Ongeveer de helft van de IT-professionals laat zakelijke communicatieapps zoals Microsoft Teams of Slack liever links liggen na de werkuren. Dat wordt ook zelden verwacht van de werkgever.
Sinds 1 april 2023 geldt het ‘recht op deconnectie’ bij bedrijven met meer dan twintig werknemers in België. Dat houdt in dat de werkgever werknemers niet kan verplichten om ook na hun werkuren te reageren op telefoontjes, mails en chatberichten. Hoe gaan werknemers en -gevers om met professionele communicatie buiten de werkuren? ITdaily bevroeg (Belgische) IT-professionals en stelt vast dat het merendeel verkiest om na de werkuren met rust gelaten te worden.
49 procent zegt nooit naar Teams, Slack en aanverwanten te kijken eens hij/zij zich aan het einde van de werkdag heeft uitgelogd. Ook bij wie wél eens kijkt, is dat eerder de uitzondering dan de regel. 28 procent kijkt enkel uit eigen beweging en laat meldingen voor communicatie-apps liever uit staan. 19 procent laat meldingen vrijwillig aanstaan voor dringende vragen of berichten.
lees ook
Leef niet voor je notificaties: zo claim je focustijd tijdens werk en privé
De werknemer beslist
Een opvallende trend in de resultaten is dat bereikbaar zijn na de uren zelden tot niet verwacht of opgelegd wordt door de werkgever. Slechts drie procent van de respondenten geeft aan dat hij/zij na de werkuren naar Teams of Slack kijkt omdat dit wordt aangemoedigd binnen de organisatie, bij amper één procent wordt het ook effectief verwacht dat ze altijd en overal bereikbaar zijn. Het merendeel van de werkgevers laat de keuze of ze na de werkuren wel/niet bereikbaar willen zijn dus aan de werknemers.
Deze cijfers komen uit een lezerspoll die in oktober liep op onze website. 163 respondenten namen deel aan de rondvraag. De redactie van ITdaily peilt iedere maand bij onze lezers naar een actueel technologisch onderwerp. Hier kan je alle resultaten terugvinden.