Brother MFC-J5330DW review: A3-printer met scherp prijskaartje

Fors formaat

Brother MFC-J5330DW

Als prijsbewuste A3-printer is de Brother MFC-J5330DW een schot in de roos.

Een printer is zelden mooi, de Brother MFC-J5330DW zeker niet, maar dat neemt niet weg dat het een interessante instapprinter is die het A3-formaat ondersteunt. Je kan geen A3 scannen, maar A3 printen kan prima. Saai maar efficiënt: beide vatten deze printer prima samen.

De meeste printers die zichzelf ietwat mooi willen presenteren, stoppen alles in een touchscreen en werken heel minimalistisch. Brother doet net het tegenovergestelde: een touchscreen maar toch met genoeg knoppen er rond. Toegegeven, de fysieke knoppen verhogen het bedieningsgemak van de Brother MFC-J5330DW (165,29 euro excl. btw) gevoelig, maar het blijft lelijk.

Het numerieke klavier verraadt dat er in deze multifunctionele printer een fax zit. Tal van bedrijven zullen zich in het haar krabben waarom het er nog in zit, maar een kleine niche gebruikt de technologie af en toe nog voor bepaalde toepassingen. Het zit erin voor wie wil, de rest kan het laten voor wat het is.

A3-printen, niet A3-scannen

Gezien het scherpe prijskaartje zijn we behoorlijk onder de indruk van het feit dat de Brother MFC-J5330DW een A3-printer is. De scanplaat ondersteunt maar tot A4, dus A3-afdrukken kopiëren is niet aan de orde. Voor wie occasioneel A3-vellen moet printen en de A3-scanfunctionaliteit niet nodig heeft, is dit een koopje.

Een A3-printer is vaak een pak groter dan een traditionele A4-printer. Door te kiezen voor en A4-scanoppervlakte, is deze printer iets kleiner dan je verwacht. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een forse jongen is die heel wat plaats inneemt: 53 x 40 x 30 cm. Wie ook A3 wil scannen maar niet veel meer wil betalen, kan terecht bij de Brother MFC-J6530DW (238,80 euro excl. btw). Beide toestellen zijn identiek in functionaliteit, behalve dat die groter is van formaat door het A3-scanvlak.

Brother MFC-J5330DW

De Brother MFC-J5330DW heeft een papierlade van 250 vellen. In combinatie met standaardinkt die 550 vellen zwart-wit en kleur kan printen is deze printer geschikt voor (thuis)kantoren met een maandelijks gemiddeld printverbruik van 100 tot 150 vellen. Wie meer afdrukt, kan optioneel XL-inkt bestellen waarmee je 3.000 vellen zwart-wit kan printen en 1.500 vellen in kleur. Het maximum per maand dat we aanraden met XL-inkt ligt rond de 300 vellen. Wie meer wil printen, kiest beter voor een duurder exemplaar met grotere inktreserves (goedkoper printen) en ruimere papierlades.

Oud aanraakscherm

Het kleine aanraakscherm maakt weinig indruk. Het doet net genoeg, maar we snappen waarom Brother voor antieke knoppen kiest ernaast. Duurder modellen binnen de zakelijke inkjetreeks hebben een groter aanraakscherm, wat het gebruik intuïtiever maakt. Dat neemt niet weg dat de basistaken prima uitvoerbaar zijn. We kunnen met de knoppen ernaast handig kopiëren en terug naar het hoofdmenu keren of een afdruk stoppen. Wie meer wil, moet het kleine schermpje raadplegen.

Belangrijke tip: gebruik zachtjes je nagel, dan reageert het scherm beter.

Belangrijke tip: gebruik zachtjes je nagel, dan reageert het scherm beter. Brother maakt namelijk nog gebruik van primitieve resistieve schermtechnologie. Zachte aanrakingen met de vinger werken niet of nauwelijks. Eens je het weet, werkt het prima op de Brother MFC-J5330DW. De schermtechnologie dateert van de tijd dat iedereen nog een stylus gebruikte op een aanraakscherm.

Mobiel printen

Je kan de printer automatisch laten installeren in Windows 10 of macOS. Brother levert zelf een ruimte softwaresuite met meer flexibiliteit om te scannen. Via de apps in de printer (wifi- of netwerkconnectiviteit is natuurlijk nodig) kan je ook direct naar onder ander Dropbox, Evernote, OneNote en Google Drive scannen.

Printen via iOS of Android gaat bijzonder vlot. Nadat je de Brother-app hebt geïnstalleerd, zoekt de applicatie automatisch naar printers in het netwerk. Daarna kan je documenten, foto’s, webpagina’s, e-mails en cloudbestanden afdrukken. In de app kan je ook een aantal instellingen wijzigen zoals papierformaat, aantal kopieën, duplex, kleur en kwaliteit. Scans kan je rechtstreeks naar je telefoon doorsturen via de app. Tot slot kan je het inktvolume raadplegen in de app. Eenvoudig en duidelijk, meer moet zo’n printerapp niet zijn.

