Het tijdperk van Mac OS X, in recente jaren herdoopt tot macOS 10, komt na bijna twintig jaar ten einde. Op zijn virtuele WWDC-ontwikkelaarsconferentie lichtte Apple de sluier van macOS 11.0 Big Sur.
De overstap naar een nieuw versienummer gaat gepaard met een grote redesign, volgens Apple de grootste sinds de introductie van Mac OS X in september 2000. Wat opvalt is dat het besturingssysteem uiterlijk meer naar iOS toegroeit en verschillende UI-elementen overneemt, waaronder het controlecentrum en notificatiecentrum. Beide interfaces zijn semi-transparant, net als op iOS.
De menubalk is groter, vensters zijn meer afgerond en de Dock-iconen komen meer overeen met hun tegenhangers op iOS. Deze drie UI-elementen zijn bovendien transparanter dan voorheen. Om met al die transparantie de leesbaarheid te vergroten, past de tekstkleur van de interface zich aan op basis van je bureaubladachtergrond. Zo is de tekst zwart tegenover een lichte achtergrond en wit tegenover een donkere.
Apple heeft natuurlijk ook zijn standaardapps aangepast in lijn met het nieuwe design. Hetzelfde geldt voor nieuwe Catalyst-apps. Verder krijgt de Berichten-app een significante update, met onder meer een geavanceerdere zoekfunctie, en wordt een nieuwe versie van de Maps-app geïntroduceerd. Die leent verschillende functies van de iOS-app, met onder meer 360°-weergave van locaties en live-updates voor gedeelde ETA’s.
Safari
MacOS 11 introduceert ook de grootste update voor Safari sinds het ontstaan van de browser. Apple maakt zich sterk dat Safari populaire websites tot de helft sneller laadt dan Google Chrome en bovendien zuiniger is voor de batterij van je laptop. Verder zijn er enkele nieuwe mogelijkheden voor beter tabbladbeheer , kan je de startpagina personaliseren, en werd een ingebouwde vertaalfunctie toegevoegd om webpagina’s in zeven talen te vertalen.
De nieuwe versie van Safari gaat ook extensies ondersteunen die voor andere browsers werden gemaakt en er komt een aparte sectie voor browserextensies binnen de App Store. In tegenstelling tot de meeste andere browsers laat Safari toe om te bepalen op welke websites je extensies mogen draaien en wanneer.
Gebruikers die door de nieuwigheden verleid worden om van Chrome naar Safari terug te keren, kunnen nu eenvoudig hun geschiedenis, bladwijzers en wachtwoorden vanuit Googles browser importeren.
Privacy
Safari krijgt ook nieuwe privacy-functies, waaronder een Privacy Report dat een overzicht biedt van de cross-site trackers die de afgelopen 30 dagen werden geblokkeerd. Verder houdt de browser voortaan ook in de gaten of je opgeslagen wachtwoorden recent onderdeel waren van een datalek, zodat je ze kan aanpassen.
De aandacht voor privacy wordt ook verder doorgetrokken naar de Mac App Store op Big Sur. Die geeft informatie over het soort gegevens dat door een app wordt verzameld en of die data al dan niet met derde partijen worden gedeeld.
Beschikbaarheid
Ontwikkelaars kunnen onmiddellijk aan de slag met een bétaversie van macOS 11 Big Sur via het Apple Developer Program. Een publieke béta volgt in juli en in de herfst wordt de nieuwe versie als gratis software-update naar alle compatibele Mac-toestellen uitgerold.
MacOS Big Sur wordt ondersteund op de MacBook (2015 en later), MacBook Air (2013 en later), MacBook Pro (eind 2013 en later), Mac mini (2014 en later), iMac (2014 en later), iMac Pro (2017 en later) en Mac Pro (2013 en later).
Apple Silicon
De lancering van mac OS 11.0 Big Sur valt samen met het nieuws dat Apple over de komende twee jaar overstapt van Intel-chips naar eigen ARM-chips in zijn Mac-apparaten. Zo groeien macOS en iOS niet alleen visueel, maar ook wat de onderliggende hardware-architectuur betreft, dichter naar elkaar toe. Dat zorgt ervoor dat ontwikkelaars handig applicaties kunnen overzetten. Meer details over de plannen lees je hier.