Waarom Google plots opnieuw apps aan Huawei wil leveren

Huawei

Google vraagt formeel om een licentie om opnieuw zaken te doen met Huawei. De Chinese fabrikant bereidt zich voor op een Google-loze toekomst en dat kan Google heel wat geld kosten.

Google wil opnieuw diensten en toepassingen verkopen aan Huawei. De Huawei-vendetta van de Amerikaanse president Trump dreigt op de lange termijn een negatieve impact te hebben om de omzet van Google. Team Trump plaatste de Chinese telefoonspecialist vorig jaar op de ‘Entity list’, wat in essentie een zwarte lijst van bedrijven is waarmee Amerikaanse organisaties geen zaken mogen doen. Zo werd het onmogelijk voor Google om licenties voor diensten en toepassingen zoals de Play Store, het Play-framework of YouTube toe te kennen aan Huawei.

De Chinese fabrikant liet zich daardoor niet (helemaal) afschrikken. De lancering van nieuwe premium-telefoons bij ons staat op een laag pitje, maar internationaal en zeker in Azië blijft Huawei groeien. Het handelsembargo heeft immers geen impact op de mogelijkheid van Huawei om Android-telefoons te bouwen: Android zelf is opensource en Huawei draait als sinds het begin een eigen variant van het OS op zijn toestellen met EMUI. Een groter probleem is het ontbreken van de Play Store en eigen Google-diensten.

Eigen appwinkel

Als reactie daarop lanceerde Huawei een alternatief: de AppGallery. Die eigen winkel komt met HMS Core, kort voor Huawei Mobile Services Core. Dat applicatieraamwerk biedt een alternatief voor de Google Mobile Services Core waartoe Huawei momenteel geen toegang meer heeft. Huawei zet de eigen AppGallery in de markt als een alternatief voor de Play Store en de App Store op iOS. De boodschap die ermee gepaard gaat is dat concurrentie en meer keuze voor eindgebruikers altijd een goede zaak is. Huawei wil die met de AppGallery bieden. In China is de winkel al erg populair aangezien de grote firewall Google-diensten daar al lang irrelevant maakt, maar Huawei wil de AppGallery ook heel graag bij ons laten groeien.

Tijdens een keynote-stream ter vervanging van de echte MWC-keynote zagen we Huawei-CEO Richard Yu opscheppen over het grote app-aanbod dat vandaag al in de winkel is terug te vinden. Een samenwerking met een Brits mediahuis werd in de verf gezet om Westerse relevantie te benadrukken. In de praktijk is er bij ons momenteel geen vergelijk tussen de AppGallery en de Play Store, maar niets houdt Huawei tegen om ontwikkelaars aan te trekken.

Oranje grillen

Google ziet dat plan met lede ogen aan. Het huidige door Trump gecreëerde klimaat maakt dat Huawei momenteel meer kans heeft dan ooit om zijn lot in eigen handen te nemen. Zeker in Europa, waar Huaweitelefoons al jaren erg populair zijn, is de sympathie voor de schijnbaar nergens op gebaseerde Amerikaanse beschuldigingen niet zo groot. Bovendien tonen de VS aan hoe groot hun impact kan zijn op de vrije handel. Geen bedrijf of consument wil onderhevig zijn aan de grillen van een oranje serieleugenaar op pensioenleeftijd.

Dat maakt dat het hoog tijd is voor Google om opnieuw in zee te gaan met Huawei. Zonder de eigen diensten op de telefoons van de fabrikant is de slaagkans van Huawei een stuk groter.  Dat de AppGallery in bepaalde markten minstens een stukje marktaandeel van de Play Store gaat opeten, lijkt intussen al onvermijdelijk.

Het is nog maar de vraag of de VS de licentie gaan toekennen. In principe is er geen bezwaar voor handel tussen Google en Huawei, aangezien de geleverde diensten geen betrekking hebben op de nationale veiligheid. Langs de andere kant is er geen publiek bewijs dat onderbouwt dat er ooit een probleem was, maar dat heeft de VS niet tegengehouden om Huawei op de Entity List te plaatsen.

Microsoft

Google is al bij al laat met de aanvraag. Microsoft diende zijn vraag tot licentie al veel eerder in, waardoor er sinds eind november vorig jaar opnieuw Huawei-laptops met Windows 10 van de band mogen rollen. Maandag lanceerde de fabrikant nog enkele nieuwe toestellen die ook naar ons komen.

Als de licentie wordt goedgekeurd, kunnen we ook hier uitkijken naar de nieuwste telefoons van Huawei zonder beperkingen. Tenminste: als Huawei opnieuw in zee wil gaan met Google. Een overenthousiaste Huawei-manager in Oostenrijk liet zich eerder ontvallen dat Huawei zonder Google wil verder gaan. Dat statement werd snel ingetrokken. Op zich zou het begrijpelijk zijn als Huawei zich als zelfstandig wil blijven profileren al nam Yu wel de tijd maandag om Google als trouwe partner af te schilderen, dus vermoedelijk verschijnt Google-software binnenkort wel gewoon terug op Huawei-telefoons tot genoegen van Europese consumenten. De Amerikanen zullen er niet van wakker liggen: Huawei is niet actief op de Amerikaanse smartphonemarkt.

Lees ook: VS start met licenties voor export naar Huawei

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home