe onderdrukking van omgevingsgeluid.

Slank

De HP Dragonfly G4 is ondanks alle bovenstaande kwaliteiten van de hardware nog steeds erg draagbaar. Het 3:2-profiel maakt het toestel compact voor z’n 13,5 inch-schermdiagonaal en het gewicht van 1.183 gram op onze weegschaal zorgt ervoor dat je bijna vergeet dat het toestel in je laptoptas zit. Smijt je die tas dan achteloos tegen de grond, dan moet je niet panikeren. Net als de meeste andere zakelijke HP-laptops kan deze Dragonfly tegen een stootje. Het toestel is MIL-STD-810H-gecertifiëerd en overleefde negentien verschillende tests, waaronder een valtests. Daarbij liet HP het toestel herhaaldelijk vanop bureauhoogte op een harde ondergrond vallen.

Weinig gewicht en een dun profiel: dat zijn aantrekkelijke eigenschappen met een potentieel vervelende keerzijde. Zonder voldoende koeling krijgen de interne componenten onvoldoende ademruimte om maximaal te schitteren en ook voor de batterij is er weinig ruimte. Voor dit budget is het aan HP om geen compromissen te maken en dat lukt, grotendeels.

De CPU kan ademen

We kijken eerst naar de prestaties. De Intel Core i7-1355U (twee P-kernen, acht E-kernen, 5 GHz en 3,7 GHz)) is krak dezelfde chip als die in de Asus Expertbook B9, wat meteen ook de grootste uitdager wordt in deze vergelijking. We betrekken ook de erg gelijkaardige HP Dragonfly G3 bij het verhaal. Daarvan gingen we aan de slag met een lichter geconfigureerd model met evenveel geheugen en opslag, maar een FHD-scherm en een Intel Core i5-1235U (ook twee P-kernen en acht E-kernen, maar maximaal 4,4 GHz en 3,3 GHz) onder de motorkap.

Uit onze tests blijkt dat HP de CPU plaats geeft om z’n benen te strekken. Zowel met een enkele kern als met alle kernen samen, doet de processor het iets beter dan z’n broertje in de Asus. De Core i5 van een generatie eerder in de Dragonfly G3 is logischerwijze het kneusje.

We merken tijdens onze tests dat de processor in de HP Dragonfly G4 nooit de maximale 5 GHz haalt, maar piekt op 4,4 GHz voor enkele seconden. Dan zakt de chip terug naar 3,3 GHz. Dat is een knap resultaat in dit dunne chassis. De Asus Expertbook B9 optimaliseert z’n chip minder. Dezelfde CPU komt daar niet hoger dan 4,4 GHz en zakt na verloop van tijd terug naar 2,3 GHz. Dat verklaart meteen de significant mindere resultaten in de grafiek hierboven. In de Dragonfly G3 zien we een gelijkaardige curve.

De processor is niet alles…

Het is dan ook verrassend dat de Expertbook B9 wel beter presteert in onze andere benchmarks. Met PCMark simuleren we kantoorwerk zoals documentbewerking en browsen, alsook videobellen. De laptop van Asus kan hier de beste cijfers voorleggen.

De chips zijn identiek, maar die in de Asus-laptop presteert minder goed, het geheugen is vergelijkbaar en even groot… Dit resultaat oogt niet intuïtief. Wanneer we dieper duiken, zien we dat Asus voor een straffere NVMe-SSD heeft gekozen.

De systeemschijf van de Expertbook B9 piekt aan sequentiële lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 4,1 GB/s en 2,9 GB/s. HP doet het niet slecht, maar de SSD haalt maximaal 3,6 GB/s en 2,5 GB/s. Bij lichtere workloads weegt de prestatie van de systeemschijf best significant door. Zo compenseert Asus voor de tragere CPU. We merken hier duidelijk dat de Dragonfly G3 effectief een generatie ouder is.

…maar wel veel

Wat moet je nu denken van deze cijfers? Om te beginnen is de HP Dragonfly G4 een snelheidsduivel, net Als de Expertbook B9 en eigenlijk ook de oudere HP Dragonfly G3. Voor kantoorwerk zoals werken in Excel of in webapplicaties met meerdere tabbladen open, mag je een vlotte ervaring verwachten. De cijfers tonen wie kampioen is, maar het verschil is niet meteen voelbaar.

Wanneer je de laptop wil gebruiken voor wat zwaarder werk, worden de verschillen wel significant. Wie bijvoorbeeld de occasionele video wil bewerken of exporteren, heeft veel meer aan de voelbaar hogere kloksnelheid van de CPU in de HP Dragonfly G4. Hieronder zie je dat de Dragonfly in dat geval ondanks de minder snelle SSD toch terug het voortouw neemt.

Uithoudingsvermogen

We zijn best tevreden van wat dat alles met het batterijleven doet. Hoewel de HP-laptop krachtiger is dan die van Asus, gaat die toch langer mee op één lading. Zolang je geen te zwaar werk verricht, is een volledige werkdag zonder stopcontact haalbaar.

