Google Pixel 8a review: toptoestel in lastige positie

google pixel 8a
Bron: Google

Met de Pixel 8a doet Google opnieuw een interessante toevoeging aan de (hoge) middenklasse. Gerichte verbeteringen en een prijsstijging duwen de Pixel 8a dichter bij de Pixel 8, wat dan weer eerder een nadeel dan een voordeel is.

Sinds eind oktober zijn de Google Pixel-telefoons officieel in ons land verkrijgbaar. Met vertraging kwam de Pixel 7a zo toch nog in ons land terecht. Het toestel viel ons zeer goed in de smaak en we riepen het toestel in een massatest zelfs uit tot de winnaar binnen zijn prijscategorie. Voor de Pixel 8a is de Belgische markt er vanaf de lancering bij.

Met gerichte verbeteringen doet de Google Pixel 8a de grenzen tussen het midden- en het premiumsegment verder vervagen. Kan dit toestel opnieuw een keuze van de redactie worden?

Klein maar kloek

De Pixel 8a houdt vast aan de compacte vormfactor van zijn voorganger en de Pixel 8. Met een grootte van 6,1 inch past dit toestel goed in je handen. Slank en elegant kan je het toestel dan weer niet noemen. De dikke schermranden en het brede frame geven de smartphone een kloeke uitstraling.

De Pixel 8a weegt ook twintig gram meer dan de even grote Samsung Galaxy S24. Stevig oogt het toestel wel, getuige ook de IP67-rating. De matte achterzijde is goed bestending tegen vingerafdrukken.

Eindelijk 120 Hz

De schermresolutie (1080 x 2400 pixels) is ongewijzigd gebleven vergeleken met de Pixel 7a. De Pixel 8 telt evenveel pixels: de pixeldichtheid licht dus net iets hoger bij de Pixel 8a. Dit resulteert in scherp beeld en de aanwezigheid van amoled stelt gerust dat het scherm niet aan kleurblindheid zal lijden.  

Google pakt twee minpuntjes aan die we hadden bij het scherm van de Pixel 7a. De verversingsgraad wordt opgetrokken tot 120 Hz en is dynamisch aanpasbaar. Ook de schermhelderheid gaat er aanzienlijk op vooruit. We konden een piekhelderheid van 1425 nits meten, terwijl de Pixel 7a niet hoger dan 471 nits geraakte.

Processor uit eigen stal

Zoals bij al zijn recente toestellen stopt Google een huisgemaakte Tensor-chipset in de Pixel 8a. De Tensor G3 is exact dezelfde als de processor die in de premium Pixel-modellen zit. Dat getuigt de ambities die Google wil uitstralen met de Pixel 8a. De fabrikant speelt met graagte de aanwezigheid van een TPU in de chip uit om AI-modellen op je smartphone te kunnen draaien: een verplichting in het AI-tijdperk.

lees ook

AI voor smartphones van Google draait dan toch op alle AI-smartphones van Google

Binnen het premiumsegment is de huismerkprocessor niet de snelste, maar in de hogere middenklasse voelt die zich als een vis in het water. De Pixel 8a presteert veel beter dan concurrerende toestellen.

Nieuw in de Pixel 8a is de ARM-GPU Immortalis-G715s MC10. Voor de vorige generatie koos Google nog voor een Mali-GPU, maar nu trekt het de lijn van de Pixel 8 door naar de a-versie. Dit geeft de Pixel 8a nog wat extra grafische spierballen en doet de grenzen tussen beide toestellen verder vervagen.

De Pixel 8 is wel beter uitgerust om die grafische krachtpatserij langer en consistenter vol te houden. We zien de Pixel 8a snel pieken, maar dan moet hij even snel weer uitblazen.  

Net iets minder traag laden

De batterijduur is één van de enige specificaties waar de Pixel 8a tekenen van zwakte toont. De batterij van de Pixel 8a heeft nochtans een licht ruimere capaciteit tegenover de Pixel 7a (4.492 mAh vs 4.385 mAh). Belangrijker dan de capaciteit van de batterij is hoe zuinig de processor ermee omspringt.

Dit zat goed snor bij de Pixel 7a, maar bij de Pixel 8a lijkt het alsof het binnenwerk een tikkeltje té krachtig is geworden voor de batterij. Concurrerende toestellen, met lichtere hardware, scoren dan ook beduidend beter op onze batterijtests. Weet wel dat die op intensief gebruik gebaseerd zijn, bij ‘normaal’ gebruik hoeft een dag overbruggen geen probleem te zijn.

