Gaming-merk Razer zet in op een breder publiek met de lancering van zijn eerste premium laptop gericht op productiviteit en draagbaarheid. De Razer Book 13 moet concurreren met onder andere de XPS-reeks van Dell, de Thinkpads van Lenovo en de EliteBooks van HP.
Razer toont dat het meer wil zijn dan een gamingmerk met de lancering van de Razer Book 13. Die splinternieuwe laptop combineert high end-componenten en een strak design met een focus op productiviteit. In dat gamma hard de laptopbouwer nog geen toestellen, al bestaat er wel een line-up voor creatieve pro’s. Razer neemt naar eigen zeggen de kennis die het in de gamingmarkt heeft opgedaan, en gebruikt die nu om een productiviteitstoestel te bouwen. Met de Razer Blade en Stealth-toestellen heeft de fabrikant inderdaad heel wat ervaring met dunne premium-toestellen die toch straffe hardware aan boord hebben. Wat maakt deze Razer Book nu anders?
Design en poorten
Om te beginnen is er het design. De nieuwe laptop heeft een aluminium-behuizing met een sobere maar strakke witte afwerking. Het agressieve Razer-logo blijft aanwezig op de achterkant, maar de kleuren blijven achterwege zodat het er subtieler uitziet. Razer blijft trouw aan zichzelf en geeft het witte toetsenbord RGB-verplichting mee. Die kan je volgens de fabrikant aanpassen om bijvoorbeeld belangrijke sneltoetsen voor een specifiek programma te laten opvallen.
Verder voegt Razer een veelvoud aan poorten toe. De laptop heeft twee Thunderbolt 3 USB-C-poorten aan boord, samen met twee USB 3.2-A-poorten, een HDMI 2.0-sleuf, een 3,5 mm-jack en tot slot een microSD-kaartlezer. Met dat brede gamma onderscheid Razer zich alvast van heel wat concurrenten.
Tot slot maakt Razer van de Book 13 een 13,4 inch-laptop met 16:10-schermverhouding in de plaats van de klassieke 16:9-verhouding. Dat maakt het scherm iets hoger wat interessanter zou zijn voor productiviteit, in contrast met 16:9 dat zich meer tot mediaconsumptie leent. De laptop komt met een veelvoud aan panelen, van een klassiek FHD-display tot een 4K-aanraakscherm met anti-reflectiecoating.
Evo
Razer stopt splinternieuwe processors van Intels elfde generatie in de Book 13. Je kan kiezen tussen een Core i5 en een Core i7-processor. Die Tiger Lake-chips hebben Intels nieuwe Xe-graphics aan boord, wat impliceert dat je licht kan gamen op deze laptop zonder nood aan extra grafische kaart. Het RAM-geheugen kan je verder tot 16 GB configureren, voor opslag is een SSD van 512 GB standaard maar kan je tot 2 TB gaan. Razer heeft een behuizing van 1,5 cm dik nodig om de hardware en de poorten te bedwingen. Dat is niet slecht, maar dikker dan andere premium toestellen.
Razer sleept het Evo-certificaat van Intel in de wacht. Dat krijgen laptops die aan enkele strikte minimumstandaarden voldoen. Het impliceert dat het toestel minstens 14 uur op één batterijlading kan overleven, snelladen aan boord heeft en in minder dan één seconde uit slaapstand ontwaakt. Intel certificeert de laptops als externe partij waardoor we redelijk veel vertrouwen hebben in de claims, al moeten we de eerste Evo-laptops zelf nog onder handen nemen.
Al bij al ziet het debuut van Razer op het productiviteitsveld er op papier erg aantrekkelijk uit. Stevige en gebalanceerde hardware gecombineerd met een veelvoud aan poorten en een degelijke batterij kunnen van dit toestel een werkpaard maken. Met een adviesprijs van 1.299 euro voor het instapmodel zet Razer de Book 13 bovendien behoorlijk competitief in de markt.