Brother MFC-J5340DW review: A3-printer voor de massa

Brother MFC-J5340DW

De succesformule van zijn voorganger wordt bijna letterlijk overgenomen, maar de Brother MFC-J5340DW struikelt deze keer over de hogere afdrukkosten.

Lees onze review van de Brother MFC-J5330DW die we vorig jaar publiceerden, tel als belangrijkste variatie duurdere inkt en printer, en deze review is klaar. Iets te kort door de bocht? Ja, omdat de inktprijzen door het dak gaan vandaag en een nieuwe vergelijking nodig is, maar voor de rest verandert er weinig.

De voorganger van de Brother MFC-J5340DW kreeg de titel ‘Keuze van de redactie’ mee. Helaas geldt dat niet voor het nieuwste model.

Inflatie?

Wie op zoek is naar een sexy printer, mag verder blijven zoeken. Succes trouwens met die zoektocht, want het aanbod dat er visueel mooi uitziet kan je op één hand tellen. De Brother MFC-J5340DW (208,34 euro excl. btw) bundelt een klein aanraakscherm met heel wat fysieke knoppen. Die verhogen het gebruiksgemak, maar scoren geen punten wat betreft schoonheid.

Het numeriek klavier verklapt overigens direct dat er een faxmodem in deze printer zit. De niche die dat vandaag nog wenst, kan op zijn twee oren slapen met dit model.

Brother MFC-J5340DW

Het prijskaartje is scherp voor een A3-printer, maar twee jaar geleden was dat scherper. Inflatie, hogere transportkosten, duurdere grondstoffen: elk zal ongetwijfeld een rol spelen, maar het resultaat is een verhoging van veertig euro vergeleken met zijn voorganger. De huidige prijs blijft wel competitief binnen het een A3-printersegment. Wie een koopje wil scoren en op zoek is naar zijn voorganger, moeten we teleurstellen. Online is het model inmiddels overal uitverkocht.

A3-printen, niet A3-scannen

Een A3-printer is vaak een pak groter dan een traditionele A4-printer. Door te kiezen voor en A4-scanoppervlakte, is deze printer iets kleiner dan je verwacht. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een forse jongen is die heel wat plaats inneemt: 53 x 40 x 30 cm. Wie ook A3 wil scannen maar niet veel meer wil betalen, kan terecht bij de Brother MFC-J6540DW (316,97 euro excl. btw). Beide zijn identiek in functionaliteit, enkel het formaat verschilt door het A3-scanvlak: 58 x 48 x 30 cm.

De Brother MFC-J5330DW heeft een papierlade met een capaciteit van 250 vellen. In combinatie met standaardinkt die 550 vellen zwart-wit en kleur kan printen is deze printer geschikt voor (thuis)kantoren met een maandelijks gemiddeld printverbruik van 100 tot 150 vellen.

Brother MFC-J5340DW inkt

Wie meer afdrukt, kan optioneel XL-inkt bestellen waarmee je 3.000 vellen zwart-wit kan printen en 1.500 vellen in kleur. Het maximum per maand dat we aanraden met XL-inkt ligt rond de 300 vellen. Wie meer wil printen, kiest beter voor een duurder exemplaar met grotere inktreserves (goedkoper printen) en ruimere papierlades.

Oud aanraakscherm

Het kleine aanraakscherm maakt als bij zijn voorganger opnieuw weinig indruk. We merken wel een verbeterde registratie van aanrakingen. In tegenstelling tot alle andere moderne aanraakschermen die een capacitieve aanraakscherm hebben, maakt Brother nog gebruik van een resistief exemplaar. Resultaat: het scherm ligt tussen twee lagen met een luchtlaag eronder die je vinger detecteert bij contact. Het oogt minder strak en het scherm ziet er daarom ook minder mooi uit.

Belangrijke tip: gebruik zachtjes je nagel, dan reageert het scherm beter. Zachte aanrakingen met de vinger werken niet of nauwelijks. Eens je het weet, werkt het prima op de Brother MFC-J5340DW. De schermtechnologie dateert van de tijd dat iedereen nog een stylus gebruikte op een aanraakscherm.

Mobiel printen

Je kan de printer automatisch laten installeren in Windows 10, Windows 11 of macOS. Brother levert zelf een ruimte softwaresuite met meer flexibiliteit om te scannen. Via de apps in de printer (wifi- of netwerkconnectiviteit is natuurlijk nodig) kan je ook direct naar onder ander Dropbox, Evernote, Box, OneNote, SharePoint, OneDrive en Google Drive scannen.

Printen via iOS of Android gaat bijzonder vlot, althans wanneer je weet welke app je moet downloaden. De nieuwste modellen maken niet langer gebruik van de traditionele Brother iPrint&Scan-app. Wie die traditiegetrouw installeert, wordt vriendelijk omgeleid naar de nieuwe Brother Mobile Connect-app. Die heeft een welgekomen redesign gekregen, maar de app oogt wat rommelig. In het installatieproces en binnen bepaalde menu’s krijg je knoppen te zien in het Engels met tussen haakjes het Nederlands erachter.

