Nuki Smart Lock 2.0 review: slim slot voor elk kantoor

nuki smart lock

Een kantoor met meerdere werknemers heeft dikwijls heel wat sleutels in omloop om ervoor te zorgen dat niemand ’s morgens moet wachten aan de deur. Sleutels bijmaken kost geld en je kan ze eenvoudig verliezen. Kan een slim slot van Nuki hier verandering in brengen? Een test van zes maanden brengt het verdict.

Het idee om de Nuki Smart Lock 2.0 te testen kwam er uit noodzaak op de Techzine-redactie. Omdat het aantal werknemers groeide, waren er steeds meer sleutels voor het kantoor nodig om iedereen binnen te laten. Wanneer je een speciaal slot hebt geïnstalleerd, kosten zo’n sleutels een arm en een been om bij te maken.

Een slim slot zou in theorie alle problemen moeten oplossen: niemand heeft nog een sleutel nodig, enkel zijn smartphone. Wie dat niet vertrouwt, kan bij Nuki een codeklavier of sleutelhanger bestellen om zo het slot te bedienen.

Eenvoudige installatie

Voordat we met de Nuki aan de slag konden, moesten we eerst ons huiswerk doen. In de doos zitten twee verschillende adapterstukken om ervoor te zorgen dat de Nuki op jouw slot past. We hebben verschillende sloten getest, overal werkte de Nuki Smart Lock 2.0 vlekkeloos.

 

nuki smart lock

 

Tweede belangrijke vereiste is dat je een veiligheidscilinder hebt waar je aan beide kanten een sleutel in kan steken. Wie dat niet heeft, mag het slimme slot niet installeren als dat ook de enige deur is die toegang geeft tot het kantoor. Stel in het allerergste geval dat het slimme slot defect is of je meerdere meldingen hebt genegeerd en de batterij leeg is. Dan moet je aan jouw kant een sleutel kunnen gebruiken om de deur toch te openen.

Zo’n cilinder zelf vervangen is gelukkig niet heel moeilijk: open je deur en maak de vijs los ter hoogte van de cilinder. Daarna kan je hem gewoon verwijderen en bij de slotenmaker een nieuwe halen waarmee je met twee sleutels kan draaien. Heb jij aan de binnenkant van de deur op kantoor een draaiknop in plaats van een sleutelgat? Nuki levert een gratis adapterstuk mee om het slimme slot te laten passen.

 

De cilinder zelf vervangen is gelukkig niet heel moeilijk: open je deur en maak de vijs los ter hoogte van de cilinder.

 

De installatie van de Nuki Smart Lock 2.0 is eenvoudig dankzij een handig stappenplan in de app. Ons slim slot hing na twee minuten aan de deur, klaar voor de verdere installatie.

Randapparatuur

De Nuki Smart Lock 2.0 kost 229 euro incl. btw, maar je bent eigenlijk niets zonder de Nuki Bridge (99 euro incl. btw) die je slim slot op het internet beschikbaar maakt. Zonder kan je enkel je slimme slot bedienen binnen bluetoothbereik. Bluetooth is genoeg om lokaal je slot te bedienen, maar in de praktijk wil je soms tussendoor ook zien of de deur vergrendeld is. Naar onze mening een veel te dure optie die de helft goedkoper zou moeten zijn. Wie beide in een bundel koopt, doet 29 euro voordeel.

Na een minuut heeft de app de instellingen doorlopen en is je slimme slot actief. Versie 2.0 van het slimme slot heeft ook een klein magneetje in de doos om te weten of de deur open of toe is. De functie is nog in bèta en dat hebben we gemerkt. We hebben de installatie ervan vijf keer moeten proberen voordat het lukte. Voordeel: eens je erdoor komt, werkt het wel altijd.

 

nuki smart lock nuki smart lock

 

Om niet de complete controle over het slot op te geven, hebben we voor elke werknemer een Nuki Fob (39 euro incl. btw) gekoppeld, die via bluetooth werkt. Zo kunnen ze met een druk op de knop het slot bedienen. Als back-up, mocht iemand zijn sleutelhanger vergeten, is er de Nuki Keypad (79 euro incl. btw), een codeklavier waarmee je eveneens binnen kan. Die laatste maakt ook verbinding via bluetooth om een signaal te verzenden.

Wie dat wil, kan Nuki ook verbinden met tal van diensten zoals Google Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKit, Ring en IFTTT.

In werkelijkheid

Het handige met de sleutelhangers is dat je direct kan zien wie wanneer het slot heeft bediend. Zo kan je de schoonmaakdienst probleemloos een sleutelhanger meegeven, net als tijdelijke stagiairs. Het codeklavier werkt op dezelfde manier, waarbij je aan elk persoon een unieke code kan koppelen waarmee ze binnen kunnen.

 

Een Nuki-sleutelhanger kan je probleemloos geven aan de schoonmaakdienst of een stagiair.

