Apple geeft iPhone 16 Pro een groter scherm een betere batterij

Apple focust met de iPhone 16 Pro op creatieve gebruikers met tal van nieuwe high-end camerafuncties. De prijs blijft dezelfde en start vanaf 1.229 euro.

Naast de lancering van de iPhone 16 geeft Apple ook de Pro-variant een upgrade dit jaar. De belangrijkste verandering aan de buitenkant is zonder twijfel het grotere formaat. Het scherm van de iPhone 16 Pro groeit van 6,1 inch naar 6,3 inch. Opvallend: ook de grote iPhone 16 Pro Max groeit van 6,7 inch naar 6,9 inch. Apple claimt dat de schermranden dunner dan ooit zijn, maar dat neemt niet weg dat het formaat van de toestellen groeit.

Het chassis is opnieuw gemaakt van titanium om gewicht te besparen. De actieknop die vorig jaar debuteerde, krijgt een uitbreiding met een aanraakknop aan de rechterkant. Via haptische feedback kan je de camera bedienen om snel een foto of een video te maken. Je kan de knop langer indrukken om door functies te scrollen door te vegen. Zoomen doe je door te vegen zonder tikken. App-ontwikkelaars krijgen toegang tot de knop om eigen interacties mee te verzinnen.

A18 Pro-chip voor AI

Nieuw jaar, nieuwe chip voor het Pro-model binnen de iPhone line-up. Qua prestaties spreekt Apple van een beperkte sprong in prestaties. De CPU levert tot 15 procent betere prestaties, de GPU tot 20 procent meer in de iPhone 16 Pro.

De focus ligt vooral op AI-prestaties, meer specifiek Apple Intelligence. Zo kan je met de telefoon Apple Visual Intelligence gebruiken door de iPhone iets te tonen met de camera. De 16 neurale kernen in de A18 Pro-chip moeten dat bliksemsnel verwerken. Voorlopig komt deze functie, net als alle andere AI-functies, nog niet naar Europa. Apple doet dat uit protest tegen de regels van de Digital Markets Act (DMA), waar Apple als poortwachter is aangeduid en aan strenge regels moet voldoen.

Focus op creatieve professionals

De drie camera’s achteraan zijn bijna identiek aan de iPhone 15 Pro Max van vorig jaar. Er is een 48 MP hoofdcamera, een vernieuwde 48 MP breedhoekcamera en een 12 MP 5x optische zoomcamera. Voor het eerst krijgt het ‘kleine’ Pro-model die verbeterde optische zoom. De camera’s zijn nu identiek over de twee schermgroottes.

De belangrijkste nieuwigheden zijn video-opname aan 4K 120 fps en vier microfoons die ‘studiokwaliteit’ afleveren volgens Apple. De iPhone 16 Pro laat ook toe om stemmemo’s op te nemen met een geluidstrack die je erover kan leggen. Er zijn ook nieuwe fotostijlen die je kan toepassen nadat je de foto hebt genomen.

Veel betere batterij

Volgens Apple hebben beide iPhone 16 Pro-modellen een veel betere batterijduur. Vermoedelijk is het iets grotere formaat door de grotere schermen daar verantwoordelijk voor. De Pro Max-variant kan naar verluidt tot 33 uur video afspelen. De kleine Pro-variant haalt 27 uur.

lees ook

Nieuwe iPhone 16 krijgt twee extra knoppen, nieuwe chip en start vanaf 969 euro

Via MagSafe (Qi2 draadloos laden) kan je nu tot 25 watt ‘snelladen’. Beide telefoons zijn opnieuw IP68-waterbestendig en ondersteunen nu ook Wi-Fi 7. Datatransfers via de USB-C-aansluiting gebeuren aan USB 3.1-snelheid.

Prijs en beschikbaarheid

De twee nieuwe Pro-modellen zijn vanaf 13 september beschikbaar om te bestellen. Vanaf 20 september worden de toestellen geleverd. Beide hebben dezelfde prijs als hun voorgangers. De iPhone 16 Pro (6,3 inch) is beschikbaar vanaf 1.229 euro in vier titaniumtinten met 128 GB opslag. Het topmodel met 1 TB opslag is beschikbaar voor 1.859 euro.

De iPhone 16 Pro Max (6,9 inch) start aan 1.479 euro met 256 GB opslag. De duurste variant met 1 TB opslag kost 1.979 euro.

Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home