Epos Expand Vision 3T review: Scherpe prijs voor Teams zonder pc

Epos Expand Vision 3T met speaker

De Epos Expand Vision 3T is een aantrekkelijke Teams Rooms-oplossing waarmee je ieder scherm omtovert tot een videovergaderhub. Op papier moeten software en een camera met hoge resolutie alles en iedereen mooi in beeld houden, maar in de praktijk hebben we enkele bedenkingen.

Epos (ontstaan uit een samenwerking tussen Sennheiser en de Demant Group uit Denemarken) zet met de Expand Vision 3T een compacte Teams Rooms-oplossing in de markt. De set tovert ieder scherm om tot het centrum van de videovergaderzaal, zonder dat je daarbij een computer of laptop nodig hebt. Het toestel belooft een snelle installatie met eenvoudig gebruik en gooit daarbij hoge ogen. Toch heeft het toestel tijdens onze tests ook enkele kuren.

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties. De Epos Expand Vision 3T is uitgerust met een 4K-camera met Sony-sensor die tot vier keer digitaal zoomen ondersteunt. De groothoeklens ziet 112° voor zich. Tot acht deelnemers kunnen tot op maximaal tien meter van de camera plaatsnemen. Het toestel zelf voelt kwalitatief dankzij het relatief hoge gewicht. Een simpel mechanisme aan de onderzijde van de balk laat je toe om de Expand Vision 3T stevig bovenop een tv of scherm neer te poten zonder gedoe met schroefjes of vijzen. Je kan de camera ook onder de tv plaatsen of aan een muur vastmaken met het meegeleverde materiaal.

Epos Expand Vision 3T

De Expand Vision 3T bevat microfoons en stuurt geluid naar de tv. De set komt nog met een Expand SP 30T: een mooi afgewerkte ronde speaker die je bijvoorbeeld in het midden van een vergadertafel kan plaatsen voor beter geluid en standaard in de doos zit inbegrepen. Een USB C-verlengkabel is meegeleverd en zal volstaan voor kleinere vergaderruimtes.

Kinderspel

De installatie van de Epos Expand Vision 3T is een peulenschil. Plaats het toestel waar je wil, sluit de stroom en een scherm aan (via een niet meegeleverde HDMI-kabel) en neem de afstandsbediening erbij. Je kan de video conferencing bar nu via ethernet of wifi verbinden, al naargelang je voorkeur. We hebben wel één bedenking bij de hele procedure: om aan de netwerkinstellingen te prutsen moet je het vooraf ingestelde administratorwachtwoord ingeven: 0000. Dat vinden we niet zo’n veilige oplossing. Het is interessanter om een administrator tijdens de setup aan te manen meteen zelf een pincode in te stellen, aangezien de kans nu groot is dat 0000 tot het einde der dagen het wachtwoord zal vormen voor menig Epos Expand Vision 3T.

Eens aangesloten, voeg je een account toe. In een bedrijfssetting kies je daarvoor best voor een Teams Rooms-account. Daarvoor heb je een aparte licentie nodig die Microsoft je graag overhandigt voor 500 euro per jaar exclusief btw. Met een Teams Rooms-account kunnen werknemers de Epos Expand Vision 3T vanuit hun Office-omgeving uitnodigen voor vergaderingen en zo meteen de vergaderzaak boeken. Microsoft werkte hier een vernuftig systeem uit dat vrijwel geen extra kennis van de gebruikers vergt. De integratie met Teams zorgt er bovendien voor dat administrators het toestel kunnen beheren via het Microsoft Teams Admin Center.

lees ook

Epos Adapt 660 review: niche-headset met potentieel

Teams Rooms is echter niet verplicht. Je kan ook perfect met een alledaags account inloggen op het toestel. Hoe dan ook krijg je na het aanmelden een eenvoudig hoofdscherm te zien. Daar ontdek je welke meetings op het programma staan of kan je een vergadering starten. Met de afstandsbediening zoek je snel naar mensen in je company directory, al is het eenvoudiger om vergaderingen vooraf op je pc in te plannen.

De vergadering starten gebeurt met een druk op de knop. De beeldkwaliteit via de 4K-camera is uitstekend met vooral het dynamisch bereik dat in het oog springt. Zoals je mag verwachten, is de oplossing ver superieur vergeleken met een traditionele webcam.

