Nieuwe iPhone 16 krijgt twee extra knoppen, nieuwe chip en start vanaf 969 euro

De Apple iPhone 16 is verkrijgbaar vanaf 20 september en krijgt twee schermformaten: 6,1 inch en 6,7 inch. Prijzen starten vanaf 969 euro.

September is traditioneel het moment dat de nieuwe iPhone-modellen wereldkundig worden gemaakt. De iPhone 16 is een behoorlijke upgrade vergeleken met het vorige model, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Er zijn opnieuw twee dezelfde schermgroottes: 6,1 inch en 6,7 inch.

Apple Intelligence staat centraal, maar dat krijgen we voorlopig nog niet in Europa. Wat we wel krijgen, zijn twee nieuwe knoppen. Links boven de volumeknoppen krijgt na de Pro-variant vorig jaar de iPhone 16 een sneltoets waar je diverse acties aan kan koppelen. Denk bijvoorbeeld aan de activering van een zaklamp of het opstarten van een favoriete app.

Verder is er een tweede nieuwe knop rechts onderaan. Die is aanraakgevoelig en reageert via haptische feedback. Je kan er de camera mee bedienen om die snel te activeren of om een foto te nemen. Je kan de knop langer indrukken om door functies te scrollen door te vegen. Zoomen doe je door te vegen zonder tikken. App-ontwikkelaars krijgen toegang tot de knop om eigen interacties mee te verzinnen.

A18-chip: twee stappen vooruit

Waar de iPhone 15 het nog moest doen met de twee jaar ‘oude’ A16-chip van Apple, slaagt de iPhone 16 een model over en gebruikt het de nieuwste A18-chip die op 3 nanometer is gebakken. De reden daarvoor? AI, of wat had je anders gedacht. Apple Intelligence maakt gebruik van de nieuwste chip om efficiënt te functioneren.

Verder is de CPU tot 30 procent sneller dan de A16 en verbruikt het tot 30 procent minder stroom. De GPU is tot 40 procent sneller terwijl het tot 35 procent zuiniger opereert. Apple levert deze cijfers aan, afwachten of de praktijk deze cijfers bevestigt.

lees ook

Apple geeft iPhone 16 Pro een groter scherm een betere batterij

Nieuwe cameraopstelling

Weg is de schuine opstelling van de camera, in de plaats staan ze opnieuw onder elkaar zoals vroeger. De reden daarvoor is spatiale fotografie, dieptefoto’s die je met de Apple Vision Pro kan bekijken. Daarvoor heb je twee lenzen naast elkaar nodig om die diepte te meten.

De twee camera’s zijn een traditionele 48 megapixel hoofdcamera en een breedhoekcamera. Via softwaretweaks kan je betere macro’s nemen en scherper 2x inzoomen. Zo claimt Apple dat de iPhone 16 in feite ‘vier’ lenzen heeft, waarvan twee softwarematig.

Andere details: een betere batterijduur volgens Apple, Wi-Fi 7-compatibel, IP68-waterbestendig, MagSafe (Qi2 draadloos laden) en Face ID-sensoren in een ‘dynamisch eiland’ bovenaan. Net als vorig jaar tekent opnieuw USB-C present, met een trage datasnelheid gelijk aan USB 2.0.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 16 kan je bestellen vanaf 13 september en wordt vanaf 20 september geleverd. De iPhone 16 (6,1 inch) start vanaf 969 euro, dezelfde prijs als zijn voorganger. Je kan kiezen uit vijf kleuren: blauw, groen, roos, wit en zwart. Het topmodel met 512 GB opslag kost 1.349 euro.

De grotere iPhone 16 Plus (6,7 inch) start vanaf 1.119 euro en is in vijf dezelfde kleuren beschikbaar. Het duurste model met 512 GB opslag kost 1.499 euro.

Alle prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home