Intel rolt tweede fix uit voor instabiele desktopchips

Intel 13 gen CPU Raptor Lake

Intel rolt een tweede patch uit voor het voltageprobleem dat voor onherstelbare schade in zijn Raptor Lake-desktopprocessoren zorgt.

Intel worstelt al lange tijd met een bug die Core-processoren van de dertiende en veertiende generatie, beter bekend als Raptor Lake, instabiel maakt. Na een eerste fix eind augustus, inmiddels uitgerold door de meeste pc-fabrikanten, volgt nog een tweede patch. Volgens Intel ligt de oorzaak van het probleem in de microcode.

Die zou verhoogde voltages toelaten waardoor getroffen CPU’s buiten de veiligheidsmarge functioneren. Hierdoor treedt fysieke degradatie op die onherstelbaar en onomkeerbaar is. De microcode updaten list bestaande problemen evenwel niet op: CPU’s die al getroffen zijn, blijven defect. De nieuwe code moet eerder voorkomen dat bijkomende chips degraderen.

lees ook

Komt het nog goed met Intel?  

BIOS-update

De fix moet vervolgens via de moederbord-fabrikanten met een BIOS-update worden uitgerold naar eindgebruikers. Wanneer de update van nu voor jouw apparaat beschikbaar is, is dus moeilijk exact te voorspellen.

Het probleem met de instabiele desktopprocessoren sleept al aan sinds 2022 en dreigt nog een vervelend staartje in de rechtbank te krijgen voor Intel. De chipfabrikant beloofde wel van getroffen CPU’s te vervangen en biedt verlengde garantie aan.

Er blijft echter onduidelijkheid bestaan of de voltagebug ook laptopchips kan treffen. Intel blijft bij zijn standpunt dat dat niet het geval is, ondanks onderbouwde beweringen over het tegendeel. Voor de oplossing lijkt Intel in iedere geval alleen de desktopprocessors in gedachten te hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home