Digitaal paspoort op je telefoon: Europese Commissie verkent mogelijkheden

europa nis

Een digitale versie van je paspoort en identiteitskaart op de smartphone? De Europese Commissie wil die optie beschikbaar maken vanaf 2030.

De Europese Commissie wil vanaf 2030 paspoorten en identiteitskaarten digitaliseren, kondigde Eurocommissaris Ylva Johansson aan. De digitale documenten zijn geen complete vervanging van de bestaande reisdocumenten, want het gebruik ervan is niet verplicht. De documenten bevatten informatie die in de chip van paspoorten en identiteitskaarten zit, en ook een foto van de kaarthouder, maar geen vingerafdruk.

Gemakkelijker reizen binnen en buiten Europa

“Dit maakt het makkelijker en sneller voor douanepersoneel. Je kan jouw digitale paspoort op voorhand opsturen en het douanepersoneel kan dan al controles uitvoeren”, aldus Johansson. Aan de grens wordt het gezicht van de reiziger vergeleken met de foto op het digitaal document.

600 miljoen mensen komen jaarlijks naar de Europese Unie, dat brengt een grote werklast met zich mee bij grenscontroles. De digitalisering zou de beveiligingsmaatregelen aanscherpen binnen de Schengenzone. Grensbewakers kunnen zich zo makkelijker bezighouden met het onderscheppen van verdachten van misdaad en terrorisme.

Het voorstel is nog niet goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement, weet ANP. Als die akkoord zijn, kan het ontwikkelen van de technologie van start gaan. Er bestaat al wel een digitale portefeuille in België, waarin je op termijn belangrijke documenten en attesten in kwijt kan, zoals je eID of rijbewijs. Misschien komt die app ook van pas tijdens het reizen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.