Qualcomm werkt aan processors voor goedkope laptops en desktops 

qualcomm snapdragon x plus

Qualcomm lanceert twee lichtere varianten van zijn Snapdragon X Plus-processors, gericht op goedkopere laptops. Ook een desktopchip is in de maak. 

Chipontwikkelaar Qualcomm breidt zijn line-up van laptopprocessors uit met de X1P-46-100 en de X1P-42-100. Beide chips vallen onder de Snapdragon X Plus-vlag, en zijn uitgerust met acht rekenkernen in de plaats van de gebruikelijke tien. Ook het cachegeheugen van deze nieuwe processors is kleiner, met 30 MB tegenover 42 MB in alle eerder uitgebrachte chips. 

De twee nieuwe processors krijgen de naam Snapdragon X Plus 8-core, die de lading goed dekt. De rekenkernen krijgen een basiskloksnelheid van respectievelijk 3,4 GHz en 3,2 GHz mee, met een turboboost voor een enkele klok naar 4 GHz en 3,4 GHz.  

GPU en NPU 

Ook de GPU aan boord is minder krachtig, en is enkel bedoeld om schermen aan te sturen bij kantoorwerk. De NPU blijft wel ongewijzigd tegenover de topmodellen. Dat moet om compatibel te blijven met de Copilot+-chips van Microsoft, al is de impact op de prestaties voor de gebruiker niet echt merkbaar

Qualcomm denkt dat de twee nieuwe processors ideaal zijn voor meer instapvriendelijke laptops, met een prijskaartje onder de 1.000 euro. In die prijsklasse kan Qualcomm een stevige impact maken met zijn zuinige maar krachtige ARM-chips

Desktop 

Op termijn wil Qualcomm ook zijn intrede maken in de desktopwereld. Chips voor gewone desktops, mini-desktops en uiteindelijk zelfs desktop-workstations zouden op de planning staan, volgens PCWorld. Een concrete timing voor de lancering daarvan, deelde Qualcomm nog niet. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home