Sinds het coronavirus ons allemaal in ons kot dwingt, spenderen we meer tijd dan ooit voor onze webcam. We vergaderen in Microsoft Teams met collega’s, Zoomen met vrienden en videobellen familie via WhatsApp. Voel je je weleens volledig futloos na zo’n dag vol videochats? Je bent niet alleen.
‘Zoom-vermoeidheid’ is een reëel fenomeen, schrijft BBC. Hoewel we in deze tijden van isolatie zoveel mogelijk op zoek gaan naar manieren om contact te houden met elkaar, kan al dat videobellen ook sociaal overweldigend zijn. Daar zijn volgens experts een aantal redenen voor.
In essentie komt het erop neer dat video-interacties fundamenteel verschillend zijn van ontmoetingen in persoon. Een face-to-face-gesprek laat toe om meer in het moment op te gaan, terwijl een videogesprek extra barriéres opwerpt. “In videochat moeten we ons meer bewust zijn van de woorden die we kiezen en wanneer we tijdens een gesprek inpikken”, vertelt Suzanne Degges-White, professor aan de Northern Illinois University aan Engadget.
Tijdens een persoonlijke ontmoeting is het veel eenvoudiger om fysieke cues op te pikken en de lichaamstaal en expressie van de andere in te schatten. Volgens Degges-White gebeurt zo’n 85 procent van onze communicatie non-verbaal, waardoor een videogesprek meer energie vraagt om de conversatie correct te interpreteren.
Fight or flight
Het ongemak wordt verder versterkt door het feit dat je heel de tijd rechtstreeks wordt aangekeken door één of meerdere gesprekspartners op je scherm. Ook dat is verschillend van een normale sociale interactie, waarbij we onze blikken tussendoor sneller afwenden.
“Mensen melden dat ze zich er erg ongemakkelijk bij voelen als ze een hele vergadering worden aangekeken”, legt Jermey Bailenson van het Virtual Human Interaction Lab aan Stanford University uit aan Engadget. “Het brein is in het bijzonder alert voor gezichten en als we grote gezichten van dichtbij zien, interpreteren we dat als dichtbij. Onze ‘fight-or-flight’-reflex reageert dan.”
Lees ook: 6 tips om beter te videovergaderen
Prestatiedruk
Videochat zorgt ook voor een verhoogde prestatiedruk, vertelt Marissa Shuffler van Clemson Univeristy aan BBC. Je hebt het gevoel dat iedereen voortdurend naar je kijkt, waardoor de stress om te presteren verhoogt. Bovendien voelen (langdurige) stiltes tijdens een videogesprek ongemakkelijker aan dan tijdens een gesprek in persoon, waardoor je de drang voelt om de conversatie aan de gang te houden.
Tot slot speelt ook het gebrek aan context een rol. “De meeste van onze sociale rollen spelen zich op verschillende plaatsen af, maar nu is de context ingestort”, zegt Gianpiero Petriglieri, universitair hoofddocent bij Insead, tegen BBC. “Stel je voor dat je naar een bar gaat en in dezelfde bar praat met je professoren, je ouders ontmoet of met iemand uitgaat, is dat niet raar? Dat is wat we nu aan het doen zijn.”
Vermoeidheid bestrijden
Heb je het gevoel dat de Zoom-vermoeidheid toeslaat, dan zijn er paar dingen die je kan ondernemen. Plan niet de ene na de andere videomeeting in, maar voorzie tijd weg van het scherm om een frisse neus te halen. Zorg er ook voor dat je het onderscheid bewaart tussen je werk- en leefomgeving. Als je daar fysiek niet de ruimte voor hebt, kan het ook door de sfeer van de kamer of zelfs je outfit aan te passen.
Vergeet ten slotte niet dat het ook een optie is om de camera simpelweg uit te schakelen en alleen via audio te communiceren. Of gebruik eens de telefoon in plaats van de computer om je vermoeide ogen wat rust te gunnen.