HP Thunderbolt dock 120W G2 review: alles via USB-C

HP Thunderbolt 3 dock

USB-C wordt al langer geroemd om zijn flexibiliteit, maar nog niet alle randapparatuur is USB-C-compatibel. Een USB-C docking station lost al die problemen op en vereist maar één verbinding met je laptop of tablet. De ultieme oplossing voor een flexdesk of vergaderruimte, met een modulair ontwerp.


Ondertussen is de HP Thunderbolt Dock G4 beschikbaar, de officiële opvolger van dit docking station. De volledige review kan je hier lezen.


Wie een oudere Thunderbolt dock van HP in gebruik heeft, weet dat het een heel specifiek beestje is. De compatibiliteit beperkt zich dikwijls enkel tot HP-systemen en niet elk dock kan elke HP-laptop met USB-C van stroom voorzien. Online zijn de klantreacties ook verre van positief, maar in tussentijd heeft HP zijn huiswerk opnieuw gedaan. De HP Thunderbolt dock 120W G2 (249 euro incl. BTW) is het resultaat. We hebben het docking station getest met de HP EliteBook x360 1030 G3.

Klein maar flexibel

Het valt misschien moeilijk te begrijpen, maar dit is een heel mooi docking station dat veel kleiner is dan de foto’s doen vermoeden. Het kleine torentje misstaat niet naast een monitor, met een vaste kabel vooraan met een USB-C-stekker en een voedingsstekker die magnetisch aan elkaar vasthangen. Waarom twee? Sommige ZBook workstations van HP hebben beide stekkers nodig om de volledige 200 watt aan stroom te ontvangen. Eén stekker is goed voor 100 watt, genoeg om bijna elke USB-C-laptop op de markt van genoeg stroom te voorzien.

HP Thunderbolt 3 dock

Op de lijst met compatibele producten staan uiteraard enkel HP-laptops, maar een MacBook Pro en Lenovo X1 Carbon laden net zo goed op met dit docking station.

Laden is één ding, maar de HP Thunderbolt dock 120W G2 heeft gelukkig ook tal van aansluitingen aan boord. Het kleine torentje zit tjokvol connectors. Aan de zijkant vind je 1x USB 3.0, Kensington-slot en hoofdtelefoonaansluiting. De achterkant huisvest 1x USB-C (Thunderbolt 3), 1x USB-C (USB 3.1), 2x DisplayPort, 1x VGA, 2x USB 3.0, 1x RJ45 en een aansluiting voor de voedingsadapter. Vooraan is er plaats voor nog een USB-C-kabel met een laadvermogen van 15 watt. Handig om een tablet of smartphone mee op te laden.

Modulair ontwerp

De talloze aansluitingen zorgen ervoor dat dit docking station op elk bureau past. Zelfs oude monitors met VGA-aansluiting zijn compatibel met de HP Thunderbolt dock 120W G2. Het enige wat we missen, is een HDMI-aansluiting. Heel wat budgetmonitoren vandaag hebben HDMI of DVI aan boord, maar geen DisplayPort.

De vaste kabel vooraan heeft een kabellengte van 0,7 meter, wat de ideale lengte is om op elke plaats naar wens je laptop te positioneren. De kabel is dikker dan een gemiddelde USB-C-kabel, maar plooit genoeg om niet vervelend op te krullen.

HP Thunderbolt 3 dock

Opvallend is de modulaire bovenkant. Wie wil, kan een HP TB Dock Audio Module (83,49 euro incl. BTW) erop klikken. De luidspreker heeft bovenaan aanraaktoetsen om eenvoudig vergaderingen te starten, stoppen en modereren. HP heeft voor deze test de module niet meegeleverd, dus we kunnen verder geen opmerking geven over de geluidskwaliteit of afwerking.

Thunderbolt 3

Een belangrijke kanttekening voor wie dit docking station wil kopen voor zijn USB-C-laptop: kijk goed na of je toestel Thunderbolt 3 ondersteunt. USB-C kan ook de USB 3.1-standaard ondersteunen, en die is niet compatibel met Thunderbolt 3 (andersom wel). Dat betekent dat het docking station nutteloos is voor dit type laptops. Doe vooraf grondig je huiswerk voor je de HP Thunderbolt dock 120W G2 binnen haalt.

HP heeft de ultieme flexdesk- of vergaderruimteoplossing gerealiseerd met dit docking station. Met uitzondering van HDMI zit elke gewenste aansluiting op dit compacte apparaat. Zelfs niet-HP-laptops hebben baat bij de HP Thunderbolt dock 120W G2 omdat de Thunderbolt 3 USB-C-standaard universeel is. De prijs is niet min, maar wie vandaag op zoek is naar de meest complete Thunderbolt 3-oplossing hoeft niet meer verder te kijken. Dat het ineens ook een stijlvolle oplossing is, is mooi meegenomen.

Update 05/10 11u: We hadden eerst geschreven dat dit docking station enkel compatibel is met Thunderbolt 3-toestellen. Daar gingen we helaas de mist in. De HP Thunderbolt dock 120W G2 ondersteunt USB-C Alt-mode, zodat ook apparaten die enkel USB 3.1 en niet Thunderbolt 3 ondersteunen het docking station kunnen gebruiken. In USB-C Alt-mode kan je evengoed de volledige connectiviteit gebruiken en laadt de laptop op. Ook smartphones of tablets kunnen via USB-C de HP Thunderbolt dock 120W G2 gebruiken dankzij Alt-mode.

Het docking station detecteert automatisch het type toestel en kiest daarna de juiste configuratie. De automatische detectie hebben we succesvol getest met een Microsoft Surface Book 2, Samsung Galaxy Note 9 en Samsung Galaxy Tab S4 die elk USB-C USB 3.1 (geen Thunderbolt 3) gebruiken en Alt-mode nodig hebben.


.pro’s

  • Compacte oplossing
  • Flexibele connectiviteit
  • Modulaire opbouw

.contra’s

  • Geen HDMI
  • Prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home