Je ziet hier meteen waarom we de HP Dragonfly G3 bij de vergelijking betrokken hebben. De iets oudere hardware maakt de G3 merkelijk de traagste van de drie, maar de Core i5 binnenin en de lagere schermresolutie maken dat toestel veel zuiniger. Wij hebben bijna twee maanden op de HP Dragonfly G3 gewerkt alsof het onze eigen laptop was, en de uitzonderlijke batterijduur is een genot. De lagere schermresolutie stoorde ons niet, aangezien het oled-paneel nog steeds mooi was, en de prestaties volstonden voor ons werk.

De HP Dragonfly G4 biedt meer resoluties en pk’s, en dat kost. Wil je een ultiem mobiel toestel, overweeg dan een configuratie met een iets lagere resolutie en een Core i5 binnenin.

Opladen gaat in alle gevallen acceptabel snel. Op minder dan 40 minuten is de Dragonfly halfvol en tachtig procent batterijlading tank je op iets meer dan een uur. De Expertbook doet iets beter en zo ook de oudere Dragonfly, maar het verschil betreft slechts enkele minuten.

Blauwe schermen en verdwenen webcams

Tot nu toe hebben we niets slechts te zeggen over de HP Dragonfly G4. De bescheiden compromissen die HP maakt, zijn te verantwoorden en de implementatie van de hardware is subliem. Helaas stopt de review hier niet.

We testten op de redactie twee exemplaren van de Dragonfly G4, intens en voor meer dan een maand. Helaas moeten we ‘kuren’ rapporteren. Eén toestel faalde al drie keer met het ontwaken uit slaapstand en toonde in de plaats daarvan een Blue Screen of Death. Het andere heeft daar geen last van, maar beide exemplaren worstelen met de functionaliteit van de webcam.

Het probleem zit bij de samenwerking tussen de webcam en Microsoft Teams. Geregeld detecteert Teams geen webcam meer en is de beste oplossing om het ding in apparaatbeheer even in- en uit te schakelen. Helaas werkt dat ook niet altijd. De enige oplossing is dan om de webcam te verwijderen en de laptop herop te starten, zodat die opnieuw gedetecteerd en geïnstalleerd wordt.

We werden té vaak met dit probleem geconfronteerd, en af en toe op echt heel vervelende momenten net voor een belangrijke call. Vooraf even testen of de camera werkt, biedt geen soelaas want de camera-app zelf blijft perfect functioneren. Aangezien we dit probleem enkel tegenkomen met de HP Dragonfly G4, en met regelmaat op beide toestellen, leggen we de schuld hiervoor bij HP.

Ook goede software

Waar de fabrikant wel raak schiet, is met de meegeleverde software en dan meer specifiek HP Wolf Security. Dat is een (ietwat verstopte) verzameling van functies die extra beveiliging naar je laptop brengt en inbegrepen zit bij de aankoop. De opvallendste capaciteit heet Sure Click. Daarmee openen bijlages van mails automatisch en vrijwel naadloos in een geïsoleerde omgeving, waardoor eventuele malware de hele laptop niet kan besmetten. We schreven eerder al een meer gedetailleerde review over HP Wolf Security.

lees ook

HP Wolf Security for Business review: goed gerief, goed verstopt

HP struikelt een klein beetje voor de meet, en dan vooral met de instabiele webcam. We vermoeden en hopen dat een toekomstige software-update wel één en ander kan oplossen, maar op dit moment zien we die instabiliteit als een groot minpunt dat onverdedigbaar is op een laptop van deze prijsklasse.

Bijna perfect

Dat is jammer, want HP komt hier wel erg dicht bij de perfecte laptop. Toegegeven, 2.596 euro excl. btw. is een klein fortuin voor een kantoorlaptop, maar wat een computer krijg je in de plaats. De bouwkwaliteit en afwerking zijn subliem, de plaatsing van de poorten fantastisch en het toetsenbord geniaal. Het scherm is prachtig en het geheel licht als een veertje. Het batterijleven kan iets beter, maar wie dat wilt heeft opties door voor een configuratie met minder pixels en een lichtere CPU te gaan. Ook in dat geval stelt de laptop niet teleur.

Als HP de software-instabiliteit wegwerkt, geven we deze laptop met plezier de stempel van keuze van de redactie in het meest premium segment. Ook nu zouden we dit toestel aanraden, maar dan met een waarschuwing daarbij.

Getest: HP Dragonfly G4 819V6AE – Intel Core i7-1355U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 13,5 inch glanzend oled-scherm (3.000 x 2.000 pixels), Windows 11 Pro – 2.596 euro excl. btw.

.pro’s

  • Strak en robuust design
  • Toetsenbord en touchpad
  • Video- en audiokwaliteit
  • Schermkwaliteit

.contra’s

  • Instabiliteit
  • High-end prijskaartje

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.