Bliksemsnel presteren

In een reeks van diverse printopdrachten valt op dat de Brother MFC-J5330DW heel snel print. Hij is snel wakker uit slaapstand: ontwaken duurt ongeveer vier seconden. Het eerste papiervel rolt er na zes seconden uit. Een printopdracht met 10 vellen zwartwittekst met standaardinstellingen duurt 36 seconden. Verhogen we dat aantal naar 17 vellen met hier en daar enkele kleine kleurafdrukken blijft hij net onder de minuut.

Brother MFC-J5330DW

Hiermee komt hij dichtbij de theoretische maximumsnelheid van 22 pagina’s per minuut mono en tot 20 pagina’s per minuut kleur. Wie de snelle modus inschakelt op de printer, kan dat maximum verhogen naar 35 pagina’s per minuut mono en tot 27 pagina’s per minuut kleur pagina’s. In onze testperiode hebben we voornamelijk de standaardmodus aan de tand gevoeld.

Tijdens de printopdracht meten we een gemiddeld verbruik van 18 watt. In stand-by daalt dat naar 4,8 watt. Na enkele minuten gaat de printer in slaapstand en daalt het verbruik naar 1,1 watt. Hiermee is het de zuinigste printer die we ooit op onze testbank hebben ontvangen.

Een pagina kopiëren via de glasplaat duurt elf seconden en is hiermee twee seconden sneller dan via de automatische feeder bovenaan. Omdat de printer ook A3 ondersteunt, kan je de klep om het papier tegen te houden uit de printer heel ver uitschuiven. Doe dat niet voor A4-prints, of je papier vliegt uit de printer. Schuif de klep met één klik naar buiten, dat is genoeg. Omdat de Brother MFC-J5330DW zo snel is, rolt het papier er aan hoge snelheid uit.

Printkosten

Qua printkost zit deze printer exact in de middenmoot als je de kost per pagina bekijken. Goedkope instapmodellen (circa 80 – 150 euro excl. btw) komen vaak uit op prijzen (geen XL-inkt) van 4,8 eurocent per zwart-witvel en 9 eurocent per kleurvel. Hier zitten we een pak beter met 2,9 eurocent per zwart-witvel en 6,3 eurocent in kleur.

Brother MFC-J5330DW

Wie meer dan 300 vellen per maand afdrukt, raden we aan om een categorie hoger te kijken. De aankoopprijs ligt hier veel hoger, maar de afdrukkost is veel lager. Een Brother MFC-6945DW (412,36 euro excl. btw) print aan 0,98 eurocent per zwart-witvel en 3,90 eurocent per kleurvel met standaardinkt. Door veel te printen haal je de hogere kostprijs er onmiddellijk uit.

Zwart-witKleur
Prijs per pagina standaardinkt2,91 eurocent6,27 eurocent
Prijs per pagina XL-inkt1,01 eurocent4,05 eurocent

XL-inkt duwt de kostprijs per pagina bij de Brother MFC-J5330DW wel drastisch naar omlaag. We raden daarom aan om voor de XL-variant te kiezen voor zwart-witafdrukken. Bij kleur is het verschil minder groot, maar nog steeds significant. Wie professioneel toch regelmatig in kleur afdrukt, kiest ook daar beter voor XL-inkt.

Conclusie

De printkwaliteit is uitstekend voor zijn prijsklasse. Tot tekengrootte drie kunnen we de tekst lezen en vanaf tekengrootte zeven is alles scherp omlijnd. Een pagina voor- en achteraan afdrukken (duplex) duurt 16 seconden en gebeurt heel accuraat en lijnrecht. Foto’s zien er wat korrelig uit, maar als illustratie in PowerPoint-hand-outs dienen ze prima. Fotopapier verbetert de fotokwaliteit een beetje, maar het is niet de sterkste troef van deze printer. Dan kan je beter je foto’s laten afdrukken online of in de winkel voor een superieur resultaat aan vaak niet zo’n hoge prijzen.

lees ook

Brother MFC-J5945DW review: A3-printer met A4-scanner

Brother heeft het warm water niet opnieuw uitgevonden met de Brother MFC-J5330DW (165,29 euro excl. btw). Als prijsbewuste A3-printer is het een schot in de roos, op voorwaarde dat je geen A3-vellen wil scannen of kopiëren.  Het is niet moeders mooiste, maar wie minder om design geeft en gewoon degelijk wil printen, scannen en kopiëren is hier aan het juiste adres.

.pro’s

  • Bliksemsnel
  • Scherp geprijsde XL-inkt
  • Prijsbewuste A3-printer
  • Energiebewust

.contra’s

  • Papierhouder
  • Klein aanraakscherm
  • Traditioneel design

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home