Als je tijdens het surfen naar taakbeheer kijkt, zie je dat er een groot aantal browserprocessen op de achtergrond actief is. Ook de hoeveelheid geheugen die je webbrowser gebruikt, is niet mild. Microsoft merkte dat gebruikers zich zorgen maakten om het aantal achtergrond processen en het geheugengebruik. Daarom verklaart het bedrijf waarom een webbrowser zoveel vraagt van je computer.
Microsoft Edge heeft, zoals Microsoft het noemt, een ‘multi-process architecture‘. Tegenwoordig werken de meeste populaire webbrowser met een vergelijkbare architectuur. De multi-process architecture houdt in dat de hele browser is opgedeeld in verschillende processen. Elk van de processen gebruikt een deel van het geheugen van je computer en creëert een eigen achtergrondproces. Daarom zie je meerdere processen op de achtergrond lopen voor één enkele browser-sessie.
Hoewel de multi-process architecture meer geheugen vereist, brengt het ook verschillende voordelen mee. Microsoft laat weten dat de architectuur zorgt voor betere beveiliging en betrouwbaarheid. Ook zorgt het voor een betere verantwoording van hoe een browser de beschikbare middelen gebruikt.
Doordat elk onderdeel van de browser is gesegmenteerd en zijn eigen proces heeft, krijgt malware niet de kans om in één keer de hele browser over te nemen. “Als malware gebruikmaakt van een zwakke plek in één van de processen, kan het niet zomaar ontsnappen en andere processen beïnvloeden”, vermeldt Microsoft.
Welke processen draaien tegelijk in je browser?
In een blog post zet Microsoft alle processen die tegelijkertijd draaien in een moderne browser op een rijtje. Tijdens het werken in een browser, draaien de volgende processen op de achtergrond:
- Browser proces. Dit is het voornaamste proces. Het helpt vensters en tabs te beheren en zorgt voor het frame van de browser, zoals de adresbalk en de vorige en volgende knoppen.
- Renderer proces. Deze processen controleren hoe een website gerenderd wordt in een tab door de code die een website levert uit te voeren. Het proces verwerkt onder andere HTML, CSS, Javascript en afbeeldingen.
- GPU proces. Dit proces is verantwoordelijk voor het communiceren met de GPU en zorgt voor alle GPU-taken.
- Utility proces. Het afspelen van audio, toegang tot het netwerk, het opnemen van video’s en het decoderen van data: deze processen zorgen ervoor dat alles werkt en dat Microsoft Edge toegang krijgt tot alle globale systeembronnen.
- Plug-in processen en extensie processen. Onder deze processen vallen actieve plugins als Adobe Flash en actieve extensies. Elk proces heeft een code, waardoor de plugin of extensie ook kan communiceren met de browser en renderer processen.
- Crashpad handler proces. Dit proces houdt de gezondheid van de verschillende processen in Microsoft Edge bij. Als Microsoft Edge crasht, helpt dit proces om een rapport te verzenden naar de Microsoft servers en een oplossing te vinden.