Intel zaait complete verwarring met lancering nieuwe Core-laptopchips

Intel zet in op complete verwarring met de lancering van nieuwe laptopprocessors. De ‘Ultra’ verdwijnt en de ‘i’ ook, maar niet altijd, zodat de naamgeving de consistentie krijgt van de dartsscore van een enthousiaste kleuter.

Na de lancering van Core Ultra eind vorig jaar, waren we een beetje opgelucht. Core Ultra omvatte immers een duidelijke line-up van laptopchips van de nieuwste generatie van Intel. De focus op AI was wat overdreven, maar met een nieuwe productienode aan de basis beloofde Core Ultra een mooie sprong voorwaarts voor door Intel aangedreven laptops. Op CES vertrappelt Intel alle hoop voor een consistente en duidelijke CPU-line-up in de toekomst.

De fabrikant lanceert immers verschillende nieuwe laptopprocessors. Sommigen daarvan zijn geen Core Ultra-chips, maar gewone Core-processors. De ‘i’ verdwijnt, wat nog in lijn ligt met de visie van vorig jaar. Wat we dan moeten denken van een andere batch van mobiele laptopchips, is onduidelijk. Die lanceert Intel gelijktijdig en volgt wel de klassieke Core i5, i7, i9-branding. We proberen te ontcijferen wat er binnenkort in de rekken ligt.

Eerst en vooral is er Core Ultra (series 1). Die chips hebben we eind vorig jaar uitvoerig besproken. Je kan kiezen uit Core Ultra 5, Ultra 7 en Ultra 9, en al deze processors zijn gebouwd op de Intel 4-productieband en de Meteor Lake-architectuur. Core Ultra is het nieuwste en modernste dat team Intel momenteel voor je laptop in de aanbieding heeft.

Intel Core-niet-i-niet-Ultra

Nu lanceert Intel ook Core (series 1), zonder ‘i’ en zonder ‘Ultra’. Intel Core, Core 5 en Core 7 tekenen present. Intel Core heeft niets te maken met Intel Core Ultra. Deze chips zijn gebouwd met de oudere Intel 7 (10 nm)-lithografie, en gebaseerd op de Raptor Lake-architectuur. Deze processors zijn niets meer dan een kleine verfrissing van de Raptor Lake-chips van vorig jaar, voorzien van een iets hogere kloksnelheid om de nieuwe naam te rechtvaardigen. Omdat de architectuur identiek is aan die van vorig jaar, krijg je Intel (Xe) Graphics aan boord en niet de betere Intel Arc-graphics van de Core Ultra.

Intel lanceert vier nieuwe chips in dit gamma:

CPUKernen (P+E)GHz (Turbo – P)Cache (MB)TDP (W)
Core 3 100U6 (2+4)4,71015
Core 5 120U10 (2+8)51215
Core 7 150U10 (2+8)5,41215

De naamgeving is verwarrend. Door ook voor deze familie komaf te maken met de ‘i’, suggereert Intel dat de Core-chips deel uitmaken van dezelfde zogenaamde generationele vernieuwing. Of Core Ultra zo speciaal is, vonden we al twijfelachtig, maar deze Core-zonder-i-chips hebben niets te maken met een vernieuwing. Het zijn gecamoufleerde heruitgaves van vorig jaar.

Intel Core-toch-i

We zouden Intel nog ietwat kunnen volgen moest het marketingdepartement gewoon beslist hebben om komaf te maken met het ‘i’-label voor alle nieuwe chips van dit jaar. Was dat maar zo: Intel lanceert op CES een volledig nieuwe mobiele Core i-line-up: Intel Core i3, i5, i7, i9 (14th gen). Voor de duidelijkheid, alle Core-chips, met of zonder ‘i’ of ‘Ultra’, maken deel uit van de veertiende editie van Core.

Deze nieuwe Intel Core i-chips krijgen allemaal de ‘HX’-stempel. Het zijn dus krachtige 55 watt-componenten voor workstations. Ook deze chips zijn gebaseerd op Raptor Lake en Intel 7, en ook deze chips zijn dus gebouwd met dezelfde technologie als de processors van vorig jaar. Er is geen verschil tussen de productienode en architectuur van deze Intel Core-met-i-chips en de nieuwe Intel-Core-zonder-i-chips. Het zijn dezelfde processors, maar dan de krachtige HX-varianten terwijl de gewone Core-CPU’s ‘U’-chips zijn.

Intel kondigt volgende processors aan:

CPUKernen (P+E)GHz (Turbo – P)Cache (MB)TDP (W)
Core i5-14450HX10 (6+4)4,82055
Core i5-14500HX14 (6+8)4,92455
Core i7-14650HX16 (8+8)5,23055
Core i7-14700HX20 (8+12)5,53355
Core i9-14900HX24 (8+16)5,83655

Het resultaat is een complete soep en misschien wel de verwarrendste naamgeving uit de geschiedenis van Intel Core. Intel lanceert op CES eigenlijk de chips van vorig jaar in een nieuw jasje, en doet dat onder twee namen. Met Intel Core haalt de fabrikant de redenering onderuit dat de ‘i’ moest verdwijnen wegens een generationele sprong voorwaarts, want de Core-processors zijn Raptor Lake-processors. Dat alles voortaan Core heet klopt evenmin, dankzij de lancering van een nieuw gamma Core i-chips.

Je moet al heel goed weten waarmee je bezig bent om vandaag op basis van de CPU-naam te weten wat je koopt in je nieuwe laptop. We vatten zo goed mogelijk samen:

  • Intel Core Ultra: deze chips zijn nieuw, met een nieuwe architectuur (Meteor Lake) en een nieuwe productienode (Intel 4). Zoek je het nieuwste en het beste van Intel, dan moet je een Ultra-chip hebben. Deze CPU’s zijn op dit moment uitsluitend voor de iets slankere en mobiele laptops beschikbaar.
  • Intel Core: dit zijn chips voor mobiele laptops gebaseerd op de node (Intel 7) en architectuur (Raptor Lake) van vorig jaar. Er is geen noemenswaardig verschil met Core i-chips van de dertiende generatie.
  • Intel Core i (14th gen): deze nieuwe Core i-chips zijn identiek aan de Intel Core-chips en de chips van vorig jaar. Ze onderscheiden zich omdat Intel hier (voorlopig) enkel HX-CPU’s met een TDP van 55 watt in onderbrengt. Deze processors zijn de nieuwste van Intel op maat van workstations, en ook deze chips brengen geen grote vernieuwingen met zich mee vergeleken met hun voorgangers van vorig jaar.

Waarom Intel, waarom…?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.