De OnePlus Buds Z2 zijn niet de beste draadloze ANC-oortjes op de markt. Daarvoor moet je een stuk meer betalen. Met het bescheiden prijskaartje in het achterhoofd is het niet moeilijk om de bescheiden tekortkomingen aan de kant te schuiven en te genieten van wat al bij al een topproduct is.
Deze oortjes zijn in niets de beste van hun soort, maar presteren over de ganse lijn heel goed aan een indrukwekkend prijspunt.
OnePlus staat vooral bekend om zijn telefoons met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het bedrijf maakt ook al een tijdje draadloze oortjes, met wisselend succes. De eerste iteraties van de dingen leken zo hard op iPhone-oortjes, dat de Amerikaanse douane zelfs een zending OnePlus Buds in beslag nam als namaak.
Troef van de oortjes was steeds de scherpe prijs en dat is bij de OnePlus Buds Z2 niet anders. Voor 99 euro krijg je draadloze in-ear-oortjes met actieve geluidsonderdrukking. Je kan de oortjes zien als een budgetversie van de OnePlus Buds Pro (149 euro), aangezien ze dezelfde audiodrivers bevatten.
Bouwkwaliteit
Om de Buds Z2 aan dit prijspunt aan de man te brengen, moest OnePlus echter concessies maken. Dat valt het hardst op wanneer je het glanzende plastic doosje vastneemt waar de dingen inzitten. Ondanks het fantastische compacte formaat, voelt dat wel erg goedkoop aan.
Dat geldt niet voor de oortjes zelf. Hoewel die ook uit plastic vervaardigd zijn en niet al te veel wegen, maken we ons geen zorgen over de kwaliteit. Twee ongeplande valtests tonen dat je ze perfect op de grond kan laten vallen zonder dat er iets stuk gaat. Die valtests waren ingegeven door onhandigheid, aangezien de OnePlus Buds Z2 wel degelijk goed in de oren passen. OnePlus levert drie pasvormen mee voor het in-ear-component.
Verbinden met een Androidtelefoon gaat bijzonder eenvoudig. De Buds Z2 ondersteunen Fast Pair. Zodra je het doosje voor de eerste keer opent, krijg je vanzelf een melding op de telefoon om te verbinden. Dat werkt erg goed. In onze uitgebreide testperiode bleek de verbinding bovendien stabiel en moesten we de oortjes geen enkele keer opnieuw pairen.
Geluidskwaliteit
OnePlus kiest voor een ‘populistische’ afstelling van de geluidskwaliteit. Wie plant om de nieuwste EDM-hits door de oortjes te stuwen, hoeft niets te vrezen. Dat genre verwacht een zwaardere nadruk op bas. Voor andere genres missen we neutraliteit in het middensegment. Gitaar- en stemwerk kunnen daar wat nuance verliezen. De hogere frequenties komen opnieuw sterk door.
Dergelijke geluidskwaliteit is niet uniek voor budget-hoofdtelefoons, en de impact is evenmin dramatisch. De OnePlus Buds Pro doen het met dezelfde drivers iets beter. Begrijp ons niet verkeerd: voor de audiofiel kan de geluidskwaliteit wel degelijk een probleem zijn, maar de gemiddelde luisteraar zal zich zeker niet bekocht voelen.
Equaliser, maar niet voor iedereen
Heb je een smartphone van OnePlus of Oppo, dan krijg je via de instellingen toegang tot Dolby Atmos. Van daaruit kan je met een equaliser spelen die verschillende profielen bevat. Je kan ook zelf aan de slag gaan met de schuivers. Dat is nodig om de beste uitkomst te krijgen, aangezien de beschikbare profielen in twee smaakjes bestaan: veel te veel bas, of geen bas.
Helaas kan je niet met de equaliser spelen wanneer je een ander toestel verbindt. Voor niet-OnePlus (of Oppo)-telefoons kan je de HeyMelody-app gebruiken om enkele beperkte instellingen zoals het niveau van de ruisonderdrukking aan te passen, maar meer niet.
Ruisonderdrukking
De geluidsonderdrukking is evenmin subliem, maar wel uitstekend voor het geld. Zeker voor constante geluiden presteren de OnePlus Buds Z2 naar behoren. Het geraas van de trein verdwijnt zoals verwacht netjes naar de achtergrond wanneer we de geluidsonderdrukking activeren.
Let wel: de Buds maken het lawaai veel stiller, maar echt verdwijnen doet het nooit. Voor een dergelijk resultaat klop je beter aan bij een duurder alternatief zoals de Sony WF-1000XM4. Tijdens het pendelen vonden we de onderdrukkingskwaliteit van de Buds Z2 echter ruim voldoende om tot rust te komen.
Bedienen door te porren
Je kan de OnePlus Buds Z2 beperkt bedienen door ze kort aan te raken. Door even te tikken pauzeer je een nummer of speel je weer verder. Tik twee keer om naar het volgende nummer te gaan en drie keer om het vorige te selecteren. Krijg je een oproep, dan kan je door te dubbeltikken ook opnemen of inleggen. Je kan de functies beperkt aanpassen via de instellingen.
