Google investeert 3,1 miljoen dollar in Wikipedia. Ruim een derde van het bedrag draagt bij aan de huidige inspanningen van de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie achter Wikipedia. De resterende 2 miljoen dollar richt zich op de levensvatbaarheid van de internetencyclopedie op langere termijn. Dat maakte Google dinsdag bekend tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.
Met deze nieuwe investering ontving Wikipedia de afgelopen decennia al ruim 7,5 miljoen dollar uit handen van Google. Maar ook wat betreft samenwerking lijken beide partijen elkaar steeds vaker te vinden. Zo krijgen Wikipedia editors vanuit Google voortaan gratis toegang tot verschillende machine learning tools en gaan beide partijen het gezamenlijke ‘Project Tiger’ (2017) in een nieuw jasje steken, genaamd ‘Growing Local Language Content on Wikipedia’ (GLOW). Een project dat nu ook uitgebreid wordt naar Indonesië, Mexico, Nigeria, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Het project heeft als doel om het aantal Wikipedia-artikelen in ondervertegenwoordigde talen in India te vergroten. India alleen al kent eenentwintig officiele talen en volgens het Summer Institute of Linguistics international (SIL) worden er in India zelfs 415 verschillende talen gesproken.
Voordelen Google
Wired ziet de investering van Google in Wikipedia als een zeer slimme zakelijke beslissing, waar de zoekmachine nog jarenlang profijt van zal hebben. Net als Amazon, Apple en Facebook voorziet Google een aantal van zijn eigen producten al van content afkomstig van Wikipedia. Wie in Google op ‘Brussel’ zoekt, ziet informatie verschijnen die voor een deel afkomstig is van Wikipedia. Daarnaast zou Google ook Wikipedia-artikelen hebben gebruikt om zijn machine learning-algoritmen te trainen en verkeerde informatie op YouTube te bestrijden.
Zakelijk gezien zijn ook projecten als GLOW gunstig voor het bedrijfsresultaat van Google, aldus Wired. Zo zouden er volgens de nieuwssite Google Chromebooks en internettoegang aan redacteurs zijn verstrekt, toen het GLOW-initiatief voor het eerst in India werd geïntroduceerd. Het Center for Internet and Society en het Wikimedia India Chapter organiseerde daarbij nog eens een artikelwedstrijd. Een actie, die resulteerde in bijna 4500 nieuwe Wikipedia-artikelen in 12 verschillende Indiase talen.
Het aantal smartphones waar in India gebruik van wordt gemaakt is volgens Wired nog geen 27 procent. Maar op het moment dat meer mensen in het land gebruik gaan maken van Android-smartphones en dus ook Google Zoeken gaan gebruiken, zullen deze artikelen de producten van de technologiegigant nuttiger maken.
Custom Search API en Cloud Vision API
Verder zou Google de internetencyclopedie ook nog gratis toegang verlenen tot zijn Custom Search API en Cloud Vision API. Dit zou het voor de vrijwilligersredacteuren van de encyclopedie gemakkelijker maken om de feiten die ze gebruiken te kunnen citeren. Dat gezien de regel dat elke keer als een Wikipedia-editor een nieuw stuk informatie aan een artikel toevoegt, bronvermelding een vereiste is. Met de zoek-API zouden ze voortaan snel bronnen op het web kunnen opzoeken, zonder Wikipedia te hoeven verlaten. De Cloud Vision-tool editors geeft weer de mogelijkheid boeken automatisch te digitaliseren, zodat ze weer gebruikt kunnen worden om Wikipedia-artikelen te ondersteunen.
Eerder deze maand kondigde Wikimedia ook aan dat Google Translate naar Wikipedia zou komen. Dat stelt redacteurs voortaan in staat om de content in vijftien extra talen te onverteren. Dit brengt het totale aantal beschikbare talen op 121.