Intel pakt uit met de specificaties voor Thunderbolt 4. De standaard krijgt geen duidelijke snelheidsboost maar een veelvoud aan technische verbeteringen moet het leven van eindgebruikers eenvoudiger maken.
Thunderbolt 4 ondersteunt transfersnelheden tot en met 40 Gbps, net zoals Thunderbolt 3. De standaard brengt echter heel wat vernieuwingen mee die niet meteen zichtbaar zijn. Zo moeten alle Thunderbolt 4-systemen de gelijktijdige aansluiting van minstens twee 4K-systemen of één 8K-scherm ondersteunen. Verder moeten ze een PCIe-transfersnelheid van 32 Gbps garanderen, wat goed nieuws is voor wie een externe gpu op zijn laptop wil aansluiten. Beide vereisten zijn een verdubbeling vergeleken met Thunderbolt 3.
Intel kijkt verder naar de alomtegenwoordigheid van dunne en lichte laptops, die het zelf promoot via Project Athena. Wanneer die toestellen minder dan 100 Watt aan vermogen vragen om op te laden, moet dat via minstens één USB C-gebaseerde Thunderbolt 4 poort kunnen. Verder verwacht Intel dat randapparatuur zoals een toetsenbord of muis, aangesloten via een Thunderbolt Dock, in staat is om een toestel uit slaapstand te halen. Dergelijke docks moeten tot vier poorten ondersteunen.
Concurrentie met USB
Intel zet met de standaard duidelijk in op gebruiksgemak door specifieke functies te eisen die verder gaan dan pure transfersnelheid. Dat zorgt ervoor dat iedere Thunderbolt 4-laptop zich exact zal gedragen zoals je verwacht. De USB-C-standaard legt dergelijke stricte vereisten bijvoorbeeld niet op, met een fragmentatie van functionaliteit tot gevolg.
De focus op éénduidigheid is niet toevallig. USB 4 staat om de hoek, en die standaard zal zowat alle functionaliteit van Thunderbolt 3 incorporeren. Intel wil er zo voor zorgen dat zijn eigen standaard een premium behoudt op USB. De eerste systemen met Thunderbolt 4-ondersteuning komen later dit jaar, voorzien van Intel Tiger Lake-processors.