Oracle voorziet Exadata Database Machine X8 van machine learning

Oracle vliegtuig

Oracle heeft een nieuwe versie van Exadata Database Machine gelanceerd. Het computerplatform is gespecialiseerd en geoptimaliseerd voor het uitvoeren van Oracle Database. De nieuwe versie X8 gebruikt machine learning om de Oracle Autonomous Database te tunen en indexering te automatiseren.

Exadata is bedoeld om hogere prestaties en beschikbaarheid tegen lagere kosten te bereiken, door database-algoritmen en intelligentie te verplaatsen naar opslag en netwerken. Hierbij worden de traditionele verwerkingslagen omzeild. De oplossing is onderdeel van het plan van Oracle om zijn Autonomous Database te populariseren en bedrijven te overtuigen de geconvergeerde infrastructuur te gebruiken om te consolideren. Het computerplatform is vooral populair in sectoren zoals financiën, detailhandel en telecommunicatie, aldus ZDnet.

Automatisering

Volgens Steve Zivanic, vice-president van Oracle’s geconvergeerde infrastructuur- en cloudactiviteitengroep, is Exadata X8 speciaal ontworpen om taken als patching en indexering te automatiseren. Naast ook administratieve taken. Hij ziet geconvergeerde infrastructuursystemen, die draaien op Linux, Red Hat, VMware, IBM Power en Netezza, als voornaamste concurrenten van Exadata x86

Automatic Indexing

Automatic Indexing wordt gezien als grootste toevoeging aan Exadata X8. Deze functie traint de database en stemt deze af op basis van gebruikspatronen. Volgens het bedrijf verbetert de nieuwe functie de prestaties en elimineert het handmatige afstemming.

Verder is Exadata X8 ook voorzien van geautomatiseerde prestatiebewaking. Deze functie combineert artificiële intelligentie, Oracle’s ervaring en best practices om zo oorzaken voor problemen te vinden. Bovendien maakt de nieuwe versie gebruik van de nieuwste Intel Xeon-processors en PCIe NVME-flashtechnologie. Exadata X8 zou een algehele prestatieboost van 60 procent hebben gekregen met de voorgaande X7-versie.

Daarbij heeft Oracle de update ook nog voorzien van uitgebreide opslagserverprijzen voor het opslaan van oudere, archief- en regelgevingsgegevens, hybride kolomcompressie en een gemeenschappelijk beveiligingsmodel met codering in verschillende lagen. 

Microsoft

Afgelopen week maakte Microsoft en Oracle bekend dat ze hun clouds rechtstreeks met elkaar gaan verbinden. De samenwerking stelt klanten in staat om hun workloads naadloos tussen de twee platformen te verplaatsen. Het partnerschap gaat verder dan alleen een directe interconnect en omvat onder meer ook identiteits-interoperabiliteit. Er worden een aantal nieuwe mogelijkheden beschikbaar gemaakt, waaronder het combineren van Azure-cloud en Oracle-database. Deze integratie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Oracle-software, zoals E-Business Suite of JD Edwards, op Azure te draaien. Dat in combinatie met een Oracle Autonomous Database, die op Exadata-infrastructuur in Oracle Cloud draait.

lees ook: Hoe Oracle het hart van de opensource-gemeenschap opnieuw wil winnen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home