De reden van de nieuwe app is compatibiliteit met EcoPro, het printabonnement van Brother. Bij aankoop van de Brother MFC-J5340DW kan je twee maanden gratis proeven van het printabonnement, daarna kan je stoppen wanneer je wil.

Bliksemsnel presteren

In een reeks van diverse printopdrachten valt op dat de Brother MFC-J5340DW heel snel print. Hij is snel wakker uit slaapstand: het eerste papiervel rolt er al uit na zes seconden uit. Een printopdracht met tien vellen drukke zwartwittekst met standaardinstellingen duurt 55 seconden. Verhogen we dat aantal naar zeventien vellen met hier en daar enkele kleine kleurafdrukken, rondt hij net de kaap van één minuut.

Brother MFC-J5340DW display

Hiermee komt de printer dichtbij de theoretische maximumsnelheid van 25 pagina’s per minuut mono en tot zestien pagina’s per minuut kleur. Tijdens de printopdracht meten we een gemiddeld verbruik van 24 watt. In stand-by daalt dat naar 5,3 watt. Na enkele minuten gaat de printer in slaapstand en daalt het verbruik naar 0,7 watt. Hiermee is het een van de zuinigste printers die we ooit op onze testbank hebben ontvangen.

Een pagina kopiëren via de glasplaat duurt zeven seconden en is hiermee twee seconden sneller dan via de automatische feeder bovenaan. Omdat de printer ook A3 ondersteunt, kan je de klep om het papier tegen te houden uit de printer heel ver uitschuiven. Doe dat niet voor A4-prints, of je papier vliegt uit de printer. Schuif de klep met één klik naar buiten, dat is genoeg. Omdat de Brother MFC-J5340DW zo snel is, rolt het papier er aan hoge snelheid uit.

Printkosten

We zeiden het al in het begin van deze review, maar de printkosten liggen gevoelig hoger bij dit nieuwe model. Wie slim denkt te zijn en de oude inktcartridges wil kopen, moeten we teleurstellen. De Brother MFC-J5340DW maakt gebruik van andere cartridges die niet onderling compatibel zijn.

Qua printkost zit de printer in de middenmoot als we de kost per pagina bekijken. Goedkope instapmodellen (circa 80 – 150 euro excl. btw) komen vaak uit op prijzen (geen XL-inkt) van 4,5 eurocent per zwart-witvel en negen eurocent per kleurvel. Hier zitten we iets lager met 3,34 eurocent per zwart-witvel en 7,36 eurocent in kleur. Vergelijken we met het vorige model, dan valt de prijsstijging duidelijk op.

Zwart-witKleur
Prijs per pagina standaardinkt2,91 eurocent6,27 eurocent
Prijs per pagina XL-inkt1,01 eurocent4,05 eurocent
Brother MFC-J5330DW, het twee jaar oude model
Zwart-witKleur
Prijs per pagina standaardinkt3,36 eurocent7,36 eurocent
Prijs per pagina XL-inkt1,25 eurocent4,90 eurocent
Brotjer MFC-J5340DW, het huidige model

XL-inkt duwt de kostprijs per pagina bij de Brother MFC-J5340DW wel drastisch naar omlaag. We raden daarom aan om voor de XL-variant te kiezen voor zwart-witafdrukken. Bij kleur is het verschil minder groot, maar nog steeds significant. Wie professioneel toch regelmatig in kleur afdrukt, kiest ook daar beter voor XL-inkt.

Conclusie

De printkwaliteit is uitstekend voor zijn prijsklasse. Tot tekengrootte drie kunnen we de tekst lezen en vanaf tekengrootte zeven is alles scherp omlijnd. Een pagina voor- en achteraan afdrukken (duplex) duurt amper tien seconden en gebeurt heel accuraat en lijnrecht. Op vlak van fotokwaliteit boekt de Brother MFC-J5340DW wel een flinke stap voorwaarts vergeleken met zijn voorganger. Op fotopapier is het resultaat uitstekend, maar ook op gewoon papier voor bijvoorbeeld PowerPoint-hand-outs presteert de printer uitstekend.

Waar zijn voorganger, de Brother MFC-J5330DW, furore maakte met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, is dat nu minder het geval. Minder scherpe inktkosten en een hogere printerprijs zijn een smet op het blazoen, maar dat neemt niet weg dat deze A3-printer nog steeds uitstekend presteert binnen zijn prijssegment. Voor wie enkel A3-pagina’s print en niet inscant, is de Brother MFC-J5340DW (208,34 euro excl. btw) hoe dan ook een uitstekende optie.

.pro’s

  • Instapvriendelijke A3-printer
  • Snel klaar uit stand-by
  • Uitstekende fotokwaliteit

.contra’s

  • Duurdere printkosten
  • Rommelige nieuwe mobiele app

Standaardgarantie: Twee jaar collect & return ondersteuning in België en Luxemburg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home