“Slimme” functies

Epos stelt dat de Expand Vision 3T zijn 4K-camera en breedbeeld gebruikt om deelnemers optimaal in beeld te brengen. Het toestel kan op die manier automatisch inzoomen wanneer niet de hele vergaderruimte vol zit, zodat ook één of twee mensen voldoende zichtbaar zijn voor de tegenpartij. Dat systeem is niet nieuw, waardoor we een beetje teleurgesteld zijn in de capaciteiten van de Expand Vision. Meestal werkt alles goed, maar af en toe verslikt de camera zich en stelt het ding zich om onverklaarbare redenen bij waardoor eendeelnemer uit beeld valt.

De automatische kadrering reageert sowieso redelijk traag. Dat is voor een stuk goed: we worden zenuwachting van overdreven enthousiaste oplossingen die het zoomgehalte aanpassen telkens wanneer iemand zich wat verschuift op zijn stoel. Langs de andere kant kan de oplossing van Epos niet altijd snel genoeg volgen wanneer we bijvoorbeeld door de kamer wandelen. We beseffen dat de meeste mensen braaf zullen neerzitten en het probleem beperkt zal blijven, maar het valt op.

Bediening en geluid

De afstandsbediening is eenvoudig en accuraat. Je hoeft niet te mikken naar het toestel, zodat je het subtiel kan bedienen. We missen een optie om de kadrering van het toestel manueel aan te passen, wat relevant kan zijn wanneer je bijvoorbeeld de aandacht op een object in de kamer wil vestigen. We begrijpen wel dat Epos hier een afweging maakt: hoe minder je aan de instellingen kan prutsen, hoe kleiner de kans dat een technologisch uitgedaagde werkkracht iets mispeutert.

Epos Expand 30T speaker

Over de geluidskwaliteit hebben we weinig klachten. Het Expand SP 30T-accessoire brengt de stemmen van deelnemers duidelijk over. Het maakt daarbij nauwelijks uit of je op 30 centimeter dan wel op drie meter van het toestel zit. De noise cancelling kan wel iets beter, aangezientypen op een toetsenbord nog luid doorkomt. In een bescheiden vergaderzaal waar je rond de speaker zit en notities neemt, is dat een beetje jammer.

We moeten nog vermelden dat twee van onze test calls abrupt bleven hangen. Geluid bleef telkens doorlopen, maar het beeld liep vast. Teams is als communicatie-oplossing niet vrij van kuren, dus we kunnen niet vaststellen of het probleem bij de hardware of Microsoft zelf lag. In dezelfde periode ervaarden we geen problemen met klassieke Teams-calls via onzelaptop.

Prijs-kwaliteit

Met een adviesprijs van 1.156 euro excl. btw. (inclusief de extra speaker) is de Epos Expand Vision 3T een erg betaalbare Teams Rooms-oplossing. Je haalt hier een kwalitatieve en vooral bruikbare standalone-oplossing in huis. We kunnen niet zeggen dat de Epos Expand Vision 3T-perfect is. Zeker de matige kadrering kan beter. We vergeleken Epos met de Logitech Rally Bar Me, die niet standalone werkt maar veel beter zijn deelnemers in beeld brengt. Let wel: het is niet omdat Epos hier ruimte voor verbetering vindt, dat het toestel slecht presteert.

Ondanks de bedenkingen raden we de Epos Expand Vision 3T daarom wel aan voor organisaties die met Teams Rooms aan de slag willen gaan en een vergaderruimte willen uitrusten met videoconferencing. De eenvoud zorgt ervoor dat werkelijk iedereen die in staat is een videomeeting te plannen via Teams of Outlook zonder problemen aan de slag kan met het toestel. Die lage instapdrempel is essentieel voor organisaties die breed willen inzetten op videocalls. Zijn er krachtigere alternatieven? Zeker en vast, maar daarvoor betaal je al snel het driedubbele. Prijs-kwaliteit zijn we dan ook fan.


Update 06/10: Er zit wel standaard een HDMI-kabel in de doos, in tegenstelling tot ons testtoestel. In onze review staat ook dat een Teams Room-abonnement iets meer dan 500 euro exclusief btw per jaar (42,20 euro per maand) kost. Voor die prijs krijg je het Premium-abonnement. Er is echter al een basisabonnement voor Teams Rooms beschikbaar vanaf 150 euro exclusief btw per jaar (12,60 euro per maand).

.pro’s

  • Eenvoudige installatie
  • Beeldkwaliteit met hoog dynamisch bereik
  • Heel gebruiksvriendelijk
  • Beheer via Admin Center
  • Scherpe prijs voor standalone-oplossing

.contra’s

  • Trage kadrering slaat bal soms mis
  • Beperkte noise cancelling van typgeluiden
  • Geen manuele controle over camera

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home