Houd je vinger tot slot wat langer tegen de oortjes om de transparantie-modus te activeren. Daarmee stopt de noise cancelling en activeer je de transparantiemodus, waarin geluid met de hulp van de microfoons helder door de oortjes komt. Dat is handig wanneer je snel even een conversatie wil voeren zonder de in-ear-oortjes te verwijderen. Geluid in de transparantiemodus klinkt natuurlijk genoeg om zonder nadenken korte gesprekken te voeren: erg handig aan bijvoorbeeld de kassa van de supermarkt, wanneer de conducteur je kaartje komt controleren of je een gin-tonic wil bestellen bij de stewardess.
Gerust zonder stopcontact
De oortjes gaan ongeveer vijf uur mee op één lading met geluidsonderdrukking aan. Schakel je de functie uit, dan houden ze het zeven uur uit. Het bewaardoosje voor de oortjes heeft een batterijcapaciteit die goed is voor ongeveer vijf laadbeurten van de oortjes. Al naargelang je luistergedrag kan je dus rond de 30 tot 38 uur gebruik maken van de OnePlus Buds Z2 zonder nood aan een stopcontact.
Het doosje is bovendien snel bijgeladen. Enkele minuten laden volstaat in geval van nood al voor genoeg autonomie om de eerstvolgende pendeltocht te overleven. Wij kwamen tijdens de testperiode nooit in de problemen.
Bellen en vergaderen
Tijdens telefoongesprekken is de kwaliteit van de oortjes heel acceptabel. In een rustige omgeving valt er bijna niets op aan te merken. Een diepe mannenstem kan soms met iets te veel bas doorkomen waardoor ze een beetje doffer klinkt dan in het echt, maar dat is niet dramatisch.
We testten de oortjes ook aan een druk kruispunt buiten in de wind. Ook dan kan de gesprekskwaliteit er doorgaans mee door, al merk je dat de oortjes hard moeten werken om het achtergrondgeluid weg te filteren. Dat doen ze best succesvol, al gaan ze heel af en toe iets te ver waardoor je als spreker iets minder goed verstaanbaar bent. Let wel: dat probleem doet zich voor wanneer er veel kabaal rondom is, en verstaanbaarheid sowieso niet vanzelfsprekend is.
lees ook
Logitech Zone Wired Earbuds review: rustige werkdagen doorkomen met kwaliteit op maat
We testten de OnePlus Buds Z2 verder nog in enkele Teams-vergaderingen. Daar valt de goede geluidskwaliteit op. Het stemgeluid klinkt misschien iets scheller vergeleken met een duurder alternatief, maar verder kunnen we er weinig op aanmerken. Met de Buds ben je erg goed verstaanbaar, bijna alsof de microfoon aan je mond zit. We vergeleken met de Logitech Zone Wired Earbuds en hoorden in een rustige vergadersetting (dus zonder al te veel rumoer rondom) nauwelijks een relevant verschil.
De oortjes zijn visueel erg subtiel. Dat is een voordeel bij videovergaderingen, aangezien de tegenpartij niet afgeleid wordt door een grote hoofdtelefoon of andere meer opvallende toestellen op, rond of in de oren.
Geen dual connect, wel snel wisselen
We missen wel dual connect-functionaliteit. Je kan maar één toestel tegelijkertijd verbinden met de Buds. Wil je een telefoon en een laptop gelijktijdig connecteren, dan heb je de OnePlus Buds Pro nodig. OnePlus probeert dat euvel te verhelpen met een compromis: druk drie seconden lang op de oortjes om de connectie met het huidige apparaat te verbreken en te verbinden met het vorige. In de praktijk wissel je zo snel tussen laptop en smartphone.
lees ook
OnePlus Nord CE 5G review: alle overtollig vet eraf getraind
Dat is een goede tussenoplossing die in de meeste scenario’s volstaat. Het grootste probleem doet zich voor wanneer je bijvoorbeeld via de laptop naar muziek luistert maar op je smartphone een oproep krijgt. Je toestel zal niet rinkelen door de oortjes (want die zijn nog niet verbonden) zodat je het gesprek misschien mist. Zie of voel je de telefoon wel, dan heb je nog enkele seconden nodig om te wisselen voor je kan praten. Dat gaat, maar er zijn betere oplossingen op de markt.
Tot slot verdient de IP55-rating nog vermelding. Een regenbui of enkele zweetdruppels zijn geen probleem voor de buds. Je kan ze blijven gebruiken in de regen of tijdens het sporten, zonder problemen.
Topproduct voor zijn geld
Al bij al zijn we onder de indruk van de OnePlus Buds Z2. Het geluid legt voor muziek iets te veel de nadruk op hoge en lage tonen en de geluidsonderdrukking kan beter, maar dat valt vooral op wanneer we met veel duurdere alternatieven vergelijken. Op zichzelf bieden de Buds een degelijke geluidskwaliteit en actieve noise cancelling die een duidelijke meerwaarde biedt. Bellen en vergaderen gaat goed, zelfs in uitdagende geluidsomstandigheden. Dual connect is een gemis voor professioneel gebruik, maar de snelle wisselfunctie is een acceptabel compromis. Voor 99 euro incl. btw durven we de OnePlus Buds Z2 zonder schroom aan iedereen aanraden.
.pro’s
- Comfortabel
- Compact doosje
- Degelijke geluidsonderdrukking voor de prijs
- Snel wisselen tussen verbonden toestellen
- Goede gesprekskwaliteit
- Algemene prijs-kwaliteitsverhouding
.contra’s
- Equaliser niet voor iedereen toegankelijk
- Bouwkwaliteit doosje
- Goed in alles, maar nergens uitblinker