Vroeger dan gewoonlijk heeft OnePlus de nieuwste iteratie van zijn smartphone aangekondigd. De OnePlus 6 is voor het eerst volledig uit glas en voorzien van de beruchte ‘notch’, die tegenwoordig op steeds meer toestellen opduikt. Onder de motorkap blijft het bedrijf trouw aan zijn combinatie van straffe specificaties en cleane software.
Ondanks het grotere 6,3 inch OLED-scherm, heeft de OnePlus 6 nagenoeg dezelfde dimensies als de OnePlus 5 en 5T. Dat is te danken aan die vermaledijde notch en de 19:9-schermresolutie. De bezels zijn minimaal, waardoor de voorkant van het toestel nagenoeg volledig uit scherm bestaat. OnePlus heeft zijn software aangepast op de notch en geeft gebruikers ook de mogelijkheid om hem ‘weg te werken’ met een zwarte band bovenaan het scherm.
Glas
Voor het eerst kiest OnePlus voor een volledig glazen achterkant in plaats van aluminium. Daarmee volgt het opnieuw een trend in smartphoneland. Steeds meer fabrikanten kiezen voor glas in plaats van aluminium. Het verhelpt problemen met 4G-netwerkontvangst, maakt draadloos laden mogelijk – al ontbreekt dit in het geval van de OnePlus 6 – en ziet er meer premium uit zolang je het toestel niet aanraakt.
Het stokpaardje van OnePlus is altijd al snelheid geweest, en dat is bij de OnePlus 6 niet anders. Een Snapdragon 845, Adreno 630 gpu en 6 tot 8 GB RAM maken van deze smartphone opnieuw een krachtpatser, die al je taken gezwind zou moeten afhandelen. De fabrikant kiest voor snel UFS 2.1-geheugen en biedt de telefoon aan in versies met 64 GB, 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. De belofte van snelheid vinden we ook terug in de batterij. Dankzij Dash Charge moet de 3.300 mAh-batterij op een half uur tijd weer voldoende opgeladen zijn om een volledige dag te doorstaan.
Het pijnpunt van OnePlus is tot nu toe altijd de camera geweest, hoewel er al grote stappen vooruit werden gezet. Het dubbele camerasysteem combineert een 16 MP en 20 MP camera voor betere resultaten. De 16 MP hoofdcamera heeft bovendien een grotere beeldsensor en f/1.7 lensopening voor betere prestaties bij minder licht. Ook optische beeldstabilisatie werd toegevoegd om hierbij te helpen. Vooraan zit een 16 MP camera met een lensopening van f/2.0. Zowel de camera’s achteraan als de frontcamera laten toe om portretten met een bokeh-effect te maken. OnePlus introduceert voor het eerst ook een slow-motionfunctie voor video.
Android P
De software is zoals gewoonlijk bijzonder clean, snel en up-to-date. De OnePlus 6 draait op een versie van OxygenOS gebaseerd op Android 8.1 Oreo, met de garantie op een snelle update naar Android P niet van zodra die later dit jaar beschikbaar is: de OnePlus 6 doet nu al mee aan het bà¨taprogramma. Verder lijkt OnePlus niet veel nieuws aan OxygenOS te hebben toegevoegd ten opzichte van de OnePlus 5T.
Prijs en beschikbaarheid
De OnePlus 6 is opnieuw wat duurder geworden en zal vanaf 22 mei beschikbaar zijn in vier verschillende varianten:
- Mirror Black 6 GB RAM + 64 GB opslag – 519 euro
- Mirror Black 8 GB RAM + 128 GB opslag – 569 euro
- Midnight Black 8 GB RAM + 128 GB opslag – 569 euro
- Midnight Black 8 GB RAM + 256 GB opslag – 619 euro
Vanaf 5 juni is er ook een Silk White OnePlus 6 beschikbaar in beperkte oplage. Die is uitgerust met 8 GB RAM en 128 GB opslag, en zal 569 euro kosten.