Oculus lanceert zakelijke VR-bril zonder pc-verbinding of externe sensoren

oculus quest

VR-specialist Oculus heeft naast twee VR-brillen voor consumenten ook een zakelijke variant gelanceerd van de Oculus Quest. De stand-alone VR-bril maakt gebruik van vier camera’s in de bril zelf om externe sensoren overbodig te maken. De zakelijke variant vereist wel een jaarlijks abonnement.

Op de F8-conferentie van Facebook (eigenaar van Oculus) lanceert het twee VR-brillen: Oculus Quest en Oculus Rift S. Die laatste is de opvolger van de huidige Rift, terwijl de Quest een aparte VR-bril is met een geïntegreerde Qualcomm Snapdragon 835. Resultaat: je kan hiermee VR-ervaringen beleven zonder dat je een aparte (krachtige) pc nodig hebt.

Die laatste krijgt als enige een zakelijke variant onder de noemer Oculus Quest Enterprise Edition en kost 999 dollar (europrijzen zijn nog niet bekend). Dat is dubbel zoveel vergeleken met de consumentenversie (beide met 128 GB opslag), terwijl het identiek dezelfde unit is. Daar bovenop komt nog een abonnement van 180 dollar per jaar na het eerste jaar.

Hogere prijs

De hogere prijs gaat volgens Oculus naar het MDM (Mass Device Management) platform via een webinterface. Admins kunnen profielen massaal uitrollen en apps vanop afstand updaten of installeren. In geval van nood kunnen toestellen brillen vanop afstand ook worden gewist.

 

 

Om de hoge prijs verder te verantwoorden, voorziet Oculus ‘priority shipping’ op alle hardware vervangingen en is er snelle ondersteuning via telefoon, e-mail of live chat. De zakelijke variant krijgt net als de gewone versie twee jaar garantie.

Verder krijgt de Oculus Quest Enterprise Edition als enige een controller-vrije kiosk mode waarbij gebruikers gewoon moeten kijken naar een menu-optie om die te activeren. Hiermee wil Oculus de drempel verlagen om aan de slag te gaan met deze bril.

Zonder sensoren

De grootste troef van de Oculus Quest (zowel commercieel als zakelijk) is dat je vrij doorheen een ruimte kan wandelen in VR zonder nood aan externe sensoren zoals bij de HTC Vive wel het geval is. In de VR-bril zitten vier camera’s die de ruimte rondom je scannen alsook de twee controllers die je gebruikt.

De Oculus Quest heeft een resolutie van 1.440 x 1.600 pixels (80 Hz) per oog en heeft een batterijduur van twee tot drie uur. Er is binnenin ruimte voor mensen met een bril en de set wordt geleverd met twee controllers die je handbewegingen in VR weergeven. In de headset zitten speakers die geluid richting je oor voorzien. Om het beeld ook extern weer te geven op een monitor, heb je een Chromecast-compatibele mediaspeler nodig waarmee de VR-bril verbinding kan maken.

De zakelijke variant is vanaf Q3 beschikbaar; de consumentenversie vanaf 21 mei. Die laatste kan je vandaag al vooraf bestellen om uit te testen in afwachting van de zakelijke variant.

Gerelateerd: HP lanceert zakelijke hoge resolutie Reverb VR-headset

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.