Een op acht Belgen recycleert afgedankte smartphone

smartphone recycleren

De meeste Belgische ICT-gebruikers laten hun oude smartphone of pc vaak thuis liggen na gebruik. Nederland is het te volgen voorbeeld.

Voor het Belgian Digital Economy-rapport peilde FOD Economie wat Belgen doen met hun smartphone, pc of tablet eens het toestel niet meer in gebruik is. De cijfers komen voort uit een enquête gehouden door de overheid getoetst aan publiek beschikbare Belgische en Europese statistieken. Het korte antwoord op de vraag: meestal niets.

Een toestel recycleren na gebruik kan nuttig zijn voor het recupereren van materialen. Toch kiezen Belgische ICT-gebruikers er liever voor het toestel thuis te laten liggen dan naar het containerpark te rijden. Ongeveer 12 procent van Belgische ICT-gebruikers recycleert een afgedankte smartphone. Evenveel procent probeert het toestel nog te verkopen, maar meer dan de helft (52 procent) houdt het toestel thuis.

PC’s en tablets

Voor desktop pc’s, laptops en tablets (als een categorie genomen) liggen de recyclagecijfers met respectievelijk zestien en veertien procent een beetje hoger. 37 procent houdt laptops en tablets na gebruik thuis, 8 procent kiest voor verkoop. Het aantal respondenten dat aangeeft thuis een ‘oude’ desktop-pc te hebben, ligt veel lager (18 procent). Desktops worden over het algemeen minder gekocht, maar ook langer doorgebruikt dan mobiele toestellen.

lees ook

240 miljoen pc’s dreigen op schroothoop te belanden als ondersteuning Windows 10 stopt

Hoewel de recyclagegraad nog niet bijster hoog ligt in België, zijn er ook positieve trends in de cijfers waar te nemen. Zo worden afgedankte apparaten zeer zelden weggegooid: 2 procent smartphones, 3 procent desktops en 2 procent laptops/tablets belandt op de afvalberg na gebruik.

België doet ook beter dan de meeste buurlanden met recyclage. Enkel Nederlandse ICT-gebruikers zijn plichtsbewuster in hun afgedankte toestellen naar het recyclagepark brengen. In Nederland wordt bijvoorbeeld zestien procent van laptops en 27 procent van desktops gerecycleerd. Toestellen verkopen of weggeven is in alle buurlanden populairder dan in België.

Duurzaamheid niet op de eerste plaats

FOD Economie peilt ook of Belgische ICT-gebruikers duurzaamheid als crieterium beschouwen bij aankoop van een nieuw toestel. De prijs komt op de eerste plaats. Daarna lijken Belgische consumenten meer dan in andere landen om uiterlijke kenmerken te geven.

fod economie duurzaamheid
Duurzaamheid is geen doorslaggevend criterium bij de aankoop van een nieuw toestel. Bron: FOD Economie

Ecologische kenmerken lijken daarentegen veel minder een beslissende factor te zijn tijdens het aankoopproces. Veertien procent kijkt naar energie-efficientie terwijl de garantie of herstelmogelijkheden maar voor drie procent van tel is. De nieuwe Europese ecolabels voor elektronica kunnen hier mogelijk een evolutie teweegbrengen.