 

De sleutelhanger werkt uitstekend en opent of sluit na twee seconden het slimme slot. Het codeklavier raden we dan weer minder aan. Je moet een code van zes cijfers kiezen en bovenaan kan je per ingedrukt cijfer in ledjes zien of de toets werd geregistreerd. Dat werkt uitstekend wanneer het donker is, maar overdag zie je ze amper. Bovendien geven de toetsen amper feedback en hoor je geen toon wanneer je iets hebt ingedrukt. Resultaat: regelmatig frustraties omdat je een cijfer te veel of te weinig hebt ingegeven.

Bovendien merken we dat ongeveer de helft van de tijd het codeklavier gewoon niet werkt, ondanks dat de witte leds bovenaan laten weten dat de correcte code werd ingegeven en het bluetoothsignaal activeert. Voor een optie die 79 euro kost, verwachten we meer.

Smartphone-app

Wie de Nuki Smart Lock 2.0 in combinatie met de smartphone-app gebruikt, krijgt heel wat voordelen. Zo kan je in de app handig het slot met één swipe vergrendelen of ontgrendelen. De Auto Unlock-functie is nog de meest handige functie. Hiermee ontgrendelt je deur automatisch wanneer je binnen  een straal van 100 meter aanwezig bent.

 

nuki smart lock

 

In theorie is die laatste de meest handige functie van allemaal, onder voorbehoud dat ze werkt. Na een half jaar testen merken we dat het bluetoothbereik van het slot te beperkt is. Van zodra je binnen de geofencing-zone zit, wacht het slot op je telefoon om binnen het bereik onmiddellijk te openen. Het duurt regelmatig nog vijf seconden voor het slot werkt, iets wat je niet wil wanneer je voor de deur staat. Er zit een experimentele functie in de app waarmee je via de Nuki Bridge het slot ontgrendelt in plaats van te wachten op het bluetoothsignaal. Die functie werkt wel perfect.

Mogelijk heeft het te maken met ons moderne gebouw, dat een kooi van Faraday vormt, waardoor het bluetoothsignaal naar buiten te beperkt is. In een ‘ouder’ kantoor hebben we het slot niet kunnen testen.

 

nuki smart lock

 

De deur vergrendelen kan handig door twee keer de knop op het slimme slot kort achter elkaar in te drukken. Van zodra je de deur sluit, vergrendelt het slot automatisch. Er bestaat ook een functie in de app die het slot automatisch vergrendelt van zodra je buiten de geolocatie bent met je smartphone, maar wij houden liever directe controle bij het buitengaan en het vraagt minimale moeite.

Een leuke extra functie is de mogelijkheid om de deur ook ineens te openen. Het slimme slot draait dan de sleutels iets verder, waardoor je gewoon maar tegen de deur moet duwen om ze te openen. Handig wanneer je je handen vol hebt, onder voorbehoud dat je daaraan denkt en het in de app activeert.

Conclusie

In de app kan je verder (tijdelijk) mensen uitnodigen om je slim slot te bedienen. Je kan een start- en einddatum kiezen, specifieke weekdagen en uren. Het gedetailleerde logboek toont dan weer handig wie telkens het slim slot heeft bediend, wanneer en op welke manier.

Hou er wel rekening mee dat de Nuki Smart Lock 2.0 op batterijen werkt. Volgens Nuki zouden de meegeleverde batterijen ongeveer zes maanden moeten meegaan, rekening houdend met acht tot tien sluitingen per dag.

 

nuki smart lock

 

Tijdens onze test kwam in een Nederlands onderzoek aan het licht dat het slimme slot goed presteert op vlak van veiligheid, met één probleem: de bluetoothkoppeling. Omdat Nuki omwille van installatiegemak van randapparatuur bewust de vergrendeling uitschakelt, kan iedereen door de knop vijf seconden in te drukken het slimme slot koppelen met zijn of haar smartphone. Die optie kan je uitschakelen, maar in een reactie zegt Nuki dat dit niet nodig is omdat er tot nu toe nog nooit een klacht werd ingediend wegens misbruik van deze functie. Het laat echter wel de keuze volledig zelf aan de gebruiker wat hij of zij doet.

 

Na een half jaar zijn we behoorlijk gehecht geraakt aan het slimme slot.

 

In een kantooromgeving kunnen behalve werknemers ook andere mensen rondlopen, die eenvoudig tussendoor die koppeling zouden kunnen maken. Wat ons betreft schakel je de optie ‘Bluetooth Pairing’ best uit tot je nieuwe Nuki-apparatuur wil koppelen. Standaard staat de optie altijd ingeschakeld omdat het slot steeds beschikbaar is om nieuwe hardware te koppelen.

Na een half jaar moeten we toegeven dat we behoorlijk gehecht zijn aan de Nuki Smart Lock 2.0. De totale installatie is niet bepaald goedkoop, maar sleutels bij laten maken evenmin en dankzij deze slimme oplossing behoud je meer controle over de toegang tot het kantoor. Enkel de Nuki Keypad mag je wat ons betreft links laten liggen. Pas een aantal opties aan zoals hier besproken in de review, en je geniet voortaan elke dag van een slim slot zonder zorgen.

.pro’s

.contra’s

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home