Reynders eist duidelijkheid over gebruiksvoorwaarden van WhatsApp

WhatsApp

WhatsApp krijgt van de Europese commissie een maand de tijd om onduidelijkheden in zijn gebruikersovereenkomst op te lossen. Lukt dat niet, dan dreigen er boetes.

“WhatsApp moet ervoor zorgen dat gebruikers begrijpen waar ze mee instemmen en in welke mate hun persoonsgegevens gebruikt worden voor commerciële diensten.” Dat zegt Europees commissaris van Justitie Didier Reynders. “Specifiek moet WhatsApp verduidelijken hoe het die gegevens gebruikt om diensten aan te bieden aan commerciële partners.”

Reynders verduidelijkt daarmee een brief van de Europese Commissie en het Consumer Protection Cooperation Network aan WhatsApp. Daarin wordt de populaire chatapplicatie met aandrang gevraagd om openstaande bezorgdheden rond de gebruiksvoorwaarden op te lossen.

Onduidelijk beleid

Onduidelijkheid is het grootste probleem van de commissie. Die vindt dat gebruikers historisch gezien op een nogal agressieve manier verzocht worden om met aanpassingen in de overeenkomst akkoord te gaan, zonder dat die overeenkomst echt duidelijkheid schept over wat WhatsApp nu precies met gegevens aanvangt.

WhatsApp moet de commissie tonen hoe het toekomstige updates aan zijn voorwaarden zal communiceren en er tevens voor zorgen dat de implicaties van wijzigingen gemakkelijk te begrijpen zijn. Het volstaat dus niet om ergens onderaan een lange tekst in juridisch jargon een paragraaf over het gebruik van gegevens te noteren. WhatsApp moet transparant aangeven of en hoe het inkomsten haalt uit gebruiksgegevens en hoe die eventueel gedeeld worden.

Historische laksheid

WhatsApp ligt al langer onder vuur omwille van zijn vage beleid. Eind vorig jaar paste het bedrijf de bewoordingen van zijn overeenkomst nog aan naar aanleiding van een Europese boete.

lees ook

Facebook plaatst zich boven Europese rechtspraak met schaamtevolle analyse

Dat WhatsApp het moeilijk heeft om zijn beleid in lijn met Europese regels te brengen, is niet zo verwonderlijk. WhatsApp is immers eigendom van Meta (het vroegere Facebook). Dat bedrijf weigert om constructief mee te werken aan een veelvoud aan privacyproblemen en gaat zelfs zo ver dat het zich boven Europese rechtspraak waant.

Kans op nieuwe boetes

Of de brief van de commissie veel zal veranderen, is dan ook de vraag. Feit is wel dat de EU hier een sturende rol speelt en een soort richtlijn aangeeft waar lokale databeschermingsautoriteiten van de lidstaten mee aan de slag kunnen in toekomstige rechtspraak. Weigert WhatsApp zijn beleid conform de GDPR uit te werken, dan kan dat tot boetes van tot vier procent van de globale jaarlijkse omzet leiden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.