Elektriciteit wordt elk jaar duurder. Om meer inzicht in je energieverbruik te krijgen, heb je een energiemeter nodig. De Smappee Pro meet je verbruik, maar gaat nog een stap verder. Het herkent elektrische apparaten op kantoor, zonder nood aan een slimme stekker.
Het Belgische Smappee is een bijzondere innovatie op vlak van slimme energiemeting. Waar energiemeters meestal het totale verbruik meten aan de meterkast, kan de Smappee Pro (495 euro excl. BTW) elk elektrisch toestel in het netwerk herkennen en analyseren. Ieder apparaat heeft namelijk een specifieke ‘stroomhandtekening’ die herkend wordt door Smappee zonder nood aan een slimme stekker.
Vergelijk het met Shazam om muziek te herkennen. Een klein stukje is meestal genoeg voor de app om de artiest en het lied weer te geven. Hetzelfde geldt voor Smappee en elektriciteit. De innovatie klinkt indrukwekkend, maar waarom is de kans groot dat je hier nog zo weinig over hebt gehoord?
Flexibele aansluiting
De techniek van Smappee is uniek en vind je nergens anders terug. Je moet de Smappee Pro altijd door een erkend installateur laten plaatsen. Op onze redactie duurde de installatie 1,5 uur.
Ons stroomnet is 3-fasen, waardoor er drie klemmen nodig zijn om het (totale) stroomverbruik te meten. Er zijn nog eens drie klemmen nodig voor de zonnepanelen, die eveneens 3-fasen zijn aangesloten. De Smappee Pro heeft in totaal negen ingangen. Wie twee verschillende meterkasten of stroomcircuits wil meten, samen met zonnepanelen, kan de resterende drie aansluitingen gebruiken.
Initieel zijn we niet onder de indruk van de Smappee Pro gezien zijn prijskaartje. De Smappee-app (iOS, Android) toont het totale energieverbruik en de opgewekte energie van de zonnepanelen in realtime of over een gegeven periode. Wie wil, kan optionele slimme stekkers (98,34 euro excl. BTW) aankopen zodat je toestellen vanop afstand kan in- en uitschakelen via de app.
Automatische herkenning
De kracht van de Smappee Pro schuilt hem in de automatische herkenning van toestellen. Daarvoor heeft de module wel wat tijd nodig, want na een week hebben we amper een vijftal apparaten in de lijst staan. Eén van de eerste die opduikt is een pomp, onderdeel van de warmtepomp die de redactie warm houdt in de winter en koelt in de zomer.
Je kan met de app ook een toestel manueel toevoegen. Je moet het apparaat driemaal in- en uitschakelen wanneer de app dat zegt. Daarna zou het in de lijst moeten verschijnen als alles goed is verlopen.
Het leren van nieuwe toestellen aan Smappee werkt het best wanneer er zo weinig mogelijk toestellen zijn ingeschakeld. Zo kan de module heel duidelijk de ‘stroomhandtekening’ terugvinden in het netwerk. In kleine kantoren met een beperkt aantal elektrische circuits en verbruikers zal de detectie eenvoudiger verlopen dan in ‘vervuilde’ stroomnetwerken waar tal van apparaten ingeschakeld zijn.
In onze situatie draaien er continu twee waterpompen, geven de zonnepanelen stroom terug en zijn er een kleine 100 apparaten die doorheen het jaar sporadisch of regelmatig worden aangesloten. Het resultaat is een sterk vervuild netwerk voor Smappee om gegevens uit te lezen.
Lange testperiode
Na een jaar testen heeft de Smappee Pro 20 apparaten automatisch herkend, waarvan een vijftiental dubbel of driedubbel. Die dubbele of driedubbele apparaten maken de aparte meting van elk toestel waardeloos, omdat je geen totaalverbruik krijgt te zien. Bovendien heeft Smappee Pro het lastig bij apparaten met een variabel verbruik, zoals bijvoorbeeld een desktop-pc.
Ook het manueel aanleren van nieuwe apparaten lukt ons amper. Zelfs grootverbruikers zoals een oven, garagepoort of servers kunnen we niet aanleren. De enige oplossing daarvoor is een slim stopcontact dat je bij Smappee kan kopen om de energiemeting op één stekker te meten. Die extra optie is handig, maar we hadden op iets meer succes gehoopt qua automatische detectie van elektrische apparaten.
Wanneer bepaalde apparaten toch correct worden weergegeven, voelt het apparaat aan als een klein mirakel. Zonder slim stopcontact kan je het verbruik zien per dag, per jaar en hoeveel keer het apparaat al werd ingeschakeld. Het voelt aan als de toekomst, maar eentje die nog niet heel goed werkt in elke elektrische situatie.
IFTTT
De Smappee Pro is gericht op kmo’s om hun energieverbruik beter in kaart te brengen en om sluimerverbruik te beperken. De app toont heel duidelijk wat je verbruik is over een gegeven periode, inclusief het sluimerverbruik dat permanent is ingeschakeld. Aan jou om te kiezen wat je allemaal kan en wil uitschakelen voor een lager verbruik.
In combinatie met een aantal slimme stopcontacten op belangrijke plaatsen, kan je als zaakvoerder heel eenvoudig elektrische circuits afsluiten wanneer het kantoor dicht is. Het enige wat je niet mag afsluiten, is de router waarmee de Smappee Pro verbinding maakt. Anders vervalt de bediening van de Smappee Pro met de app.
Uiteindelijk laat de automatische herkenning van apparaten te wensen over. Om enkel een totale energiemeting te krijgen, is het prijskaartje veel te hoog. Smappee biedt met Smart Logic geautomatiseerde schema’s en commando’s, maar die zijn vooral interessant wanneer je flink investeert in slimme stopcontacten. De integratie met IFTTT is meegenomen om geautomatiseerde ‘recepten’ te maken met andere IFTTT-compatibele apparaten.
We zijn fan van het Smappee-concept, maar het product is niet in elke omgeving maximaal inzetbaar. Er is geen enkele garantie dat je apparaten in het netwerk automatisch worden herkend of dat je ze manueel kan aanleren. Het Smappee-netwerk wordt elke dag slimmer omdat het steeds meer apparaten leert kennen in alle installaties wereldwijd. Je kan de gok wagen, maar wij vinden het voorlopig nog te vroeg om te investeren in de Smappee Pro.
Specificaties:
- Afmetingen: 180 x 130 x 35 mm
- Gewicht: 300 g
- Gebruikstemperatuur: -10 – +50 °C
- Opslagtemperatuur: -20 – +70 °C
- Relatieve vochtigheid: 80 % bij 0 – +40 °C
- Gebruikshoogte: 0 – 2.000 m
- EMC: EN 55022 (Klasse B)
- Veiligheid: conform met UL/IEC/EN 61010-1 Ed3 2010, CAT II
- Voeding: 90 – 264 VAC / 50..60 Hz
- Ingangen: Ph1,Ph2,Ph3,N
- Ingangen voor spanningsmeting: Ph1,Ph2,Ph3,N
- Topologie: 3-fasig met 3 of 4 draden, enkelfasig, fasesplitsing
- Bereik: 50..270 Vrms Ph-N / 87..550 Vrms Ph-Ph
- Frequentie: 45..65 Hz
- Stroomverbruik: Max. 5 W
- Ethernet en Wi-Fi 802.11 b/g/n
.pro’s
- Uitstekende app
- Beloftevolle technologie
- Flexibele aansluitmogelijkheden
.contra’s
- Slechte automatische detectie
- Manueel leren werkt zelden
- Prijs