Wanneer de Europese Digital Markets Act in voege treedt, zal Apple ook applicaties van externe partijen buiten de App Store om moeten toestaan op zijn telefoons.
De Europese Unie gaat Apple met de Digital Marktets Act verplichten om de poort van zijn ommuurde tuin open te zetten. De EU wil immers dat gebruikers ook applicaties kunnen installeren wanneer die niet van de App Store van Apple zelf komen. Dat impliceert dat de fabrikant alternatieven voor de App Store op zijn iPhones moet toelaten, en dat gebruikers de mogelijkheid zullen krijgen om apps manueel te installeren of te sideloaden.
Android achterna
De DMA is zo een aanval op een principe van Apple dat al meedraait sinds de lancering van de iPhone. De fabrikant heeft nooit toegelaten dat gebruikers toepassingen op het toestel zouden installeren die niet via de App Store komen. Dat staat in schril contrast met Android, waar je via de instellingen kan aanvinken dat de installatie van dergelijke apps wel ok is.
“Wij geloven dat de eigenaar van een smartphone de vrijheid moet hebben om te kiezen hoe hij of zij die gebruikt”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie over het plan. “Die vrijheid omvat de mogelijkheid om alternatieve bronnen van apps te gebruiken op je telefoon.”
Apple heeft bezwaren
De EU wil dat klanten hun iPhone zoals nu kunnen gebruiken, maar dat ze de keuze krijgen om alternatieve manieren te gebruiken om apps te downloaden. Apple is historisch gezien tegen die praktijk. Het gebruikt daarvoor een veiligheidsargument. Gebruikers de controle geven over wat ze met hun gekochte toestellen doen, zou risico’s met zich meebrengen. Apple geeft dan ook aan dat sommige provisies in de DMA onnodige privacy- en beveiligingskwetsbaarheden introduceren, terwijl andere Apple verbieden om geld aan te rekenen voor intellectuele eigendom waar het naar eigen zeggen sterk in investeert.
Vermoedelijk speelt vooral dat laatste een rol. Apple houdt ontwikkelaars in een wurggreep via zijn App Store en profiteert mee van hun winsten. Wanneer het mogelijk wordt om apps buiten de App Store om te installeren, kunnen ontwikkelaars hun toepassingen en abonnementen eenvoudiger aanbieden zonder dat ze Apple daarvoor een bom geld moeten betalen. Dat is goed voor de consument en de ontwikkelaar, maar niet voor Apple. Apple verwezenlijkte in het eerste kwartaal van fiscaal 2022 een omzet van 123,9 miljard dollar.
De DMA moet nog goedgekeurd worden, maar alle belangrijke hordes voor de Europese wetgeving zijn intussen genomen. De kans is groot dat de regelgeving nog voor het einde van het jaar in voege treedt.