Het trage opladen was het grote mankement van de Pixel 7a. Er is sprake van een minieme verbetering, maar van 20 W worden we nog steeds niet enthousiast. Laat je niet door Google wijsmaken dat dit ook onder ‘snelladen’ valt. Naar vijftig procent bijladen duurt 36 minuten, voor tachtig procent moet je zeventig minuten geduld kunnen opbrengen. Motorola laat zien hoe het ook zou kunnen, maar daar kunnen Pixel-eigenaars voorlopig alleen van dromen.

Camera’s

Fotografie is al sinds de eerste generatie een sterk uithangbord van de Google Pixel-telefoons. De camera’s van de Pixel 7 waren eigenlijk té goed voor een middenklassesmartphone, dus hoe kan Google dit nog verbeteren? Het antwoord van Google: met nog meer AI. Je krijgt net als de Pixel 8 twee camera’s ter beschikking: een hoofdlens (50 MP, f/1.7) en een breedhoeklens (12 MP, f/2.2, 126°).

De hoofdcamera is het aspect waarin de Pixel 8a en Pixel 8 wellicht het meest van elkaar afwijken. Op papier is de volgorde verrassend genoeg omgedraaid, want de Pixel 8a krijgt de hoofdlens met de meeste pixels (64 MP vs 50 MP). Het aantal pixels vertelt hier niet het hele verhaal, want de Pixel 8 is op zijn beurt uitgerust met een grotere lichtsensor. Je merkt vooral ’s nachts het verschil.

De camera’s van de Pixel 8a stellen wederom niet teleur. Bij verschillende licht- en weer omstandigheden trekken zowel de hoofdlens als de breedhoeklens goed hun plan. Op gebied van zoom ben je enigszins beperkt zonder gespecialiseerde lens.

Als extraatje krijg je er nog tal van AI-functies bovenop om foto’s te bewerken. Stoor je je aan een bepaalde persoon of object? Met de Magic Eraser verwijder je die met een simpele druk op de knop: fotomanipulatie was nog nooit zo eenvoudig. Je zal wel wazigere ‘vlekken’ op je foto’s zien.  Dezelfde beeldbewerkingfuncties zien we ook terug bij de Pixel 8- en de Samsung Galaxy S24-toestellen.

Pure Android

Nog een voordeel van een Pixel-smartphone is dat je de pure Android-ervaring krijgt. Dit is Android zoals het door Google bedoeld is. Geen dubbele apps of andere tierlantijntjes. Een extra pluspunt is de uitgebreide ondersteuning: de Pixel 8a zal zeven jaar lang software- en beveiligingsupdates krijgen. Iedere ondersteunde Pixel-telefoon krijgt updates ook op hetzelfde moment toebedeeld. Een duim omhoog voor Google dat het je niet de volle pot laat betalen om een voorkeursbehandeling te krijgen.

Google probeert je natuurlijk ook te verleiden met allerlei AI-softwarefuncties, de ene wat nuttiger dan de andere. We haalden de bewerkingsfuncties al aan, maar je hebt ook onder andere lees-, schrijf-, vertaal- en zoekfuncties. Die zijn leuk om eens mee te spelen, maar enkel en alleen hiervoor moet je geen Pixel 8a gaan halen.

Conclusie: goed, maar overbodig?

De Pixel 8a heeft opnieuw alles in huis om een topper in het middenklassesegment te zijn. De camera’s en de processor zijn eigenlijk van vlaggenschipniveau, en in veel aspecten hoeft dit toestel niet onder te doen voor de Pixel 8. Google laat wederom zien dat het zijn Pixel a-lijn niet stiefmoederlijk behandelt.

Net daar zit de identiteitscrisis van de Pixel 8a. Het feit dat we zo vaak de vergelijking met de Pixel 8 hebben gemaakt, illustreert hoe dicht beide toestellen dit jaar bij elkaar liggen. Dat is een compliment voor de Pixel 8a, maar kan het toestel net zo goed de das om doen, want de prijs van de Pixel 8a schuift mee op richting het basismodel.

Je kan je de vraag stellen of er nog wel genoeg bestaansreden is voor beide toestellen, en of Google niet beter één betaalbaar instapmodel maakt en zich vervolgens helemaal uitleeft met de Pixel Pro.

De Google Pixel 8a is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, blauw en groen. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 128 GB opslag en kost 549 euro, inclusief btw.

.pro’s

  • Vlaggenschipspecificaties
  • Zeven jaar ondersteuning
  • Leuke AI-features

.contra’s

  • Dikke schermranden
  • Opladen blijft traag
  • Te weinig onderscheid met Pixel 8?

Android-updatebeleid: Google garandeert dat de Pixel 8a minstens zeven jaar security-updates ontvangt en zeven jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 14 mei 2024 met Android 14. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home